Külföld

Szélsőségesek Izraelben

E-mail Nyomtatás

"Meg kell ölnünk az összes palesztint... nőket, férfiakat, gyerekeket, sőt még állataikat is" - nyilvánította ki nemrégiben Yisrael Rosen rabbi, aki egy a megszállt területeken működő zsidó vallási intézmény, a Tsomet Intézet igazgatója. Épületes gondolatait számos izraeli újság leközölte, köztük a Haaretz című liberális lap is március 26-i számában. Rosen szerint a Tórában az olvasható, hogy annak idején az amalekiták népe megtámadta a Jeruzsálem felé közeledő zsidókat, miután azok Mózes vezetésével elhagyták Egyiptomot, és visszafoglalták ősi hazájukat.
Bővebben...
 

Több százezren sztrájkoltak Franciaországban

E-mail Nyomtatás
Újabb kihívást intéztek a francia köztársasági elnök és jobbközép kormánya politikája ellen a francia közszolgáltatások dolgozói csütörtökön. Több százezer tanár, postai dolgozó és más közszolgáltatási területek alkalmazottai sztrájkoltak így tiltakozva az államfő és kabinetje drasztikus költségvetési csökkentései, illetve reformjai ellen."Az egyetlen, amit a kormány lát a közszolgáltatásokban, a könyvelési adatok" - mondta Francois Chereque, a CFDT szakszervezet vezetője.
Bővebben...
 

Sztrájkhullám Görögországban

E-mail Nyomtatás
Számos munkaterületre kiterjedő tömegsztrájkok voltak csütörtökön Görögországban. A munkabeszüntetések sok helyen megbénították a távközlési, a közlekedési, és a pénzügyi szolgáltatásokat.Több tucat repülőjáratot törölni kellett, számos bank zárva volt. A minisztériumok is megérezték a munkabeszüntetések hatását más közszolgáltatási területek mellett. Athénban kisebb összetűzések voltak a tüntetők és rendőrök között a görög Nemzeti Bank közelében.
Bővebben...
 

Alkotmánymódosítás? Előrehozott választás?

E-mail Nyomtatás
A nagyobbik ukrán kormánypárt kész az előrehozott parlamenti választásokra, amennyiben a Régiók Pártja, a törvényhozás legjelentősebb ellenzéki ereje támogatja az alkotmány módosítását - jelentették be csütörtökön a BJuT részéről.Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes jelezte, pártja nem tartja szükségesnek az előrehozott választásokat, ám nem zárkózik el a megmérettetés elől, amennyiben az ellenzék az alkotmány módosításának feltételéül szabná azt. A politikus szerint 7-8 hónap alatt kivitelezhető volna az 1996-ban elfogadott alaptörvény módosítása.
Bővebben...
 

Kormányalakítási tárgyalások Szerbiában - A magyarokat nem vonták be

E-mail Nyomtatás
Szerbiában zajlanak a kormányalakítási tárgyalások, a felek még nem terítették ki lapjaikat, az ütőkártyákat a végére hagyják. A helyzetelemezők úgy tudják, hogy a szocialista vezetés - miközben már is másodszor tanácskozik a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párttal - a Borisz Tadics vezetet Demokrata Párttal való koalíciót látja érdekei szempontjából megfelelőbbnek, ám a tagság nagyobbik része a radikálisoknak adna előnyt.A Magyar Koalíciót eddig senki sem hívta tárgyalni a megalakítandó kormányról. A konzultáció jelenlegi szakaszában ugyanis nem sokat nyom a latban a négy mandátuma. Az csak azt követően értékelhetődne fel, ha létrejönne a demokrata-szocialista koalíció, amelyhez nem csatlakozhatnának a liberálisok a szocialista elutasítás miatt.
Bővebben...
 

Külföldiek százait tartóztatták le Olaszországban

E-mail Nyomtatás
Az olasz rendőrség 268 külföldi állampolgárt tartóztatott le egyhetes razziája során: az emberek többsége különféle bűnügyekkel illetve illegális bevándorlással hozható kapcsolatba - áll az olasz belügyminisztérium csütörtöki közleményében.A letartóztatottak többsége Romániából és Észak-Afrikából való, a razziába besegítettek a román hatóságok is. 117 olasz állampolgár is van az elfogottak között. A közlemény szerint 112-en segítettek illegális bevándorlóknak Olaszországba jutni, 117-en pedig lopás és más bűncselekmények miatt kerültek a rendőrség látókörébe.
Bővebben...
 

Hivatalosan is felállt a NATO kibervédelmi központja Észtországban az internetes terrorizmus ellen

E-mail Nyomtatás
A NATO hivatalosan is beindította a kiberterrorizmus elleni különleges kutató- és kiképzőközpontját Észtországban. A tallinni Különleges Kibervédelmi Központ felállításáról 7 NATO-tagállam írta alá a megállapodást a szövetség brüsszeli központjában. Ezek: Észtország, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország.A különleges központ a kibernetikai hadviseléssel kapcsolatban végez majd kutatásokat és kiképzést. Létszáma 30 fő, ennek fele a tagállamokból érkező informatikus szakember.
Bővebben...
 

Putyin munkatársai jók Medvegyevnek is

E-mail Nyomtatás
Dmitrij Medvegyev, Oroszország múlt héten beiktatott új elnöke kinevezte munkatársait - adta hírül az AFP kedden. A névsor nem okozott meglepetést: szinte kivétel nélkül elődje, Vlagyimir Putyin mellett dolgoztak eddig.11 munkatársat nevezett ki Oroszország új elnöke, Dmitrij Medvegyev, akikkel a jövőben együtt kíván dolgozni. Heten közülük korábban Vlagyimir Putyin közvetlen munkatársai voltak. Ketten az exelnök időszakában miniszteri tisztséget is betöltöttek. A további két ember Medvegyev korábbi kormányában, és az orosz energiaóriás, a Gazpromban töltöttek be magas tisztségeket.
Bővebben...
 

Fico bűncselekménynek minősítené az euró bevezetése miatti indokolatlan áremelést

E-mail Nyomtatás
Bűncselekménynek minősítené az euró tervezett bevezetése miatti indokolatlan és spekulatív áremelést a szlovák kormányfő. Robert Fico a közelmúltban már többször is említést tett erről a tervről. Azt követően, hogy az Európai Bizottság a múlt héten ajánlotta a közös európai pénznem szlovákiai bevezetését, Fico újra előállt az elképzeléssel.A szlovák miniszterelnök szerint előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekményként kellene meghatározni, ha valaki, illetve valamely szervezet gazdasági-kereskedelmi szempontból megalapozatlan módon növelné az árakat. Hangsúlyozta, a szándékosságot minden egyes esetben vizsgálnák.
Bővebben...
 

A mianmari áldozatok majdnem fele gyermek

E-mail Nyomtatás
A mianmari ciklon halálos áldozatainak legkevesebb negyven százaléka gyermek - közölte egy vezető segélyszervezet kedden. Az életben maradt kiskorúak közül többszázan vesztették el szüleiket.A "Save the Children" nevű segélyszervezet mianmari működését engedélyezi a katonai rezsim.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség