Külföld

Kilakoltatják a nepáli királyt

E-mail Nyomtatás


A nepáli kormány hivatalosan felszólította a volt uralkodót, hogy a következő két hétben hagyja el a palotát. A kilakoltatási felszólítást pénteken továbbították az egykori királynak. A nepáli tévécsatornákon eközben azt mutatták, hogy a palotából már az éjjel teherautók indultak Gyanendra saját otthonába. A 240 éves monarchiát szerda este törölték el, miután a nemzetgyűlés ezt megszavazta.

Bővebben...
 

"Sarkozy javaslata nem abszurd" - a portugál halászok is sztrájkolnak

E-mail Nyomtatás


A francia terv az olaj adójának csökkentésére nem abszurd - mondta Jean-Claude Juncker, az európai pénzügyminiszterek csoportjának elnöke pénteken. Juncker szerint a javaslatot meg kellene vitatni. Eközben pénteken a portugál halászok csatlakoztak a franciák üzemanyagár elleni sztrájkjához.

Bővebben...
 

Rohamrendőrök a sztrájkoló francia halászok ellen

E-mail Nyomtatás


Rohamrendőröket vetettek be a francia hatóságok csütörtökön több francia olajterminálnál. A rendőrök eltávolították a magas üzemanyagárak ellen tiltakozó francia halászokat, akikhez olasz, spanyol és portugál társaik is csatlakozni akartak. A francia hatóságok attól tartottak, hogy ha ez sikerül, akkor sokkal nehezebb lesz "felszabadítani" a terminálokat.

Bővebben...
 

Pajtics vajdasági kormányfő marad - Lesz-e magyar polgármestere Szabadkának?

E-mail Nyomtatás


Bojan Pajtics a Vajdaság kormányfője marad, s nem jelölik szerb miniszterelnöknek. Egyelőre ugyanis még az is bizonytalan, hogy melyik tábor pártjai - a radikális-nacionalitsa, vagy a demokrata Európa-barát politikai erők - alakítanak kormányt Belgrádban. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Magyar Koalíció vezetője mégis tartományi képviselő lesz, a Demokrata Párt ugyanis ragaszkodik, hogy ő kapja a szabadkai polgármesteri posztot, de olyan személyt javasol majd, aki tud magyarul.

Bővebben...
 

Sokkoló brit kampány az erőszak ellen

E-mail Nyomtatás


Sokkoló médiakampányba kezdett a brit kormány, hogy gátat vessen a fiatalok körében egyre gyakoribb erőszakos, nem egyszer késeléssel végződő utcai támadásoknak, verekedéseknek. A múlt hétvégén a 18 éves Robert Knox, a Harry Potter filmsorozat 6-ik részének egyik színésze halt meg, amikor egy londoni kocsma előtt kipattant veszekedésben védeni próbálta öccsét, és egy 21 éves férfi többször megszúrta.

Bővebben...
 

A hétvégén már hiány lehet tejtermékekből Németországban

E-mail Nyomtatás


A németországi tehenészetek kedd óta tartó tejszállítási bojkottja a hétvégén már éreztetni fogja hatását a boltokban. A magasabb felvásárlási árat követelő állattartók akciójával e héten szolidarítást vállalt Horst Seehofer, a berlini szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere is.

Bővebben...
 

Háromszorosára nőtt a korrupció Ukrajnában tavaly óta

E-mail Nyomtatás

Nőtt a kenőpénzek nagysága idén Ukrajnában - közölték csütörtökön a kijevi belügyminisztériumban. Idén eddig 1380 megvesztegetési esetet lepleztek le a belügyi hatóságok, túlnyomó többségükben gazdasági előnyökért fizettek, illetve kértek pénzt az érintettek.

Bővebben...
 

Európa-szerte terjed a németek által kezdett tejtermelői sztrájk

E-mail Nyomtatás
Már osztrák, holland és svájci termelők is csatlakoztak a német állattartók sztrájkjához szerdán. Németországban csaknem 30 ezer gazda nem engedte elindulni a tejszállítmányokat, a túl alacsony felvásárlási ár miatti tiltakozásként. A környező országokban a német gazdákkal vállalt szolidaritásból csökkentették a tejszállítást.
Bővebben...
 

Elkergették a 240 éve uralkodó nepáli dinasztiát

E-mail Nyomtatás
Hivatalosan is eltörölték a monarchiát Nepálban. A 240 éves uralkodóház trónfosztásáról az alkotmányos nemzetgyűlés döntött szerdán. A himalájai államban kikiáltották a köztársaságot. „Valóra vált az álmunk, azt hiszem, a nemzet álma vált valóra” - mondta korábban a miniszterelnök. A 601 fős testületet az áprilisi választások óta a maoisták uralják.
Bővebben...
 

A Vöröshadseregben szolgált Obama nagybátyja?

E-mail Nyomtatás
Történelemből leckéztették meg a republikánusok Barack Obamát. A demokrata elnökjelölt az amerikai hősi halottak emléknapján azzal büszkélkedett, hogy nagybátyja részt vett az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításában. A kínos bakira nem Obama pártbeli riválisa, Hillary Clinton csapott le, hanem a politikai ellenfél. Barack Obama hétfőn - az elesett amerikai katonák emléknapján - szólta el magát, amikor a veteránok utógondozásának fontosságáról beszélt. Saját nagybátyját hozta fel példaként, aki - szavai szerint - részt vett Auschwitz felszabadításában.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség