Interjú

Jön a Makovecz Ösztöndíjprogram

E-mail Nyomtatás

Egységes felsőoktatási térben gondolkodunk

A kormány 2010 óta több intézkedést is hozott az orvosok és ápolók érdekében. Többször nagymértékben emelkedtek a bérek, több százmilliárd forintot fordítottunk a kórházak fejlesztésére és adósságrendezésére, valamint ösztöndíjprogrammal segítjük a fiatal szakorvosokat. Az intézkedések hatására elmondható, hogy tavaly kevesebb, mint feleannyi orvos akart távozni, mint 2011-ben-ben közölte érdeklődésünkre Dr. Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese.

A nyár végén már számot vethetünk azzal, hogyan is alakult a szünidőben a gyermekek étkeztetése. Annál is inkább, mert a szocialisták azt hangoztatják, hogy a szükségesnél százezerrel kevesebb gyermek kap ingyen étkezést iskolakezdésig. Mit felel erre a vádra?

– Idén 340 ezerrel több gyerek kap iskolaidőben állami támogatással háromszori étkezést, mint 7 évvel ezelőtt. 2010 előtt 295 ezer gyerek kapott ingyenesen vagy kedvezményesen tízórait, ebédet és uzsonnát, idén viszont már 635 ezren részesülnek ilyen juttatásban, vagyis hét év alatt több mint kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik az állami hozzájárulással tudnak jóllakni. A 2017. évi központi költségvetés tervezete alapján a 2016-osnál magasabb összegű, mindösszesen 6,67 milliárd forint forrást biztosít a szünidei gyermekétkeztetésre. Ez 26%-kal haladja meg a 2016. évi 5,3 milliárd forintot, a 2015. évi, pályázati úton folyósított 3 milliárd forintnak pedig mintegy 2,2-szerese.

Bővebben...
 

Magyarországi segítségre kijevi cinikus válasz

E-mail Nyomtatás

Kárpátalja kormányzója is tiltakozott az oktatási törvény ellen

Egy pillanatra sem hagyhatjuk cserben a kárpátaljai magyarságot, melynek támogatása ezt követően is ugyanolyan lényeges, mint eddig volt – szögezte le Dr. Grezsa István. A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hozzátette: a lehető legrosszabb választ adja Kijev a problémákra, egy adminisztratív döntéssel igyekszik az ukrán nyelvet erősíteni az összes nemzetiség nyelvének elsorvasztásával, de amíg egy magyar is él Kárpátalján, addig nekünk ott ki kell tartani.

Legutóbb arról beszéltünk, hogy az ukránok számára magyar nyelvtanfolyamokat szerveznek Kárpátalján. Tudjuk, milyen sokat tett a kormány az ukrán vízummentesség érdekében. Nem tartja hálátlanságnak és gyalázatnak ezek után az új ukrajnai oktatási törvényt?

– Elfogadhatatlan az új oktatási törvény, hiszen cinikus választ azokra a lépésekre, melyeket Magyarország erejét meghaladva tett az elmúlt időszakban, a vízummentességtől kezdve a különböző szociális támogatáson át a gazdaságfejlesztési programokig. Ukrajna gazdasági mélyrepülése után is segítettünk keleti szomszédunknak, de ezt sem vette figyelembe ez az oktatási törvény, annak ellenére, hogy mindannyian jól tudjuk, hogy ez a jogszabály elsősorban a 8 milliós orosz kisebbségnek szóló kinyilatkoztatás volt, de a 150 ezer főnyi magyart ugyanúgy érinti, mint a bolgárokat, románokat, lengyeleket, szlovákokat. Ráadásul a törvény ellentétes Ukrajna alkotmányával ugyanúgy, mint a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségekkel, ezért Magyarország rendkívül erélyes és erőteljes tiltakozása mindenképpen szükséges.

Bővebben...
 

A 24. órában vagyunk

E-mail Nyomtatás

A rohanó világ nem kedvez épített örökségünknek

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára irodájában fogadott bennünket, hogy ismertesse a Népi Építészeti Programot, s azt is, miként lehet ezeket az épületeket megőrizni a következő generációk számára.

Bővebben...
 

A zalai megyeszékhely egyetemi város lett

E-mail Nyomtatás

Mindhárom felsőoktatási intézményben megőriztük a stabil hallgatói létszámot

Balaicz Zoltán: „az önkormányzat ugyan nem fenntartója az egyetemeknek, de a minőségi képzés rangot ad a megyeszékhelynek, ráadásul fontos a szakemberek biztosításának szempontjából.” Zalaegerszeg polgármestere arról is beszámolt, hogy a dunaszerdahelyi és lendvai magyar szakközépiskolák is nyertesei lehetnek a sikeres pályázatoknak.

Mire fordítják az 5,2 milliárd forint értékű fejlesztést a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben?

– 5,2 milliárdra pályáztunk eddig, s az elnyert források összege 4,4 milliárd forint. Ekkora összegű fejlesztés még soha nem valósult meg a zalaegerszegi felsőoktatásban, két épület teljesen megújul, ráadásul ezek szorosan kapcsolódnak a gazdasági fejlesztésekhez, a járműipari tesztpályához, valamint a szakember-utánpótláshoz. A most bejelentett projektek összege azt jelenti, hogy minden eddiginél jelentősebb programok indulnak el a városban.

Bővebben...
 

Gabonaellátásunk biztosított

E-mail Nyomtatás

Mindent megteszünk azért, hogy az élelmiszer-ipari ágazat – és benne a sütőipar – minél inkább felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz

A géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikknek számít Európában – közölte Nagy István. Az agrártárca miniszterhelyettese hozzátette: „A jelenlegi becslések alapján a világ 2017-es gabonatermelése 4 százalékkal alacsonyabb lesz a 2016-os rekordteljesítménynél. 2017–18-as gazdasági évben a világ gabonatermése el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem volt példa.”

Elérjük gabonából a tavalyi történelmi rekordot?

– A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére elmondható, hogy az ország gabonaellátása megfelelően biztosított, és exportra is bőven jut áru. Az őszi búza aratása mindenütt befejeződött. 958 ezer hektáros területről 5 millió tonna termés lett betakarítva.

Bővebben...
 

A magyar konyha

E-mail Nyomtatás

Virágzó nemzeti gasztronómia

„Túl vagyunk azon, hogy csak a hazai vendéglátás dicső múltját emlegessük. Bátran kimondhatjuk, hogy Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére” – szögezte le Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A 19. Szolnoki Gulyásfesztiválon konferenciát tartottak a magyar konyháról. Visszakerült mára a magyar konyha Európa gasztronómiai térképére?

– Minden más nemzethez hasonlóan a magyarság étkezési kultúrája, konyhájának fejlődése is összefügg népünk életmódjával, történelmével, földrajzi és éghajlati helyzetével, agrárgazdasági lehetőségeivel. Éppen ezért a magyar konyha évszázadok óta nemzeti azonosságtudatunk fontos részét képezi. Így van ez akkor is, ha más népcsoportokkal történt érintkezéseink (például az ázsiai nomádokkal, olaszokkal, törökökkel, osztrákokkal, franciákkal) a hazai gasztronómiában is elkerülhetetlenül éreztették a hatásukat, gazdagították máig élő, sajátos ízvilágunkat. Bár a fűszerezés, a felhasznált alapanyagok aránya az elmúlt évtizedekben is sokat változott, az igényes magyar háztartások és vendéglátóhelyek ma is őrzik étkezési kultúránk nemesebb hagyományait. A magyar konyha a minőségi alapanyagoknak, a karakteres ízeknek, valamint a hagyományokat és az új gasztronómiai vívmányokat sikeresen ötvöző, kreatív ételvariációknak köszönhetően, az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére.

Bővebben...
 

Erős családokra építhető fel az erős Magyarország

E-mail Nyomtatás

A demográfiai kihívásokra továbbra is saját erőforrásainkra, a magyar családokra támaszkodva kívánunk választ adni, nem pedig a migrációra alapozva

A leghatékonyabb – még ha nem is a leggyorsabb – válasz a nemzetünk és kultúránk megmaradása és továbbélése szempontjából az a családpolitika, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy örömmel és bátran vállaljanak gyermeket – tudatta lapunkkal Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Mi indokolta az Európai Régiók Bizottsága néppárti (EPP) csoportja Demográfiai változások és társadalmaink újjászületése című tanácskozásának budapesti megtartását?

– A Régiók Bizottsága az Európai Unió olyan intézménye, amely fontos szerepet tölt be az uniós döntéshozatalban, és általában az unióval kapcsolatos politikai ügyekben, mert a bizottságban ülő képviselők – ahogy nevük is mutatja – közvetlenül az európai régiókat képviselik. Így sokkal közvetlenebb a kapcsolatuk az ott élő európai polgárokkal. Ezért jobban ismerik az adott régióban élők gondolkodását, igényeit, problémáit. Ebbe a fontos intézménybe hazánk is delegál önkormányzati politikusokat, akik, mint az Európai Parlamentben, a nagy európai pártcsaládok frakcióiban ülnek. Ezt a konferenciát a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkársága közösen rendezte a Régiók Bizottsága néppárti politikusaival. Az intézmény rendszeresen tart Brüsszelen kívül is kihelyezett frakcióüléseket – s ilyen volt a budapesti, amit a Parlamentben tartottunk, hogy megtiszteljük a helyszínnel is a jelenlévőket. Még 2016 végén javasolták ezt a tanácskozást a magyar delegáció tagjai és örülünk annak, hogy a néppárti frakció úgy döntött, hogy képviselői eljönnek Budapestre. 24 EU-s tagállamból közel 90 képviselő volt jelen, ami a kihelyezett frakcióülések viszonylatában magas létszám. Ez is mutatja, hogy a magyar önkormányzati politikusok milyen szervesen illeszkednek az Európai Néppártba.

Bővebben...
 

Aki a festészetben éli meg a csodát

E-mail Nyomtatás

A fény megjelenésén keresztül mutatom be a szépet

Minden gyermek ösztönösen kíváncsi a világra. S ha ezt alkalmas időben veszik észre, vagy jó pillanatban, jó irányban indulhat el az alkotás terén, akkor óriási lehetőségek elé tudják állítani. Ezért is lényeges, hogy még egy rajzóra is sokszínű, érdekes legyen, mert sosem lehet tudni, hogy mikor mi hat a tanulóra.

Bővebben...
 

Gyermekeink jövőjét veszélyeztetik

E-mail Nyomtatás

Erdély és a Partium messze kevesebb forrást kapott a központi elosztások során, mint amennyire jogosult lett volna a befizetések mértéke alapján

Románia költségvetésének a kormány által elfogadott módosítása – mely elsősorban egyes fizetések és a speciális nyugdíjak felelőtlen növekedését szolgálja – beruházások százait, a fenntartható fejlődést, az ország gazdasági stabilitását veszélyezteti – felelte a Magyar Fórumnak Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt választmányának elnöke.

Romániában a költségvetés módosításáról a kormány, vagy a képviselők döntenek szavazatukkal?

– A kérdés megválaszolásához érdemes egy kis elemzést végezzünk Románia politikai rendszeréről. A monarchia és kommunista diktatúra után az 1991-ben elfogadott alkotmány értelmében Románia köztársaság. A döntéshozó hatalom kétházas: Képviselőház és szenátus. A végrehajtó hatalom kétfejű: A kormány és az államelnök között oszlik meg (egyfajta sajátos romániai félelnöki rendszert hozott létre). 2/3-os törvény csak az alkotmányt módosító törvény. Szerves törvényt a képviselők vagy szenátorok létszámának többségi szavazatával lehet elfogadni. Egyszerű törvényt a jelenlevő törvényhozók többségével lehet elfogadni. Minden esetben szükséges az összlétszám többségének jelenléte a határozatképesség biztosításához. A költségvetést a két ház együttes ülésén egyszerű többséggel fogadják el. Az alkotmány lehetőséget biztosít a kormánynak sürgősségi törvényerejű rendeletek kibocsátására. Ezek a parlament elé való terjesztés és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után azonnal hatályba léptek. Ezt a lehetőséget használta ki a Tudose-kormány a költségvetés módosítására. Majd valamikor a parlament is napirendre tűzi a költségvetés módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet, de annak hatásai már ma éreződnek, mert hatályban van és alkalmazzák.

Bővebben...
 

Maestro Solti emlékére

E-mail Nyomtatás

Nemzetközi karmesterversenyt rendezünk

Medveczky Ádám kedves barátunknál érdeklődtünk az eseménnyel kapcsolatban. A Kossuth-díjas karmester az első, 1974-ben rendezett hazai karmesterverseny díjazottja:

„Annak idején a közönségdíj állt szívemhez közelebb, annak örültem igazán, és természetesen nagy lökést adott ezenkívül az, hogy második helyezést értem el. A japán Kobajasi Kenicsiro nyert. Tulajdonképpen mi nem lettünk ellenfelei egymásnak. Szívélyes viszonyban maradtunk. Mindkettőnk nemzetközi karrierje itt indult. Azóta a világ több operaházában, hangversenytermében dirigáltam. Boldog vagyok, hogy újra lesz karmesterverseny hazánkban. Kodály országának zeneszerető közönsége megérdemli ezt a nemes vetélkedőt. Az előválogatásban vettem részt Kocsár Balázs kollégámmal. 186-an jelentkeztek. DVD-n kaptuk meg a versenyzők anyagait, s így választottuk ki azt a 40 karmestert, aki bejutott az elődöntőbe. Nem titkolom, jobban örültem volna a személyes találkozásnak.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség