Külföld

Cserényben Szent Lászlót Zsigmondról mintázták

E-mail Nyomtatás

Szent László kultusza még életében kialakult, majd III. Béla király idején erősödni kezdett, az Anjouk és Zsigmond uralkodása alatt teljesedett ki. Mivel uralkodóként az országot védelmező lovagkirály mivolta vált fontossá, szentként is ezt az erényét domborították ki. Szent Lászlót ennek köszönhetően általában vértben, harci karddal – mint fontos fegyverével –, címeres pajzzsal és koronás fővel ábrázolták. A képeken a világi uralom jelképe, a jogar is meg szokott jelenni. Így ábrázolták őt a ma a Besztercebányai járáshoz tartozó Cserényben is.

Bővebben...
 

Alakul az MKP jelöltlistája az idei megyei választásokra

E-mail Nyomtatás

Finiséhez közelednek a Magyar Közösség Pártja járási konferenciái, melyeken a megyei választásokon induló jelöltekről is szavaznak. A jelöltekre komoly kihívás vár, hiszen négy évvel ezelőtt az MKP nagyon jó eredményt ért el a megyei választásokon, melyek révén ma 41 megyei képviselőjük és három megyei alelnökük van.

Bővebben...
 

Az EU-s tagállamok közül Szlovákia adta vissza a legtöbb uniós támogatást

E-mail Nyomtatás

A 2013-2016-os programidőszakra megítélt uniós támogatás közel 16 százalékát kérte vissza az EU Szlovákiától – tájékoztatott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az EU-s tagállamok közül a szlovákiai hivatalok leplezték le a legtöbb szabálytalanságot az ellenőrzéseik során.

Bővebben...
 

Ahol az iskolával dobban a szív

E-mail Nyomtatás

50 éves a csenkei Bódis József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Felső-Csallóközben a legtöbb iskolát a gyerekhiány miatt a bezárás veszélye, illetve a beköltöző szlovákok részéről érkező kritika fenyegeti. Csenkén viszont a lakosok szíve az intézménnyel együtt dobog. A történet már 80 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az osztálynaplók történelmi hitelessége szerint: az első öt évfolyam részére megnyitották a magyar tanítási nyelvű iskolát. Majd 50 éve új épületbe költöztek, amelyet az állami támogatás mellett közösségi összefogással, úgymond brigádmunkával és már akkor a falu lakóinak önkéntes adományaiból építettek fel. A korabeli képek tanúsága szerint öreg és fiatal együtt lapátolt, hordta a maltert és a téglát, örömmel építették a közös jövő falait, amelyben a felnövekvő nemzedékek gyerekei magyarul fognak tanulni.

Bővebben...
 

Ferenc pápa megáldotta a Szent László-lángot

E-mail Nyomtatás

A 2017-es évet a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a nemzetpolitikai államtitkárság Szent László-évvé nyilvánította. Ennek jegyében idén számos rendezvényt tartanak Szent László tiszteletére. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket, és emlékezete összekapcsolja az itt élőket a mai napig.

Bővebben...
 

Tiltakozunk a Dózsa György utca kétnyelvű utcanévtábláinak eltávolítása miatt

E-mail Nyomtatás

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal május 31-én elkezdte leszerelni a Dózsa György utca kétnyelvű utcanévtábláit, és helyükre román nyelvű táblákat helyeztek ki, illetve helyenként csak a Gheorghe Doja feliratot hagyták meg. Felháborítónak tartjuk, hogy az önkormányzat még azokat a kétnyelvű táblákat is leszereli, amelyeket több éves küzdelmet követően függesztettek ki, miközben a városban a mai napig kevés olyan utca van, ahol valós kétnyelvű felirat jelölné az utcák nevét.

Bővebben...
 

Feloldotta a román kormány az egyik felszámolt titkosszolgálat irattárának titkosítását

E-mail Nyomtatás

Feloldották Romániában a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárának titkosságát, miután több politikus és publicista azt állította, hogy egyesek az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Bővebben...
 

Hova lett a román országprojekt?

E-mail Nyomtatás

Tulajdonképpen sehova. Készül, szépen, lassan, megfontoltan, ahogy Klaus Iohannis elnök beszélni szokott.

A Brexit által okozott európai válság kellős közepén beígért, Klaus Iohannis államfő által tavaly június 24-én, a miniszterelnökkel, a Nemzeti Bank kormányzójával és a parlamenti pártok vezetőivel a nagy-britanniai népszavazás eredményéről tartott konzultálás nyomán bejelentett „országprojekt”„Románia legfontosabb stratégiai dokumentuma” még mindig „vázlat” állapotban van, több mint kilenc hónappal a megvalósítására létrehozott elnöki bizottság felállítása után.

Bővebben...
 

Muzslya: Megkoszorúzták az I. világháborúban elesettek emléktábláját

E-mail Nyomtatás

Emlékezni gyűltek össze a muzslyai polgároka Szűz Mária Szent Neve templom melletti parkban, a tavaly felavatott I. világháborús emléktáblánál, hogy leróják kegyeletüket az ún. "nagy háborúban" elesettek emléke előtt.

Bővebben...
 

Zenta: Cukorgyári végkifejlet

E-mail Nyomtatás

A zentai cukorgyár ellen a napokban megindították a csődeljárást. A dolgozók a napokban kapják meg az értesítéseket a szakszervezeti intézkedésekről, valamint munkaviszonyuk megszűnéséről. Miodrag Kostić a cukorgyár jelenlegi tulajdonosa a kezdetektől leépítette a zentai gyárat. A répatermelőktől átvett termést másik gyárakban dolgozták fel. A dolgozók fizetését lecsökkentették először 15%-kal, majd a teljes bérük 65%-át kapták el, végül tavaly szeptembertől minimális bért ítéltek meg számukra, amit decembertől egyáltalán nem fizettek ki.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség