Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Publicisztika



A betű is harci eszköz

E-mail Nyomtatás PDF

Szeredi Pál: Püski Sándor – Politikai életrajz

Püski Sándor életében öt évszám volt meghatározó: 1939, 1943, 1945, 1956, 1988. Az évszámok, ahogy a szerző is írja, Püski életének nagy fordulópontjai de egyben a 20. századi magyar történelem nagy sorsfordító évszámai is. 1939-ben indult el a kiadója, s egyben erősödött meg a népi irányzat, a népi mozgalom a magyar társadalomban. A kiadó főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza elsőkötetes szerzők alkotásainak megjelentetésétől sem. A líra, a próza és a dráma műfajában is időtálló műveket adott ki, elég csak Erdélyi József, Gulyás Pál, Sinka István, Szabó Pál, Takáts Gyula és Tersánszky Józsi Jenő nevét megemlítenünk. Szám szerint is jóval több a forrásértékű tudományos, fontos ismeretterjesztő és a radikális politikai mondanivalót hordozó könyv a Magyar Élet-kiadványok összességében. László Gyula ősmagyarság-kutatási alapműve, Kodolányi János, Németh László, Szabó Dezső és Veres Péter tanulmánygyűjteménye is fémjelzi kiadói programját.

Bővebben...
 

Magyarország, mint tényező – II. rész

E-mail Nyomtatás PDF

Itt, a Magyar Fórumban néhány héttel ezelőtt, Orbán Viktor angliai látogatása apropóján már megírtuk, hogy a polgári kormány bő fél évtizedes ténykedése eredményeként Magyarország szerepe jelentősen felértékelődött. (Magyarország, mint tényező – Magyar Fórum; november 10-i lapszám, 3. oldal) Akkor Theresa May angol miniszterelnök asszony szívélyes meghívása indokolta elsődlegesen annak kifejtését, hogy sikeres, önálló politikája révén hazánk súlya jelentősen megnőtt Európában, és olyan államok elismerését is kivívtuk, amelyek – világhatalmi státusuknál fogva – korábban különösebben tudomást sem vettek rólunk.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Kádár és Shakespeare

E-mail Nyomtatás PDF

Forradalmunk hatvanadik évfordulójának tiszteletére ezekben a hetekben Lengyelország különböző településein is tartanak ünnepségeket. Most, hogy e sorokat írom, vagyis november 29-én délben, a sziléziai Opole város központjában ülök, az Odera folyó partján, és hallom, hogyan muzsikál a katonazenekar kint az utcán: a szálloda előtti sétányon 1956-os emlékoszlopot fognak leleplezni egy órán belül. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is jelen van és ünnepi beszédet mond, mivel Fehérvár Opole egyik testvértelepülése. Egy másik ünnepséget múlt hétvégén Varsóban tartottak, az egyetem magyar tanszékén. Többek között a Lengyel Írók Egyesületének elnöke, Sergiusz Sterna-Wachowiak is beszédet mondott. Felszólalásának szövegét elkértem tőle, és éjszakai műszakban magyarra fordítottam, hogy Önökkel is megoszthassam. Az alábbiakban tehát ennek az ünnepi beszédnek néhány részletét adom közre. Sterna-Wachowiak személyéről tömören annyit, hogy 1953-ban született költő, író, műfordító. A poznani egyetemen szerzett diplomát, és 2008 óta a Lengyel Írók Egyesületének elnöke. Rádiós hangjátékokat, filmes és televíziós forgatókönyveket is írt, műveit mindeddig nyolc különböző nyelvre fordították le. Most pedig következzenek az ünnepi felszólalás részletei.

Bővebben...
 

Jancsó Badacs Károly: Nyelv és rög

E-mail Nyomtatás PDF

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

XIII. rész

Kodály Zoltán írja egyik levelében: Zoboralján 1900-ban még úgy beszélnek, mint a Halotti beszéd korában. Nem akad kutatója. Elmennek messze őshazát keresni, mikor az itt él köztünk. Zoborvidék előrevont helyőrségünk, Gímes az egyik legészakibb magyar végvár. Nem a falu fölé magasodó Ghymes vár miatt, de a faluban s környékén a hamu alatt pislákoló parázs módjára élő magyar jelleg és élet révén. Nekünk zoboraljaiaknak az. Nekünk kik a huszadik század és évszázadunk hajnalának szláv olvasztótégelyében magyarok tudtunk s tudunk maradni. A felvidéki magyarság zömének a magyarhoni s más nemzetrészek magyarságának már kevésbé ismert végvár a mienk, mivel a Kárpát-medencében számtalan ily végvárságra ítélt település van és sokaságuk között a mi sorsunk elvészni látszik.

Bővebben...
 

Minden egyes tette, gondolata a magyarság érdekében született

E-mail Nyomtatás PDF

Kettős könyvbemutató Püski Sándorról a RETÖRKI székházában

November 22-én mutatták be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum konferenciatermében Püski István–Gulay István: „Magyar ügyben mindenkivel szóba állunk” – Püski Sándor élete hagyatékának tükrében III. 1970–2009 és Szeredi Pál: Püski Sándor – Politikai életrajz című köteteit. Dr. Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója bevezetőjében elmondta, hogy az elmúlt három évben, az intézet megalakulása óta könyvsorozatot adnak ki, s ezzel hiánypótló, hasznos tevékenységet folytatnak. Ennek a könyvsorozatnak egyik új példánya Püski Sándor életművének, dokumentációjának harmadik kötete. Az előző kettő már korábban megszületett. Ehhez kapcsolódik Szeredi Pál Püski Sándor politikai pályájáról készült tanulmánykötete. Azért kérte fel Lezsák Sándort a kötetek bemutatására, mert szoros, személyes kapcsolata volt Püski Sándorral, jól ismeri élete történetét és személyiségét.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség