Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Belgrád tagad: nem tudunk a hágai bűnösök hollétéről

E-mail Nyomtatás
Belgrád a leghatározottabban cáfolja Serge Brammertz hágai főügyész jelentését, hogy Szerbia tud a háborús bűnök vádjával körözöttek hollétéről s csak politikai szándék kérdése, hogy kiszolgáltatja-e őket a nemzetközi törvényszéknek vagy nem.

„Ez nemcsak hogy nem igaz, hanem Szerbiának éppenséggel érdeke, hogy a vádlottakat mielőbb Hágába juttassa, s magunk is, a nemzetközi nyomásgyakorlás nélkül is tudjuk nemzetközi kötelezettségünket, ám sajnos nem tudjuk, hogy a vádlottak hol rejtőzködnek, s még nyomunk sincs, amely a négy hágai körözöttekhez vezetne” - jelentette ki az erre legilletékesebb szerbiai politikus, Rasim Lajics, a hágai együttműködést irányító kormánytestület elnöke. Szavának azonban már sem a nemzetközi közösség, sem a szerb közvélemény nem ad hitelt. Elképzelhetetlen tartják ugyanis, hogy Ratko Mladics tábornok vagy Radovan Karadzsics, volt boszniai szerb államfő ennyi ideig rejtőzködni tudna titkosszolgálati körök tudta, még pontosabban közreműködése nélkül.

A hágai törvényszék új főügyésze a Biztonsági Tanács előtt nemrég úgy nyilatkozott, hogy a négy szökésben levő fővádlott - Ratko Mladics, Radvan Karadzsics, Sztojan Zsupljanin és Goran Hadzsics - hozzáférhető a szerb hatóságok számára , de Belgrád - diplomatikusan fogalmazva - nem tesz meg mindent, hogy megtalálja, lefogja és kiszolgáltassa őket az ENSZ bíróságának, amely előtt fellelniük kellene tetteikért. Közben Pavle Jevremovics szerb ENSZ-nagykövet arról értesítette a BT-t, hogy Szerbia a nehézségek ellenére is előrehaladást ért el a törvényszékkel való együttműködés terén.

Közben a bosznia-hercegovinai ügyészségen - a hágai vádlottak után nyomozás keretében - kihallgatták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető feleségét és lányát, Ljiljana Zelen-Kradzsicsot és Szonja Kradzsics-Jovicsevicset, hogy legalább azok nyomára jussanak, akik támogatják a vádlottak rejtőzködését. A kihallgatásokról nem közöltek részleteket.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség