Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Interjú

A balliberálisok újra belerúgtak a határon túli magyarokba

E-mail Nyomtatás

A magyar szisztéma a szintén vegyes német rendszer példáját követi

Ismét elővette az ellenzék, illetve a hozzá köthető médiumok, hogy a 2010 után kialakított választási rendszer aránytalan, a Fidesz–KDNP-nek kedvez, csökkentve a kormányváltásra készülő erők győzelmi esélyeit. Dr. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli, „bár a választási rendszereket szokás kategorizálni, de tisztán sem többségi, sem arányos rendszer nem létezik, és a vegyesek között is óriási a szórás: ahány ország, annyi választási rendszer.”

Bővebben...
 

A horvátok nem akarnak előrehozott választásokat

E-mail Nyomtatás

A magyarság gazdasági erejének növelésével biztosítható a szülőföldön való boldogulás

A stratégia megszövegezésekor megpróbáltunk az itteni magyar vállalkozók és gazdálkodók kedvében járni, ismerve igényüket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a magyarok lakta vidék legyen Horvátország legszegényebb területe – szögezte le Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke, akit a horvát kormányválságról is kérdeztünk.

Bővebben...
 

A valódi alkotás szakrális – ima

E-mail Nyomtatás

Mindenkiben ott rejtőzik az alkotás képessége és a teremtő készség

Mikor egy szobrász elgondol egy alkotást, már eleve anyagban gondolja el. Hiszen mi folyamatosan kapcsolatban vagyunk az anyaggal, mint médiummal, amibe, és amivel megfogalmazzuk gondolatainkat. Az adott gondolat, pedig meghatározza saját anyagát.

Bővebben...
 

Igazi népszínházi repertoárt állítottunk össze

E-mail Nyomtatás

Nézőszámunk a sok pótszékes előadásnak köszönhetően 103,7%-os volt

„Tragikomédia, nagyoperett, rockmusical, commedia dell’arte, tánc, zenés vígjáték, mesedarabok, kísérleti stúdió-előadások szerepelnek kínálatunkban – úgy gondolom, meg tudunk felelni az elvárásoknak” – jelezte megkeresésünkre Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora.

A nyár elején véget érő évadra a „Színház a Színházban” tematikát hirdette meg. Mindez mennyire volt sikeres? Hogyan fogadták a nézők a darabokat?

– Sikeres évad vége felé közeledünk, előadásainkat a közönség részéről nagy érdeklődés kísérte, a nézői visszajelzések igen pozitívak.

A sikert lemérhetjük abban is, hogy a társulat tagjai országos szakmai elismerést vívtak ki?

– Nagy öröm, hogy társulatunk négy tagja komoly szakmai elismerésben részesült: Jászai Mari-díjat kapott Saárossy Kinga színművésznő, Aase-díjat Dimanopulu Afrodite színművésznő, Magyar Teátrum-díjat jelmeztárvezetőnk, Szaniszló Tamásné, s Emődi Attila táncművészt választotta a Magyar Táncművészek Szövetsége modern kortárstánc kategóriában az évad legjobb táncosának. Büszkék vagyunk rájuk.

Bővebben...
 

Ilyen jó eredményre magam sem számítottam

E-mail Nyomtatás

Kötöttfogású birkózóválogatottunk tarolt az újvidéki Eb-n

Öt éremmel, közte két arannyal zárta a kötöttfogású birkózóválogatott a közelmúltban lezajlott újvidéki Európa-bajnokságot. A mögöttünk hagyott, talán kevésbé sikeres világversenyek után általános megdöbbenést váltott ki a kimagasló szereplés, amelyből nagy esélyesek és meglepetésemberek egyaránt kivették a részüket.

A rég látottan eredményes versenyzés okairól, hátteréről Sike András szövetségi kapitánnyal beszélgettünk, aki megosztotta velünk a központosított felkészülési metódus előnyeit és vállalkozott versenyzői egyéni értékelésére is.

Bővebben...
 

Félmilliárd forintra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

E-mail Nyomtatás

Fő szempontunk, hogy könnyen értelmezhetők és kitölthetők legyenek a pályázatok

Három kategóriában hirdetnek pályázatot a térségben – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Kiss-Parciu Péter elmondta, hogy az elsőben a mezőgazdasági tevékenységet támogatják, azon belül is a parasztgazdaságokat, hogy azok versenyképessé válhassanak. A másodikban a kis- és középvállalkozók pályázhatnak eszközbeszerzésre, kisebb beruházásokra. A harmadik célja a turizmus fejlesztése.

Bővebben...
 

Jobbikos korrupciógyanú Ózdon

E-mail Nyomtatás

Egyértelmű az összefüggés a korrupció és Simicska érdekei között

Egy hete volt Janiczak Dávid ózdi jobbikos polgármesternek arra, hogy tisztázza magát a városi ivóvízellátás modernizálásával kapcsolatos beruházás ügyében, de képtelen volt erre – közölte a Magyar Fórummal Németh Szilárd. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: „az országgyűlésben is téma volt, de Vona Gábor pártelnök ugyanúgy hallgatott, mint kezdetben a »KGBéla« ügyben. Kíváncsian várom Vona véleményét is. Lát-e összefüggést korrupció gyanújába keveredett alelnökének ügye és pártja gazdájának, Simicska Lajosnak az érdekei között?” A Fidesz az ügyészséghez fordul az ügyben.

Bővebben...
 

A mágnesszalagok rejtélye

E-mail Nyomtatás

Ügynöklisták márpedig nincsenek

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát, és javasolta titkosításuk feloldását. Az egykori adatbázisok sohasem voltak teljesek, számos alkalommal töröltek adatokat azokból – tudtuk meg a Dr. Máthé Árontól. A NEB elnökhelyettese kiemelte, hogy eleve nem is került bele minden ügynök az adatállományba.

Mit tudhatunk a mágnesszalagokról? Kik és miért állították elő? Mi volt a célja?

– Az egykori kommunista állambiztonság nyilvántartásainak adatállományairól van szó. A ’70-es évek elején az akkori belügyminisztérium a lyukkártyás és a kezdeti elektronikus adatkereső rendszerek fejlesztése során megkezdte – az addig csak papíron létező – különböző nyilvántartásainak gépre vitelét annak érdekében, hogy segítse az azokban való keresést, lekérdezést. Ezt a számítógépes rendszert nevezték Egységes Gépi Prioráló Rendszernek (EGPR-nek). Ez a hatalmas adatbázis azonban korántsem tartalmazott minden – a dossziékban vagy a kartonokon szerepelő – adatot. Az Egységes Gépi Prioráló Rendszer célja nem az akták és kartotékok kiváltása volt, hanem a személyek nyilvántartási adatainak ellenőrzése. Az EGPR-en belül tizennégy, az ABC betűivel jelölt tematikus adattárról beszélünk. A mágnesszalagok ebből három állambiztonsági adattár bizonyos adatait, valamint a róluk készült két-két biztonsági másolatot tartalmazzák.

Bővebben...
 

Fejlesztik a felsőoktatási duális képzéseket

E-mail Nyomtatás

A fiatalok kiszámíthatóbban tervezhetik jövőjüket

A pedagógusok feladata, hogy a színvonalas elméleti anyagon túl olyan gyakorlati készséget biztosítsanak a hallgatók számára, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy szakterületükön azonnal és kiváló hatásfokkal tudják hasznosítani a megszerzett tudást. Ezért olyan szakemberekre van szükség, akik területükön a legfrissebb ismeretekkel rendelkeznek, és ezeket professzionális szinten alkalmazni is tudják – fejtette ki megkeresésünkre Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Duális képzést a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területen találhatunk, de már a szociális munka alapszakra jelentkezők is választhatnak ilyen képzést. Miért éppen a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatásra koncentrálnak?

– Az erős Magyarország korszerű, versenyképes tudást és oktatást biztosít mindenki számára. A Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében című felhívás célja, hogy a felsőoktatási intézményekben olyan oktatási és képzési rendszerek jöjjenek létre, melyek alkalmazkodnak és kiszolgálják a munkaerő-piaci igényeket. Ez lendületet ad azoknak a szakmáknak is, amelyek jelenleg szakemberhiánnyal küzdenek. Ez most főként a szociális munka és a mérnökpedagógia, valamint a szakoktató képzések területén nagyon fontos és kezelendő feladat.

Bővebben...
 

Angyallá vált bohócok

E-mail Nyomtatás

Aki először rendezett kerítéstálatokat

Megfogalmazok egy gondolatot, és amikor festek, használom a bohócruha jellegzetességeit, még akkor is, ha nem bohócokat ábrázolok – természetesen a tájképek kivételt képeznek. Régebben Soroksáron kétutcás búcsúk voltak, ahol a céllövölde fogott meg. Néhány festményemen a céllövöldék hangulatát adom át, de azon már bohócok szerepelnek. Őket lövik… Erdélyi tematikájú képeket is festek; egyiken Csíkrákost, másikon Kézdivásárhelyt láthatja.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség