Publicisztika



Vitézi boldogságkereső

E-mail Nyomtatás PDF

Mihály Gábor Balassi Bálint-szobráról

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Balassi-szobra, akár szemből nézzük, akár oldalról, sugall valamit. Tekintetével, szigorú – ugyanakkor gyöngédséget sugárzó – szemével, és a fölvetett fő méltóságával. Vitézi erő van ebben a lelkiismeretet ébresztő karakterben és sok száz év óta romolhatatlan bátorság. Ami következhetett, következett is a makulátlan tartásból, az egyenes gerincből. Ha a hazát meg kell védeni, a bajvívó szablya mindenkor tette a dolgát. Átvágta a sötétséget, és tisztaságával – bűvöletre méltó férfierő – az égben landolt.

Bővebben...
 

A germán genom és a V4-es vakcina

E-mail Nyomtatás PDF

Az emberi társadalmak fejlődésfolyamatát, tehát a történelmet vizsgálva megfigyelhetjük, hogy különböző időközönként a társadalmak egymással szembeni magatartásában megjelennek, megismétlődnek erős hasonlatosságot mutató viselkedési képletek. A történelem ciklikusságának nevezik e jelenséget.

Egy ilyen viselkedési képlet megismétlődését élheti meg korunk embere is. Közép-európai társadalmaink, mint a múltban, úgy manapság is a német nagy testvért, a német társadalmat követik, egyes vonatkozásokban azt tartják példának. Természetesen e követést immáron nem kíséri olyan vak meggyőződés, mint a két előző esetben az első és a második világháború időszakában. Kellő követési távolsággal zajlik a dolog és így sokkalta józanabbnak tűnik, mint az előző két esetben. Közép-európai társadalmaink, melyek immáron a visegrádi négyek csoportosulásában tömörülnek, mernek élni a német minta két korábbi követéséből leszűrt történelmi tapasztalatukkal.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Mitől lesz ideges?

E-mail Nyomtatás PDF

Érdemes néhány mondatot szentelnünk a lengyel miniszterelnök múlt heti közlekedési balesetének. A Beata Szydlót szállító kormányzati limuzin pénteken este hét órakor a dél-lengyelországi Oswiecimben karambolozott, amikor a városhoz közeli lakóhelyére tartott. (Oswiecim történelmileg terhelt német neve Auschwitz.) Természetesen nem a kormányfő vezetett, hanem a hivatali sofőrje, és testőrök is kísérték. Kertes családi házak mellett haladtak az úton, amikor a vezető egy másik személyautó erőszakos előzési manővere miatt hirtelen irányváltásra kényszerült, és a limuzin egy útszéli fának ütközött. A balesetet okozó kocsi nem sérült meg. A lengyel kormányszóvivő, bizonyos Rafal Bochenek sajtótájékoztatón közölte: Beata Szydlót közvetlenül a baleset után a helyi kórházban megvizsgálták, majd saját kérésére, az orvosokkal történt konzultáció után mentőhelikopterrel a varsói katonai kórházba vitték. Szerencsére nem esett komolyabb baja, „a közúti balesetekre jellemző zúzódásokat” szenvedett. Hivatali munkáját képes ellátni, mindazonáltal néhány napig még a kórházban marad, puszta elővigyázatosságból. A kormányszóvivő egyúttal azt is bejelentette, hogy az ütközés után összesen három embert szállítottak kórházba: a miniszterelnök mellett a sofőrt, valamint a lengyel kormányőrség egyik tagját, aki szintén a limuzinban utazott.

Bővebben...
 

Nemzeti könyvesbolthálózatért

E-mail Nyomtatás PDF

Az Antológia nem köt alkut az igénytelenséggel

Az elmúlt huszonöt évben követett alapelveink egyben nemzetpolitikai alapelvek is, hiszen csak cselekvő és gondolkodó ember képes alakítani, formálni környezetét – mondta Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke a Lakiteleken megrendezett Negyed évszázad a könyvkiadásban című konferencián. Február 11-én és 12-én a kortárs magyar irodalom helyzetét vették górcső alá, de ahogy a Lakitelek Népfőiskola vezetője zárszavában fogalmazott: „ennek a másfél napnak a tematikáját beárnyékolta egy ügyeletes botrány, az Alexandra könyvesbolthálózat válsága. Nem egy tőkés társaságot kell újrafinanszírozni, hanem a veszélybe sodort, tartozások által fenyegetett szerzőket, kis könyvkiadókat kártalanítani. Meg kell vizsgálni azt is, ami az ügyészség feladata, hogy milyen büntetőjogi következményei lehetnek ennek a 9 milliárdos botránynak.”

Bővebben...
 

Nyelv és rög

E-mail Nyomtatás PDF

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

XIX. rész

„Boldogasszony Anyánk, / Régi nagy Pátrónánk! / Nagy ínségben lévén, / Így szólít meg imánk: / Mennyországodból édes hazánkból / Ne feledkezzél el / Szegény magyarokról!”

Igen kedves olvasó, jómagam is tudatosítom már vagy huszonöt éve, hogy baj van a szöveggel. S azért tudatosítom, mert azon 1991-ben Ján Sokol nagyszombati érsek jóváhagyásával kiadott imakönyvben szerepel e szöveg, melyet jóhiszeműségében a gímesi nagyanyám adott nekem, unokájának, kisiskoláskorom elején. Négy évszázados katolikus néphimnuszunk, a „régi magyar himnusz” ez imakönyvben szereplő szövege ismerősen hat, de a magyar katolikus fülnek mégis sértően szokatlan. Ki a tettes?

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség