Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Külföld

Az EU-s tagállamok közül Szlovákia adta vissza a legtöbb uniós támogatást

E-mail Nyomtatás

A 2013-2016-os programidőszakra megítélt uniós támogatás közel 16 százalékát kérte vissza az EU Szlovákiától – tájékoztatott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az EU-s tagállamok közül a szlovákiai hivatalok leplezték le a legtöbb szabálytalanságot az ellenőrzéseik során.

Bővebben...
 

Ahol az iskolával dobban a szív

E-mail Nyomtatás

50 éves a csenkei Bódis József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Felső-Csallóközben a legtöbb iskolát a gyerekhiány miatt a bezárás veszélye, illetve a beköltöző szlovákok részéről érkező kritika fenyegeti. Csenkén viszont a lakosok szíve az intézménnyel együtt dobog. A történet már 80 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az osztálynaplók történelmi hitelessége szerint: az első öt évfolyam részére megnyitották a magyar tanítási nyelvű iskolát. Majd 50 éve új épületbe költöztek, amelyet az állami támogatás mellett közösségi összefogással, úgymond brigádmunkával és már akkor a falu lakóinak önkéntes adományaiból építettek fel. A korabeli képek tanúsága szerint öreg és fiatal együtt lapátolt, hordta a maltert és a téglát, örömmel építették a közös jövő falait, amelyben a felnövekvő nemzedékek gyerekei magyarul fognak tanulni.

Bővebben...
 

Ferenc pápa megáldotta a Szent László-lángot

E-mail Nyomtatás

A 2017-es évet a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a nemzetpolitikai államtitkárság Szent László-évvé nyilvánította. Ennek jegyében idén számos rendezvényt tartanak Szent László tiszteletére. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket, és emlékezete összekapcsolja az itt élőket a mai napig.

Bővebben...
 

Tiltakozunk a Dózsa György utca kétnyelvű utcanévtábláinak eltávolítása miatt

E-mail Nyomtatás

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal május 31-én elkezdte leszerelni a Dózsa György utca kétnyelvű utcanévtábláit, és helyükre román nyelvű táblákat helyeztek ki, illetve helyenként csak a Gheorghe Doja feliratot hagyták meg. Felháborítónak tartjuk, hogy az önkormányzat még azokat a kétnyelvű táblákat is leszereli, amelyeket több éves küzdelmet követően függesztettek ki, miközben a városban a mai napig kevés olyan utca van, ahol valós kétnyelvű felirat jelölné az utcák nevét.

Bővebben...
 

Feloldotta a román kormány az egyik felszámolt titkosszolgálat irattárának titkosítását

E-mail Nyomtatás

Feloldották Romániában a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárának titkosságát, miután több politikus és publicista azt állította, hogy egyesek az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Bővebben...
 

Hova lett a román országprojekt?

E-mail Nyomtatás

Tulajdonképpen sehova. Készül, szépen, lassan, megfontoltan, ahogy Klaus Iohannis elnök beszélni szokott.

A Brexit által okozott európai válság kellős közepén beígért, Klaus Iohannis államfő által tavaly június 24-én, a miniszterelnökkel, a Nemzeti Bank kormányzójával és a parlamenti pártok vezetőivel a nagy-britanniai népszavazás eredményéről tartott konzultálás nyomán bejelentett „országprojekt”„Románia legfontosabb stratégiai dokumentuma” még mindig „vázlat” állapotban van, több mint kilenc hónappal a megvalósítására létrehozott elnöki bizottság felállítása után.

Bővebben...
 

Muzslya: Megkoszorúzták az I. világháborúban elesettek emléktábláját

E-mail Nyomtatás

Emlékezni gyűltek össze a muzslyai polgároka Szűz Mária Szent Neve templom melletti parkban, a tavaly felavatott I. világháborús emléktáblánál, hogy leróják kegyeletüket az ún. "nagy háborúban" elesettek emléke előtt.

Bővebben...
 

Zenta: Cukorgyári végkifejlet

E-mail Nyomtatás

A zentai cukorgyár ellen a napokban megindították a csődeljárást. A dolgozók a napokban kapják meg az értesítéseket a szakszervezeti intézkedésekről, valamint munkaviszonyuk megszűnéséről. Miodrag Kostić a cukorgyár jelenlegi tulajdonosa a kezdetektől leépítette a zentai gyárat. A répatermelőktől átvett termést másik gyárakban dolgozták fel. A dolgozók fizetését lecsökkentették először 15%-kal, majd a teljes bérük 65%-át kapták el, végül tavaly szeptembertől minimális bért ítéltek meg számukra, amit decembertől egyáltalán nem fizettek ki.

Bővebben...
 

Küzdelem az anyanyelvű oktatás megőrzéséért

E-mail Nyomtatás

Kijevben ülésezett május 29-én a Legfelső Tanács tudományos és oktatási bizottságában a készülő oktatási törvény tervezetének parlamenti vitára történő előkészítésére létrehozott munkacsoport. A tanácskozáson Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke megengedhetetlennek nevezte, hogy sérüljön a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvű oktatáshoz való joguk.

Bővebben...
 

Elhunyt Lubomir Husar ukrán bíboros

E-mail Nyomtatás

A pápa csodálattal adózik Krisztus iránti hűsége előtt

A Szentatya táviratban fejezte ki részvétét Lubomir Husar bíboros, kijev-halicsi nyugalmazott nagyérsek halála miatt. A főpásztor május 31-én, szerdán hunyt el 84 éves korában. A pápa megemlékezett rendkívüli munkájáról, amelyet az ukrajnai görög-katolikus egyház újjászületéséért végzett.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség