Publicisztika



Nyelv és rög

E-mail Nyomtatás PDF

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

XVIII. rész

A hit természetes, ősi szokás szerinti megélését a felvidéki magyar egyházközösségekben nem csupán a reszlovakizáció ötletgazdái és kivitelezői kísérelték meg leépíteni, de a szocializmus csinovnyikjai is, az országos egyházi élet egy az egybeni leépítésével. A hitélet sorvasztása jellemezte a szocializmus évtizedeit így a magyar egyházi élet is megsínylette ez időszakot.

A katolikus egyház csehszlovák szocialista igényekhez való alakításának, annak már-már a nemzetállam ügyéhez való formálásának egyik nagy sikere lett az Esztergomi főegyházmegye államhatárok szerinti felszabdalása. A főegyházmegye 1001-től 1977-ig a Nyugat-Felvidék területének és ezzel az újkori Csehszlovákia részét képező Nyugat-Szlovákiának tetemes részét foglalta magában. Ez az állapot azért volt lehetséges, mivel a trianoni határmódosítás országok s nemzetek sorsa felett rendelkezhetett, de nem a katolikus egyház egyházmegyerendszere fölött. A felől világi tekintély nem dönthetett, csupán egyházi, éspedig maga a pápa.

Bővebben...
 

Meg kell védeni

E-mail Nyomtatás PDF

Betiltotta a román táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és ismét a Heinekennek kedvezett. Dacára annak, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is a csíkiaknak ítélte a márkát, vagyis legújabb döntésével a román bíróság figyelmen kívül hagyta az uniós ítéletet.

A székely vállalkozás jelenleg 140 embert foglalkoztat, az ítélet szerint azonban mind elveszítik állásukat, 30 napon belül pedig meg kell semmisíteniük minden tárgyat és eszközt a manufaktúrában.

Bővebben...
 

„Kárpátalja elválik Ukrajnától…”

E-mail Nyomtatás PDF

„…ha Kijev elfogadja a nyelvtörvényt” – nyilatkozta Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármester. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója – aki szintén ukrán –, sem volt nagy véleménnyel a törvénytervezetről, egyszerűen provokációnak nevezte. A megye első embere szerint készítői a saját házuk táján kezdjék a tisztogatást, tanítsák meg a törvényhozás résztvevőit az államnyelvre, s ne a kisebbségeket háborgassák. Továbbá emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Tanács legtöbb képviselője oroszul beszél, és különben sem ártana inkább a gazdasági problémákkal foglalkozni.

Bővebben...
 

A budapesti olimpiáért

E-mail Nyomtatás PDF

Fel sem mérhető, mennyi pozitívumot jelentene az olimpiarendezés Magyarországnak

Bár még több mint fél év hátravan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) limai kongresszusáig, ahol majd döntés születik a 2024. évi Nyári Olimpiai Játékok helyszínéről, a Budapest által benyújtott pályázat okán egyre nagyobb hullámokat vet a kérdés idehaza is. A rendezés ellenzői immár saját szerveződést hoztak létre, sőt, aláírás-gyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy népszavazással kényszerítsék ki a budapesti pályázat visszavonását. Az olimpiarendezés ügye szép lassan politikai kérdéssé válik.

Sportrovatunkban a budapesti olimpia mellett vállaltan síkra szállva igyekszünk felmutatni a rendezés előnyeit, illetve megpróbálunk rávilágítani arra is, hogy a vajon mik lehetnek a valódi mozgatórugói a pályázatot megvétózni igyekvők tevékenységének.

Bővebben...
 

Szellem és építés

E-mail Nyomtatás PDF

Elhunyt Kacsik Árpád apát, kanonok, plébános

Szelíd mosoly fut át lelkemen, amikor a plébános halálhírét hallom. Íme, ez az élet és ez a halál bizonyítja, él a római katolikus egyház és dolgoznak papjai. Miként dolgozott a 73 éves korában eltávozott pap, a szellem és építés jegyében. Kacsik Árpád több mint 30 éven át volt plébánosa az ország legmagasabb helyén lévő falujának, Mátraszentimrének. A falunak és körzetének négy templomában misézett napról napra, hétről hétre a főtisztelendő úr. A mátraszentimrei kicsiny templom ékszere a Mátrának. Zord időkben épült fel a fallóskúti kápolnácska a zarándokhelyen Mária tiszteletére. Szinte két kezével építette Kacsik Árpád. A Három falu temploma, az augusztus huszadikák emlékhelye. A kétkezi családból származó szellem embere, Kacsik Árpád tudta, amit a nép hitével megszentel, szentté is válik. Fallóskút erdei tisztását hiába taposták az ötvenes években rendőrlovak patái, mégiscsak kinyílt a hit virága, kápolna épült Mária tiszteletére.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség