Publicisztika



Reformszövetség, avagy: népirtani kötelező?

E-mail Nyomtatás PDF

Megdöbbentő, ahogyan a média bánik - tisztelet a kivételnek - a Reformszövetség február 21-i javaslataival, hiszen enyhe kifejezés ez arra, ahogyan belecsapott ötleteivel a lecsóba a novemberben alakult, úgynevezett "gazdasági elit gárda". Úgy tálalják elénk a szövetség gazdaságmentő programját, mintha az általában elvonáscsökkentést jelentene.
Bővebben...
 

Hogy Franknek ne kelljen többet odafigyelnie

E-mail Nyomtatás PDF

Kiút a válságból

A már unalomig ismételt pénzügyi világválság egyik legközvetlenebb hatása a tőkehiány. Nehéz hitelhez jutni, a bankok egyik napról a másikra változtatják a feltételeket, a nagyvállalatok leépítenek, az ingatlanárak zuhannak, a fizetőeszközök árfolyama kiszámíthatatlan. Az egyetemeken a közgazdaságtan hiteltelenségéről, sőt bukásáról beszélnek. A neoliberális dogma megdőlt. Talán ezért is hivatkoznak egyre gyakrabban Silvio Gesellre, a természetes közgazdaságtan elméletének megteremtőjére. Gesell elméletét Werner Onken alább idézett írásának részletein keresztül szeretném bemutatni. De mielőtt megismernénk az elméleti hátteret, fontos tudnunk, hogy ez az elmélet a történelem során, egész pontoson 1933-ban egy tiroli kisvárosban, Wörglben jelesre vizsgázott.
Bővebben...
 

50 ezer forint távfűtésre

E-mail Nyomtatás PDF

Sokak számára jelentett kellemetlen meglepetést a rendkívül hideg decembert követően januárban kiküldött távhőszámla. Míg az egyedi fűtéssel rendelkező lakásokban, családi házakban takarékoskodhatnak a tüzelőanyaggal, és a költségek csökkentése érdekében akár a fagyoskodást is választhatják az ott élők, a távfűtéses otthonokban lakó emberek túlnyomó részének minden körülmények között fizetniük kell az emelkedő költségeket. Márpedig a távhőnek kiszolgáltatott emberek jövedelmének a téli hónapokban akár a felét is elviheti a fűtési költség.
Bővebben...
 

A politikai szédelgés anatómiája

E-mail Nyomtatás PDF

Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró szakmai összejövetelén egy kollégám azt mondta: amikor te beszélsz, tudom mit fogsz mondani. Azóta többször a fülemben cseng ez a mondat, mivel egész közéletünkre jellemző a megállapítás. A hírközlő eszközöket olvasva, hallgatva és nézve meg kell állapítanom, hogy legjobbjaink - akik időben szóltak és szólhatnak egyáltalán - sem tudnak semmi újat mondani annak a polgárnak, aki időben tájékozódott és odafigyelt az elhallgatott emberekre.
Bővebben...
 

A jászapáti napkirály

E-mail Nyomtatás PDF

Meg kell hagyni, fejlődőképes gyülekezet ez a mi magát baloldalinak nevező posztkommunista elitünk. Fogékony minden újra, hatalomgyakorlási technikában és a hatalmi hierarchia kifejezésre juttatásában egyaránt. Ez utóbbinak újabban egyik eszköze bizonyos ember alatti közösségekben (pardon, szubkultúrákban!), és immár nemcsak börtönökben, a "hátulról való megcsinálás". Szükség esetén egy seprőnyél is megteszi. Bár nemrégiben a Vas megyei MSZP- szervezet belső harcainak eredményeképpen még seprőnyélre sem volt szükség, hogy megmutassák azok, akiknek  mut(og)atni valójuk volt: ki az úr a háznál?
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség