Külföld

Felesküdött Medvegyev

E-mail Nyomtatás
Letette hivatali esküjét Oroszország új elnöke, Dmitrij Medvegyev. A ceremóniát, amelynek idejére a rendőrség lezárta a forgalom elől Moszkva belvárosát, a Kremlben tartották.
Az orosz parlament csütörtökön szavaz arról, elfogadja-e a korábbi elnököt, Vlagyimir Putyint kormányfőnek.A Szovjetunió 1991-es összeomlása óta Medvegyev a harmadik az orosz elnöki székben. A 42 éves politikus virágzó gazdaságot kap örökül, amelynek fő mozgatórugója az olaj- és gázexport.
Bővebben...
 

Tízezren haltak meg Mianmarban

E-mail Nyomtatás
Több mint tízezer halálos áldozata van a trópusi ciklonnak, amely végigsöpört Mianmaron (a volt Burmán) - jelentette be a Nyan Wid mianmari külügyminiszter az állami televízióban hétfőn.
Bővebben...
 

Dagad az egészségügyi sztrájk Svédországban

E-mail Nyomtatás
A svéd kórházak és sürgősségi intézmények alig tudták teljesíteni hétfőn feladatukat, miután 4400 egészségügyi dolgozó nem állt munkába, hogy így támogassa az ápolónők sztrájkját. Összesen hétezren nem dolgoztak a svéd egészségügyben hétfőn.Az ápolónők két hete sztrájkolnak Svédországban. A hétfőn csatlakozottak hiánya érzékelhető volt a vérbankokban, a szakrendelőkben, a kórházakban és sürgősségi intézményekben. A harmadik legnépesebb svéd város, Malmö kórházának legtöbb osztálya zárva volt, 273 beteget máshová szállítottak, mert nem tudták ellásásukat biztosítani - írta az AFP hírügynökség.
Bővebben...
 

Brüsszel felfüggesztette a MOL-OMV fúzió vizsgálatát

E-mail Nyomtatás
Az Európai Bizottság (EB) hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztette az osztrák OMV kérésére indított vizsgálatot, amely a magyar MOL esetleges felvásárlása miatt kezdtek el. Brüsszel azt vizsgálja, hogy milyen feltételekkel vásárolhatja fel az osztrák gáz- és olajipari vállalat a magyar céget.Jonathan Todd, az EB versenypolitikáért felelős tagja, Neelie Kroes szóvivője azzal magyarázta a vizsgálat felfüggesztését, hogy az EB nem kapta meg a kért információkat, ezért a vizsgálat július 22-i lezárásának határidejét is meghosszabbítják majd.
Bővebben...
 

Kínában sem lesz békés útja a fáklyának?

E-mail Nyomtatás
Bár május 4-én kínai földre érkezett az olimpiai láng, a nyári játékok jelképének számító fáklya útja továbbra sem lesz nyugodt. A Hszincsiang tartományban élő ujgurok egyik vezetője szerint a térségbe tervezett váltófutást törölni kellene a programból."Az olimpiai láng tervezett útja Hszincsiang tartományon keresztül fokozná a kínai elnyomást, ezért nem kellene megtartani" - mondta az ujgur nemzeti kisebbség egyik emingráns vezetője. Rebija Kadeer, az Amerikai Ujgur Szövetség elnöke szerint a védelmi szolgálatok a múlt hónapban hajtóvadászatot tartottak a láng tervezett útvonalán.
Bővebben...
 

A lengyel püspökök támadják az Európa Tanács abortuszpárti határozatát

E-mail Nyomtatás
A lengyel katolikus püspöki kar kemény hangon tiltakozott a hét végén az Európa Tanács abortuszpárti határozata ellen. Az emberi jogok védelmével foglalkozó legfőbb európai szervezet azt követelte április közepén, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot.A lengyel püspökök határozata kimondja: "Kategorikusan ellenezzük, hogy olyan szabályokat kényszerítsenek ránk adminisztratív úton, amelyek ellenkeznek erkölcsi alapelveinkkel".
Bővebben...
 

Brit lapok a "fekete péntekről"

E-mail Nyomtatás
A szombati brit napilapok nagy része a belpolitika lehetséges fordulópontjának értékeli a csötörtöki helyhatósági választások eredményét, de egyúttal úgy vélik: Brown kormányfőnek van esélye arra, hogy újra helyrehozza a dolgokat. Tény, hogy abban minden brit napilap egyetért: a konzervatívok újra jelentős politikai erőnek számítanak.A "Sun" címlapja szerint a választási eredmények "jók az országnak, mert azt jelentik, hogy újra van egy komoly ellenzék". Az Independent arról ír, hogy a Tory párt elnöke, David Cameron ismét elfogadhatóvá tette a választók, különösen a fiatalok számára a konzervatívokat. A Tory párt tavaly szeptemberben ugyanis még 11 százalékkal állt a Munkáspárt mögött a közvéleménykutatási eredményekben.
Bővebben...
 

Összecsapások május 1-jén

E-mail Nyomtatás
A világban, igy Európában is szinte mindenütt békés felvonulások voltak csütörtökön, május 1-jén. Németországban néhány városában és Isztambulban azonban összecsapások robbantak ki.Május 1. előestéjén évek óta megütköznek fiatalok a rendőrökkel a német főváros egyik keleti kerületében, Prenzlauer Bergben. Berlinben 1987 óta tartják meg a Munka ünnepnapja előtti estén az úgynevezett Walpurgis-éjt, amely valójában ürügy arra, hogy fiatalok szembeszegüljenek a rend őreivel. Ezúttal azonban a berlini harc mérsékeltebb volt, mint a korábbi években. Napközben is.
Bővebben...
 

Baloldali május elsejék Ukrajnában

E-mail Nyomtatás
Ukrajnában több tízezer ember vett részt a május 1-jei felvonulásokon és nagygyűléseken. A résztvevők száma erősen különbözött az ország egyes régióiban. Míg például a dél-ukrajnai Szimferopolban mintegy 15 ezren voltak az ünneplők, a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) alig néhány százan.
Bővebben...
 

Franciaellenes tüntetések Kínában

E-mail Nyomtatás
Több százan tüntettek csütörtökön Kína öt városában a Carrefour francia kiskereskedelmi hálózat üzleteinél. A kínai állami tévé szerint a pekingi kormány igyekezett megakadályozni az újabb franciaellenes tiltakozást.A franciaellenes tüntetések hetekkel ezelőtt kezdődtek Kínában válaszul azokra az eseményekre, amelyek Párizsban történtek az olimpiai láng váltófutásánál.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség