Publicisztika



Akinél a tehetség nemzettudattal és kimagasló emberi tartással párosult

E-mail Nyomtatás PDF

Kétszáz éve született a legnagyobb szókinccsel rendelkező költő, Arany János

A legendás bihari nemes, Toldi Miklós alakjának páratlanul csodálatos költői megformálása, vagy éppen A walesi bárdok című, örökbecsű költeménye révén minden magyar ember hallotta már Arany János nevét. Talán kevésbé közismert azonban, hogy az egyébként hosszú évekig jegyzőként, később tanárként is tevékenykedő és mindkét polgári munkakörében megsüvegelt poéta milyen különleges emberi tartással rendelkezett, és csendes, kevésbé feltűnő, ám annál mélyebb nemzetszeretet is jellemezte a hétköznapokban. A 19. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja március 2-án ünnepelte volna 200. születésnapját.

Bővebben...
 

Hitélet a végeken

E-mail Nyomtatás PDF

Koloni keresztút

Balassi Bálint felvidéki reneszánsz költőnk az 1570-es években imigyen szól sorstársaihoz a végvárak és a végvári vitézek életét leíró versében: „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Korunk magyar végvárai a nyelvhatáron lévő, illetve azon túlra eső nyelvszigeteink. Felvidéken az ilyen szlovák–magyar nyelvhatár mögé eső magyar nyelvszigetre, északi magyar végvárra szeretném barangoltatni az olvasót. Megközelíteni a tisztelt olvasónak a modern idők magyar végvári létének sanyarú szépségét, a jelen kori magyar végek forgandó sorsát, mely élethelyzetek által, hús-vér emberek révén ad új életszagú tartalmat Balassi 450 éve írt verssorának. „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél…”

Bővebben...
 

Ne féljetek! – Éljetek a mában!

E-mail Nyomtatás PDF

Mindennapi életünkben tele vagyunk szorongással: meg kell felelnünk otthon, a munkában, a legkülönfélébb kihívások között. Ugyanakkor rengeteg kérdőjel vesz körbe bennünket: biztos, hogy jól csinálom, jól nevelem a gyermekemet, jól szeretem a házastársamat, jól osztom be az időmet, minden fontos dologra oda tudok figyelni, hosszú távon bírni fogom ezt a terhelést? Ezek a nagyon gyakorlatias kérdések mind-mind valahol azt eredményezik, hogy tele vagyunk teljesen jogos félelmekkel, szorongással.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Új tévécsatorna

E-mail Nyomtatás PDF

A lengyel miniszterelnök közlekedési balesete nagyobb vihart kavart, mint gondoltam. S megkockáztatom, Önök sem gondolták, hogy egy átlagos koccanásból óriási politikai cirkusz kerekedik… Márpedig az lett. Úgy látszik, a magyarok és a lengyelek barátságához ez a lélektani azonosság is hozzájárul: bármilyen apróságból képesek vagyunk perpatvart rendezni, melynek során mindenki mindenkivel összekülönbözik. Beata Szydlo kormányfő ügye jelenleg ott tart, hogy múlt szerdán levelet írt a kórházból az előző pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított huszonegy éves fiatalembernek, bizonyos Sebastiannak. Levelében leszögezte: elvárja, hogy az ügyet a hatóságok ugyanúgy kezeljék, mint minden más közúti karambolt. Erről a lengyel közszolgálati hírtelevízió számolt be. Elzbieta Witek, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke az alábbiakat közölte a PAP hírügynökséggel: „Megerősítem, hogy a miniszterelnök asszony szerdán levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök asszony, két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja.”

Bővebben...
 

Odapiszkított, ahonnan evett

E-mail Nyomtatás PDF

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje nyerte az Arany Medvét. Óriási siker, gratulálunk! Mindez a Nemzeti Filmalap támogatásával történt meg.

Oda se neki! Enyedi Ildikó a díjátadó után nyilatkozatában kifejtette: szégyen, ami a hazánkban zajlik.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség