Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 22, szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Külföld



Ökumenikus szertartás a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

E-mail Nyomtatás PDF

Március 22-én, Jeruzsálemben ökumenikus szertartással ünneplik meg a Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését. A felújítást, amely kilenc hónapig tartott, a katolikus, görög ortodox és örmény egyház közös döntése alapján végezték el. Jézus Sírja hamarosan ismét állványok nélkül tekinthető meg.

Bővebben...
 

Szerbia és Bosznia sajnálja leginkább Jugoszlávia szétesését

E-mail Nyomtatás PDF

Az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság szétesését leginkább Szerbia és Bosznia-Hercegovina sajnálja, mutatott rá az IPSOS közvélemény-kutatásának eredménye. A kutatás szerint Szerbia lakosságának 71 százaléka sajnálja Jugoszlávia szétesését, míg a bosznia-hercegovinai lakosok 68, a macedónok pedig 45 százalékban.

Bővebben...
 

Kártérítési kérelem a szegényített urán használata miatt a NATO-légicsapások idején

E-mail Nyomtatás PDF

Szerbiai ügyvédek egy csoportja megkezdte annak a nemzetközi bírósági kártérítési pernek az előkészítését, a kártérítést azok számára követelik, akik szerintük azért betegedtek meg súlyosan, mert az 1999-es NATO-bombázásokban szegényített uránt használtak. Azon lakosok számára is kártérítést követelnek, akik a kazettás bombákkal végzett támadásokban váltak mozgássérültté, hiszen a kazettás bombák használatát tiltják a nemzetközi szerződések. Kártérítést követelhetnek a szegényített uránt tartalmazó bombatámadás áldozatainak családjai is.

Bővebben...
 

A szlovák kormány elfogadta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt

E-mail Nyomtatás PDF

A szlovák kormány a legutóbbi ülésén elfogadta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. A jogszabály a tervek szerint még az idén életbe lép, és ennek köszönhetően 2018-tól már az alap döntene a kisebbségi kultúrákra szánt pénzkeretről. A törvényt azonban még el kell fogadnia a parlamentnek is. Az alapról szóló törvényt Marek Maďarič miniszter terjesztette elő. Amennyiben a parlament is elfogadja a jogszabályt, a kisebbségi kultúrák támogatását már nem a kormányhivatal, hanem az új közszolgálati intézmény kezeli majd. A tervek szerint a törvény már 2017. július 1-jén életbe léphet, és a nyáron összeállhat az alap. A leglényegibb változás az lesz, hogy amíg a kormányhivatal 4 millió eurót, addig az alap 8 millió eurót oszt majd szét.

Bővebben...
 

Benkő Géza: „Vannak dolgok, melyekről nem beszélünk”

E-mail Nyomtatás PDF

A kassai Thália Színház idei évadjának negyedik bemutatóján megszólalt A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd. Soóky László derűs szomorújátékát Benkő Géza álmodta színpadra – rendezőként és színészként egyaránt. A Márai Stúdió közönsége elé nem egy ember sorsa tárult, hanem egy közösségé. A monodráma ősbemutatója 2016. február 27-én volt Komáromban a Tiszti Pavilon dísztermében. Egy kortárs szlovákiai magyar darabról van szó, melynek színpadi szövege Varga Emese dramaturg és Benkő Géza színművész közös munkája nyomán jött létre.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség