Külföld

Több téren is hátrányos lehet a magyar kisebbségnek az elfogadott szlovák közoktatási törvény

E-mail Nyomtatás


Több vonatkozásban is hátrányosan érintheti a több mint félmilliós szlovákiai magyar közösséget a csütörtökön jóváhagyott szlovákiai közoktatási reformtörvény. Az elfogadott jogszabály a kormánykoalíció elképzeléseit tükrözi, tulajdonképpen az összes ellenzéki módosító javaslatot elutasították.

Bővebben...
 

Megfigyelték a Lidl alkalmazottait

E-mail Nyomtatás

Titokban kamerákkal figyelték a Lidl diszkontlánc több mint ötszáz üzletében az alkalmazottak munkahelyi viselkedését - adta hírül szerdán a német sajtó. A hatóságok néhány héten belül döntenek arról, hogy mekkora pénzbüntetést szabnak ki az áruházláncra.

Bővebben...
 

Letartóztatták az ETA feltételezett politikai vezetőjét

E-mail Nyomtatás

Őrizetbe vették az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett politikai vezetőjét kedden késő este Franciaországban. A 49 éves férfit és három másik ETA tagot Bordeaux városában tartóztatták le a francia és a spanyol hatóságok közös akciójában.

Bővebben...
 

Nem akarnak reformokat a cseh egészségügyi dolgozók: sztrájkolni fognak

E-mail Nyomtatás

Sztrájkot hirdettek június 29-re a cseh egészségügyi dolgozók - jelentette be a legnagyobb szakszervezetük kedden. A jobb-közép kormány tervezett egészségügyi reformjai ellen akarnak így demonstrálni. Jiri Schlanger szakszervezeti vezető azt mondta: "nem a dolgozóink vagy a polgáraink ellen tüntetünk, hanem a változtatások ellen."

Bővebben...
 

Képviselőtársa hamisította-e Slota aláírását a parlamenti jelenléti íveken

E-mail Nyomtatás


A rendőrség mellett már a pozsonyi parlament honatyái is vizsgálják, hogy valóban egyik képviselőtársa hamisította-e alá a múlt héten többször is Ján Slota aláírását a parlamenti jelenléti íveken. A pártelnök és kollégája tagadja, hogy ilyesmit tettek volna.

Bővebben...
 

A Szlovák Nemzeti Párt szerint a pilisszentkereszti szlovákok megijedhettek, azért nem kérik a párt által gyűjtött adományt

E-mail Nyomtatás


Nem fogadja el a pilisszentkereszti szlováki kisebbségi önkormányzat azt a pénzt, amelyet a Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja gyűjtött adományokból - adta hírül kedden a pozsonyi TA3 hírtelevízió. A több mint 5,9 millió forintnak megfelelő 750 ezer koronát a nemzeti párt a szlovákiai székhelyű, de a külhoni szlovákokkal is törődni hivatott Matica Slovenská kulturális szervezetnek utalta át, az pedig a saját számlájáról a pilisszentkereszti kisebbségi önkormányzatnak. A kisebbségi önkormányzat képviselői a hírtelevízióval közölték: nem tudták, hogy a Slota-párt által gyűjtött összegről van szó.

Bővebben...
 

Ismét kihallgatják az izraeli kormányfőt

E-mail Nyomtatás


Pénteken újból kihallgatja a rendőrség Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt a korrupció gyanúja miatt folytatott nyomozás keretében - jelentette be Micky Rosenfeld, a rendőrség szóvivője. A kormányfőt május 2-án már kihallgatták az üggyel kapcsolatban.

Bővebben...
 

Új időszámítás kezdődik Paraguayban

E-mail Nyomtatás

(És nálunk vajon mikor?)
 Latin-Amerikában eldőlt egy újabb dominó. Miközben az Egyesült Államok figyelmét és erőforrásait a közel-keleti térség köti le, a kontinensen, épp az USA hagyományos felségterületén, egyre-másra diadalmaskodnak a nemzeti érzelmű, szocialista, antiglobalista erők. Április 20-án Paraguayban elnökválasztásokat rendeztek. A Hazafias Front a Változásért elnevezésű ellenzéki pártszövetség jelöltje, Fernando Lugo a szavazatok 41%-át elnyerve győzött. A 61 éve kormányzó Colorado Párt színeiben induló Blanca Ovelar a voksok 31%-át gyűjtötte be. Lino Oviedo, aki korábban a hadsereg főparancsnoki tisztét is betöltötte, a harmadik helyre szorult 22%-kal. Az eredmény meglepőnek semmiképpen sem nevezhető, hiszen Dél-Amerika népeinek láthatóan elege van Amerika gyámkodásából, és a rájuk erőszakolt neoliberális gazdaságpolitikából. Ami nyomort és a társadalmi különbségek fokozódását, a természeti és erkölcsi értékek pusztulását eredményezte.
Bővebben...
 

Foszladozó mítoszok

E-mail Nyomtatás

Mit gondolnak valójában a muszlimok?
Mítoszok nélkül még a mai "modern" korban sem képes létezni a "felvilágosult" emberiség. Régebben az emberek mítoszok segítségével próbáltak választ találni az élet nagy kérdéseire. Népek igyekeztek megmagyarázni eredetüket a mítoszok felhasználásával. Nagy birodalmak mítoszokkal is szerették volna legitimálni más népek felett gyakorolt uralmukat. Aztán jött a felvilágosodás és a tudomány mindenhatóságának a kora. És semmi sem változott. Mert hát vajon nem mitikus-e, mondjuk, a világ teremtéséről szóló "nagy bumm" elmélet?
Bővebben...
 

Izrael fekáliába fojtja a palesztinokat

E-mail Nyomtatás

Hogyan jutott el a 60 évvel ezelőtt alapított zsidó állam odáig, hogy szennyvizet zúdítson a palesztin területekre?
Johann Hari, az Independentben, a New York Timesban és számtalan egyéb nagy sajtóorgánumban publikáló ismert újságíró, Izrael megalakulása hatvanadik évfordulójára megjelent írásában készít számvetést a jubiláló zsidó államban. Az egykor üldözött zsidók által létrehozott állam kizavarta a palesztinokat földjeikről.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség