Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Interjú

Az európai kisebbségek első alkalommal arattak győzelmet Brüsszellel szemben

E-mail Nyomtatás

Elegünk van a látszatpolitikából, s hogy a jogaink csak papíron érvényesülnek

Február 3-án hirdette ki döntését az EU Törvényszéke a Minority SafePack (Mentőcsomag a kisebbségek számára – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért) európai polgári kezdeményezés perében, amelyet a kezdeményező bizottság az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) támogatásával indított az Európai Bizottság elutasító döntése ellen 2013-ban. A Minority SafePack benyújtásával az őshonos európai kisebbségek párbeszédet kértek az uniós intézményektől egy közös kisebbségvédelmi keretszabályozás létrehozásáról és a nyelvi-kulturális sokszínűséghez kapcsolódó intézkedésekről, azonban az Európai Bizottság ezt megtagadta. A luxemburgi bíróság a kezdeményezőknek adott igazat és hatályon kívül helyezte a döntést. Vincze Lóránt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke a bíróság döntésével kapcsolatban megjegyezte: nem lehet elutasítani egy kezdeményezést csak azért, mert kisebbségvédelemről szól.

Bővebben...
 

A Furmint Éve

E-mail Nyomtatás

Ez a szőlőfajta egy új stratégiai elem lehet a piacépítésben

Célunk, hogy a lehető legnagyobb számban, mind határokon belül, mind pedig Magyarország határain kívül megismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermelésben és borkészítésben és a világ szőlő- és borkultúrájában is – közölte érdeklődésünkre Dr. Kiss Eliza. Az agrártárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa szerint kiemelt cél, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, legyen lehetőség a kísérletezésre akár a fajták, akár a talajok tekintetében.

Milyen célzattal nyilvánította 2017-et a Furmint Évének a kormány?

– A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy a magyar borkultúrában a szőlőtermelés és a magyar szőlőfajták is megfelelő hangsúlyt kapjanak a borok és a különböző borvidékek mellett. Régóta megfogalmazódott már az az igény, amely szerint szőlőfajtáinkat kiemelten kell kezelni. A lassan négy éve elindult Nemzeti Borkiválóság Program egyik pillére a szőlőfajta-kiválóság volt, hiszen a bor a szőlőben kezdődik. Célunk, hogy a lehető legnagyobb számban, mind határokon belül, mind pedig Magyarország határain kívül megismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermelésben és borkészítésben és a világ szőlő- és borkultúrájában is. Ezen felül pedig kiemelt célunk, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, legyen lehetőség a kísérletezésre akár a fajták, akár a talajok tekintetében.

Bővebben...
 

A színész varázsa meghatározó

E-mail Nyomtatás

Minden színházi előadás egyszeri és megismételhetetlen, csak az „itt és most” létezik

Az érdekelt, hogy a színész mennyire lehet gyermeki lény. Egy gyermek személyisége addig hiteles, míg nem szocializálódik, amíg nem tanul meg „viselkedni”. Számomra fontos, hogy megmaradjak olyannak, amilyen valóban vagyok. Ez magánemberként is lényeges, a művészi pályán pedig különösen. A színészi és a gyermekei lét közös pontjaira voltam kíváncsi. Már az érdekes önmagában, hogy mind a gyerek, mind a színész „főfoglalkozása” a játék. „Megyek játszani” − mondja teljes természetességgel a színész, mintha négyéves lenne. A gyermek még mindenre nyitott, és a színésznek is annak kell lennie, s meg kell őriznie a flexibilitást.

Bővebben...
 

Példaértékű a szlovén–magyar együttműködés

E-mail Nyomtatás

A magyarországi szlovén kisebbséget, és a muravidéki magyarságot mindkét állam támogatja

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára beszédet mondott a Szlovén Kultúra Napján. A felsőszölnöki rendezvényen részt vett Dr. Andreja Barle Lakota, Szlovénia Oktatási, Tudományos és Sportminisztériumának államtitkára is. A kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lapunknak adott interjújában kiemelte, hogy bár létszámában kicsi, de identitásában annál erősebb a szlovén nemzetiség.

Magyarországon talán legkevesebbet a szlovén nemzetiségről lehet hallani. Ennek oka számarányukban keresendő?

– Jogos a felvetés, mert a szlovén nemzeti kisebbség létszámát tekintve a legkisebb. A legutóbbi népszámláson 644 ezren vallották magukat valamilyen nemzetiséghez tartozónak, ebből a szlovének nem érték el a háromezer főt sem. Ugyanakkor a nyugati országrészben, a Rába menti szlovének viszonylag egy tömbben élnek Szentgotthárd környékén 7-8 településen. Identitásában mégis erős ez a nemzetiség, annyira, hogy a Szlovén Önkormányzat két iskolát tart fenn – Felsőszölnökön és Apátistvánfalván –, továbbá a Szlovén Rádiót és a Kühár Emlékházat kormányzati segítséggel. Tehát működnek olyan oktatási és kulturális intézmények, melyeket ők tartanak fenn kis létszámuk ellenére.

Bővebben...
 

Székely–szórvány partnerség

E-mail Nyomtatás

Identitáserősítési, közösségépítő program

Kulturális tevékenységekről egyeztettek a háromszéki, valamint Brassó, Fehér, Hunyad, Szeben és Máramaros megyei programfelelősök a hetedik éve működő, eddig több száz programot felölelő Összetartozunk Székely–Szórvány Partnerségi Program keretében. Grüman Róbert Csongor, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke: sikerült megszervezni az első Fogarasi Magyar Napokat, egy olyan településen, ahol a ’90-es évek elején még 126-an tanultak magyarul, mára viszont már nem létezik anyanyelvi oktatás a magyarok számára.

Milyen céllal hozták létre 2010-ben az Összetartozunk Székelyföld–Szórvány Partnerségi Programot?

– Először Kovászna megye Hunyad megyével kötött ilyen típusú partnerséget, amely azért jött létre, hogy székely–magyar kulturális értékeket tudjunk eljuttatni olyan megyékbe, elsősorban Hunyadba, ahol 5% alatti a magyarság számaránya. Ezért ott ez egy identitáserősítési program is, mert nagyon kevés a lehetőség Hunyad megyében a magyar kultúra fogyasztására. Nekünk, Kovászna megyeieknek, ahol többségben vagyunk, feladatunk, hogy ezekben kérdésekben, témakörökben összefogjunk, és közösen cselekedjünk.

Bővebben...
 

Hazatért a Mester

E-mail Nyomtatás

Döntően neki köszönhető, hogy a magyar jégkorongsport a múlt század végén átlépett az ótestamentumból az újba. Megjelenésével kezdődött a sportág hazai feltámadása, amely mostanra két A-csoportos részvételben, szép klubsikerekben és jégpályák egész sorának felépülésében öltött testet. Érdekesség, hogy a „hőskor” két legeredményesebb csapata, az Újpest és a Ferencváros számára ez a korszak jelentős visszaesést hozott. Talán éppen itt keresendő annak oka, hogy a máig legeredményesebb magyar klub, a Ferencváros vezetése éppen vele, vagyis a legsikeresebb magyar utánpótlás-edző szerződtetésével kíván ismét visszakerülni a legjobbak közé.

Sportrovatunk vendége a Ferencváros utánpótlás szakmai igazgatójának frissen kinevezett hokiedző, Kercsó Árpád, aki elsők között lapunknak fejtette ki, hogy miért vágott bele ebbe a hatalmas feladatba, és hogy milyen célokkal áll munkába a zöld-fehéreknél.

Bővebben...
 

Az elsők között az uniós források felhasználásában

E-mail Nyomtatás

Csak azokat a magyar vállalkozásokat támogatjuk, amelyek munkahelyet teremtenek, vagy jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedés szintjének emelkedéséhez

A kormány több olyan döntést hozott az elmúlt két évben, melynek az volt a célja, hogy a magyar vállalkozások több forráshoz jussanak, és lehetőleg gyorsabban kapják meg ezt a pénzt, mint a nemzetközi konkurencia – szögezte le Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

Csaba László közgazdász azt mondta: „az uniós pénzek viták és bürokratikus okok miatt nem érkeznek”. Bánki Erik képviselő pedig az ellenkezőjét állította. Akkor most mi az igazság?

– Nagyon egyszerű pontot tenni a vita végére, hiszen több százmilliárd forintnyi forrás érkezett tavaly a magyar államkasszába.

Vannak még vitáink Brüsszellel?

– Állandóan vannak, de ezeket nem úgy kell értelmezni, hogy rendkívül súlyosak lennének, és emiatt becsődölne a magyar gazdaság. Minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is számtalan vitája, nézeteltérése van Brüsszellel. Ennek oka, hogy Brüsszel szeretne mindegyik tagállam számára egységes gazdaságirányítási, fejlesztéspolitikai modellt működtetni. A nemzetállamok kormányai viszont különböző programokat akarnának végrehajtani az adott ország gazdasági felvirágoztatása érdekében. Tehát ebből eredően vannak konfliktusok, de ezek nem jelentenek gondot a fejlesztéspolitikában. A vitákat szakmai keretek között folytatjuk le, és az elmúlt években a magyar kormány a vitákat rendre megnyerte. Ilyen eset volt az aszfaltügy, az előlegek kérdése, s a pályázatértékelői rendszer is, de ez utóbbiban részben engedtünk az Európai Bizottságnak. Tehát az idő előrehaladásával és a fejlesztések területén megjelenő újabb aktualitások során mindig vitákkal kell számolni, amelyek egyben a szakmai program megoldásának lehetséges útjai is.

Bővebben...
 

Közösségi kertek, városi agrárpolitika

E-mail Nyomtatás

A zöldítés a városi kerteken keresztül a leghatékonyabb befektetés

V. Németh Zsolt kiemelte: a környezetformálás nem csak egy jól hangzó jelszó, hanem napi feladat, hiszen a külső környezet visszahat a belső környezetre is. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerint az iskolakert kereteinek a segítségével nem csak a környezeti nevelés, a fenntarthatóság szemléletének átadása történhet meg hatékonyan, hanem olyan – később a felnőttkorban is hasznos – készségek is kialakulhatnak, mint az együttműködési készség, a rendszerben gondolkodás képessége, a munkakultúra, az elvégzett munka tisztelete.

Mit értsünk az alatt, mikor az agrártárca városi agrárpolitikájáról beszélünk? Hiszen a legtöbb ember úgy gondolkodik, hogy az agrárium a falvakhoz kötött.

– Igen, általában, vagy ha úgy nézzük, hagyományosan ez így is van. Azonban az elmúlt években Magyarországon is megjelentek azok a városi közösségi kertészkedési formák, amelyek Nyugat-Európában már hosszabb múltra tekintenek vissza. A legjellemzőbb példák erre a városokban létrejött közösségi kertek, de nyugaton például megtalálhatók a városi farmok vagy tetőkertészetek is. Ezen új jelenségek miatt is érezte azt a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a városokra vonatkozóan el kell készítenie egy keretet adó agrárstratégiát, mely a városi kertészkedés mellett kitér a városi termelői piacok és a városi állattartás témakörére is.

Bővebben...
 

Konzultáció a közrend további javításáról

E-mail Nyomtatás

Nem állhat minden kocsma mellett rendőr vagy polgárőr

A kisebb, de a közrendet zavaró, bosszantó problémák alapos feltérképezése érdekében Józsefváros önkormányzata januárban konzultációt indított. A városvezetés célja, hogy megismerje a kerületiek véleményét, és ha a józsefvárosiak szerint szükséges, a helyzet kezelése érdekében új vagy szigorúbb szabályozást alkosson. Az eddig beérkezett kérdőívekről Dr. Kocsis Máté polgármester lapunknak elmondta: egyértelmű, hogy a kerület lakói számára fontos kérdésekről van szó, és tevékenyen részt kívánnak venni a közös munkában.

Néhány héttel ezelőtt a józsefvárosiak levelet kaptak öntől, konzultációt indítottak a közrendet és a közbiztonságot érintő kérdésekben. Mint kerületi lakos, magam is tapasztalom a pozitív változásokat, akkor mégis miért vetődött föl ez a kérdés?

– A közbiztonság területén valóban sok munkát végeztünk el és ebben segítségünkre volt a rendőrség és maga a lakosság is. Szerencsére ezt a józsefvárosiak visszajelzései és felmérések is igazolják. Ebben a témában azonban mindig lesz tennivaló, ezúttal leginkább arra koncentrálunk, hogy a mindennapokat zavaró problémákra is megoldást találjunk, ezért van szükség az itt élők véleményére.

Bővebben...
 

Nem a pedagógusokról szólt a Tanítanék mozgalom

E-mail Nyomtatás

Soros György által támogatott szervezetek csatlakoztak a tüntetéshez

Sokszor példálóznak a liberálisok a Nyugattal, de azt nem mondják, hogy az USA-ban 1939 óta érvényben van az a törvény, mely kimondja, hogyha egy civil szervezet külföldről kap támogatást, akkor azt neki nyilvánosságra kell hozni. Ez ma Magyarországon nem kötelező a jogszabályok szerint. Ezért gondoljuk, hogy a civil szervezetek működésének szabályozását át kell alakítani – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Hollik István országgyűlési képviselő.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség