Külföld

SZERB VÁLASZTÁSOK: a szocialistákon múlik a kormányalakítás?

E-mail Nyomtatás
Szerbiában a Szocialista Párt (SzPSz) lehet a mérleg nyelve: a választások után a két nagy politikai erő is szeretné maga mellett tudni a várhatóan 20 fős szocialista frakciót. A keddi belgrádi lapok elemzéseiben a szakértők "matematikailag lehetségesnek, ám politikailag kevéssé" tartják valószínűnek, hogy a szélsőséges Szerb Radikális Párt (SzRSz), amelynek várhatóan 78 képviselője lesz a 250 fős törvényhozásban meg tudja szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget.
Bővebben...
 

FÖLDRENGÉS KÍNÁBAN: már csaknem 10 ezer halott

E-mail Nyomtatás
A legfrissebb, keddi adatok szerint már csaknem tízezer halálos áldozata van a hétfői, kínai földrengésnek. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a halálos áldozatok száma feltehetően még emelkedik majd. Sőt a Xinhua kínai állami hírügynökség egyelőre meg nem erősített adatai szerint Szecsuán tartomány egyetlen városban rekedtek tízezren a romok alatt.A Xinhua hírügynökség úgy tudja, hogy Mianzhu városában, 35 kilométerre délkeletre a Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földmozgás epicentrumától egy gőzturbina gyárban tízezren dolgoztak, a természeti katasztrófa idején. Ezt az adatot azonban még nem erősítették meg hivatalosan. Egyelőre nem tudni, hogy mi lett a munkásokkal.
Bővebben...
 

TADICS: koalíció bárkivel lehetséges, aki elfogadja a DSz célkitűzéseit

E-mail Nyomtatás
Az Európa-párti erők győzelmére számít a szerb államfő. Borisz Tadics azután beszélt erről, hogy feleségével együtt a késő délelőtti órákban leadta szavazatát Belgrádban. A politikus azt mondta, hogy Szerbia sorsfordító szavazás előtt áll, ahol az emberek voksai komoly következménnyel járnak. "Vagy Európa felé fordulunk, vagy nemet mondunk rá" - értékelte a lehetőségeket a Demokrata Párt (DSz) vezetője. Tadics kiemelte: Koszovó és az Unió kérdését nem lehet különválasztani. "A kettőt együtt kell és lehet megoldani"- hangsúlyozta."Ahogy ma szavazunk, úgy fogunk élni az elkövetkező években, olyan lesz az ország"- vélekedett az államfő. Hozzátette: arról döntenek a szavazók, hogy folytatódjanak-e a beruházások, hogy nőjenek-e a fizetések, vagy sem.
Bővebben...
 

Tagadják a titkos alkut a demokraták

E-mail Nyomtatás
agadta vasárnap a Demokrata Párt elnökjelöltségért küzdő két politikusa, hogy titkos alkut kötöttek. Az alkuról szóló pénteki híresztelés szerint Barack Obama 20 millió dollárt fizetne Hillary Clintonnak kampányadósságai visszafizetésére és alelnök-jelöltséget ajánlana fel neki, amennyiben a volt elnök felesége visszalép, és támogatja őt.Clintonné szóvivője vasárnap úgy fogalmazott, hogy a szenátornő továbbra is biztosan hiszi, hogy ő fogja elnyerni a párt elnökjelöltségét. Barack Obama fő stratégája, David Axelrod azt mondta az amerikai Fox tévé hírműsorában, hogy ők nem ajánlottak semmit, és Hillary Clinton nem kért semmit.
Bővebben...
 

Megakadályozták a Vajdaság zászlajának kitűzését a szavazóhelyeken

E-mail Nyomtatás
Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt aktivistái több vajdasági szavazóhelyen megakadályozták, hogy kitűzzék a tartomány zászlaját. Az incidensekről a Vajdasági Szociáldemokrata Párt közleményben számolt be, és megnyilatkozásra szólította fel az üggyel kapcsolatban az illetékes állami szerveket.A Nenad Csanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) szerint voltak olyan szavazóhelyek is, ahol a tartomány törvényes jelképét a szemétbe dobták. Ezzel pedig durván megsértették Szerbia alkotmányát és az állami jelképek használatáról szóló törvényt.
Bővebben...
 

Megrongálták Sütő András marosvásárhelyi bronzplakettjét

E-mail Nyomtatás
Durván megrongálták Sütő András emlékplakettjét ismeretlen tettesek szombatra virradó éjszaka Marosvásárhelyen. A neves író házán elhelyezett bronzplakettet az elkövetők részben felfeszítették, ám nem sikerült eltávolítaniuk azt. Az RMDSZ munkatársai értesítették a rendőrséget, amely vizsgálatot indított az ügyben.Markó Béla szövetségi elnök rendkívül aggasztónak nevezte az esetet.
Bővebben...
 

"A NATO provokálja a járőröző orosz harci gépeket"

E-mail Nyomtatás
Az orosz légierő parancsnoka szerint veszélyes és provokatív támadó gyakorlatokat végeznek a NATO gépei az északi sarkvidék fölött járőröző orosz katonai repülők ellen. Alexander Zelin kijelentését az Interfax jelentette szombaton, de az orosz hírügynökség nem közölte, hogy mikor és hol mondta ezt a tábornok."Járőröző gépeinket rendszeresen célkeresztbe fogják a NATO F-15-ös, F-16-os és F-22-es repülői (...)
Bővebben...
 

A Hezbollah magántelefonhálózata a libanoni harcok kiváltója

E-mail Nyomtatás
A libanoni telekommunikációs miniszter szombaton azt mondta, hogy a libanoni siíta szervezet, a Hezbollah által kiépített vezetékes telefonhálózat váltotta ki azokat a súlyos összecsapásokat, amelyek ismét polgárháború felé sodorják a közel-keleti országot.Marwan Hamadeh szerint Irán segitségével hozta létre a Hezbollah ezt az infrastruktúrát, amit a libanoni kormány hétfőn törvénytelennek minősített.
Bővebben...
 

Az izraeli kormányfő figyelmeztetése Iránnak

E-mail Nyomtatás
Izrael nem fogja tűrni, hogy Iránnak atomfegyvere legyen. Ezt Ehud Olmert izraeli kormányfő nyilatkozta a Washington Post szombati internetes számának. Olmert ugyanakkor kijelentette, hogy reményei szerint a nemzetközi közösség képes ellenőrizni az iszlám köztársaság nukleáris terveit."Igen, Izrael nem tolerálja, hogy olyanok birtokoljanak atomfegyvert, akik nyiltan kijelentik, hogy Izraelt le akarják törölni a térképről is"-mondta az izraeli kormányfő az amerikai lapnak.
Bővebben...
 

Népszavazás a katasztrófa-sújtotta Mianmarban

E-mail Nyomtatás
A katasztrófa ellenére a mianmari( burmai) katonai rezsim megtartja szombaton a népszavazást az alkotmányról. A délkelet-ázsiai ország irányítói szerint kevés kivételtől eltekintve azokon a részeken lesz referendum, amelyre egy héttel ezelőtt pusztító ciklon sújtott le.A 194 oldalas alkotmánytervezet domináns szerepet ad a hadseregnek az ország életében. A tervezet külön fejezetben említi, hogy Mianmarnak piacgazdasága lesz.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség