Publicisztika



Zsille Gábor. Traktor és antológia

E-mail Nyomtatás PDF

A globalizált világ mindent egy kaptafára akar igazítani, mindent egységesítene és szabályozna. Másfelől – és ez különös kettősség – a globalizált média nagyon kedveli a színes egyéniségeket, a különleges híreket. Nyilván azért, mert az ilyesmiket nagyon hatásosan, bulvárosan el lehet adni az egyenszürkére festett tömegnek. És valljuk be, a naponta ránk zúduló gazdasági és politikai hírek szomorú áradatában csakugyan üdítően hat néhány ártatlan érdekesség, békés csodabogár. Kedden délután, amikor e sorokat írom, három lengyel kalandor éppen Zalaegerszeg környékén zötyög a szlovén határ felé egy piros, fülke nélküli veterán traktorral. Az a tervük, hogy elgurulnak Afrikába, és a kalandvágytól fűtve nem vártak tavaszig, hanem a legnagyobb hidegben, január hetedikén elindultak.

Nem, nem tévesztettem el az időpontot. Tizenhét nappal ezelőtt kerekedtek fel Dél-Lengyelországban, és még mindig csak Zalaegerszeg mellett járnak. Ennek oka, hogy ötvenéves járgányuk teljesen sík területen is csak óránként húsz kilométeres sebességre képes. Ráadásul egy lakókocsit vontat, hiszen a munkagépen egyszerre csak egy ember fér el, a másik kettő a lakókocsiban utazik. A fagyos időjárás miatt óránként váltják egymást a vezetésben. Képzelhetjük, milyen „szélsebesen” haladtak a lengyel–szlovák határszakaszon, a Tátra emelkedőin. Ráadásul azon a vidéken mostanság hajnalonként mínusz 35 fokos hideg tombol… Nehéz erre szavakat találni – nekem leginkább csak az jut eszembe, hogy „ezek őrültek”.

Módosítás: ( 2017. január 31. kedd, 19:15 ) Bővebben...
 

A grafikus szabadságeszméje

E-mail Nyomtatás PDF

Serényi H. Zsigmond kiállítása a Budai Klub-Galériában

Serényi H. Zsigmond nyolcvanévesen is fiatal, hiszen kamaratárlata jól mutatja gondolkozásának, invenciózus képépítésének főbb ismérveit. Nyugodtan mondhattam volna törvényeit is, mert rendteremtő konstrukciói, a fegyelmezettség mindennél jobban jellemzi a művész grafikáit. A bravúrral fölépített mértani alakzatok csak látszólag, főképp a felületes szemlélőnek tetszenek hűvös tértágítási (térberendezési) kísérletnek, valójában feszített – távolról ama Fennvaló megfeszítettségét is sugalló – táblák.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Agyelszívás

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyon szomorúnak tartom azt a friss hírt, amit az imént egy lengyel nyelvű honlapon találtam. Ezekben a hetekben Varsó közelében huszonöt lengyel orvos vesz részt egy ingyenes angol nyelvtanfolyamon, azzal a céllal, hogy háziorvosi állást kapjanak Nagy-Britanniában. A tanfolyam költségeit a brit egészségügyi minisztérium fizeti. A brit hatóság közleménye szerint a szigetország egészségügye kétségbeejtő helyzetben van, mert több száz körzetben egyáltalán nincs háziorvos, és a brit orvoshiány miatt évek óta esély sincs az üres helyek betöltésére. A londoni orvosi kamara figyelmeztette Theresa May miniszterelnököt, hogy Nagy-Britanniában az állami egészségügy öt éven belül összeomlik, ha nem érkeznek nagy számban külföldi orvosok és ápolónők. Kidolgozott elképzelésük szerint három éven belül ötszáz orvost importálnak, elsősorban Kelet-Európából. Mivel az érkező orvosok számára elengedhetetlen az angol nyelv ismerete, a britek ingyenes tanfolyamokat szerveznek a célba vett országokban. Az angol nyelvtudás azért is nélkülözhetetlen, mert az elmúlt években többször is megtörtént, hogy angolul nem beszélő, sebtében vendégmunkára behívott doktorok hibás diagnózist állítottak fel azért, mert nem értették a páciens mondatait.

Bővebben...
 

Shakespeare a német zenében

E-mail Nyomtatás PDF

Wagner: Szerelmi tilalom – a Kolozsvári Magyar Opera előadása az Erkel Színházban

Grosse komische Oper – ritkán olvasni ezt egy Wagner-darab címe mellett műfaji meghatározásként. A szerző a darabhoz Shakespeare Szeget szeggel című komédiáját vette alapul, és nagymértékben átdolgozta azt. A téma azonban ugyanaz: az elfojtott vágyak és az álprüdéria kritikája komikus köntösben. A produkció a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház közös együttműködésben jött létre Szabó Máté rendezésében. Igaz, hogy a Nürnbergi Mesterdalnokokat is vígoperának mondják sokan, aminek valóban pozitív a végkicsengése, senki sem hal meg benne, de filozófiai mondanivalója mégis jóval komolyabb.

Bővebben...
 

Fénycsend

E-mail Nyomtatás PDF

Hager Ritta kiállítása a Várnegyed Galériában

A kiállítás címe, Fénycsend, kinyitja a képzelődés kapuját. Annál is inkább, mert a metaforában – Hager Rittától nem idegen a költészet – többféle titok ötvöződik. A természeti fény a belőlünk az Istenre visszasugárzó szakrálissal, és a világnyi lélek békéjével. Tehát az égi úton gurított napkorong megfényesíti rokontársát, a sárban megrekedt szekér kerekét, hogy éltető fényt juttasson – benne minden mozzanat isteni szikra – a lecsúszottaknak, a szenvedőknek.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség