Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2018. szeptember 22, szombat, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz.

Interjú

A csoportból tovább kell jutni

E-mail Nyomtatás

Mikler Roland szerint is most jött el a fiatalok ideje

Hétvégén rajtol a férfi kézilabda Európa-bajnokság. Válogatottunk ezúttal is ott van a kontinens legjobb 16 csapata között, ám sok az előzetes kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy idén mit is várhatunk a csapattól. Komoly kérdés ugyanis, hogy a válogatottól visszavonult Nagy Lászlót, valamint a fiatalítás okán kimaradt más rutinos játékosokat sikerül-e majd helyettesíteniük az újaknak.

Sportrovatunk vendége kézilabda-válogatottunk világklasszis hálóőre, Mikler Roland, akivel nemcsak az Eb-szereplés esélyeit latolgattuk, de betekintést kaphattunk az új kapitány Ljubomir Vranjes munkamódszerébe, és választ kaptunk arra is, hogy vajon időszerű volt-e a csapat átalakítása?

Bővebben...
 

A VMSZ is ellenzi a kvótát

E-mail Nyomtatás

A kerítésnek köszönhetően a délvidéki magyar településekre visszatérhettek a békés mindennapok

A károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló jogszabályok szigorítása mellett, szükséges a kutatások és innovációk felgyorsítása az autóiparban, így pedig a klímacélok is elérhetőek, és a versenyképesség is megőrizhető – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Deli Andor. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét arról is faggattuk, hogy a délvidéki magyarok jól tudják, milyen intézkedéseket hoz, javasol az EP és az EB kvóta ügyben. Emiatt nem növekszik az euroszkeptikusok száma?

Bővebben...
 

Eredmények és véleménykülönbség

E-mail Nyomtatás

Célunk, hogy mindkét fél számára elfogadható módon válasszák ki a támogatások elosztását felügyelő alapkezelőt

Magyarország másodszor részesülhetett az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok forrásaiból – mondta Vitályos Eszter, uniós fejlesztésekért felelős államtitkár az EGT és a Norvég finanszírozási mechanizmusok 2009–2014-es időszakának ünnepélyes zárókonferenciáján. Államtitkár asszonyt többek közt megkérdeztük, hogy rendezték-e a vitát a norvég nagykövettel, s milyen fejlesztések valósultak meg a támogatásokból.

Meghozta az eredményt hazánk számára az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok forrásaiból, több mint nyolc év közös munkája?

– Mindenképpen sikeres a közös munka és az elmúlt időszak. Időarányosan sokkal sikeresebb volt a forrásfelhasználás, mint korábban, annak ellenére, hogy lényegesen lerövidült a végrehajtásra megszabott időkeret. A sikeresség köszönhető azoknak az intézményeknek, amelyek hatalmas energiával részt vettek a projektek végrehajtásában. Természetesen a donorországok, és a kedvezményezettek, a projektgazdák is hozzájárultak a sikerhez. A résztvevők jól együttműködtek, és a minél sikeresebb projektek megvalósításán dolgoztak. A teljes, rendelkezésünkre álló összeg kétharmadát sikeresen lehívjuk az elszámolási időszakig, és 2018 nyarán tudjuk meg, hogy pontosan mekkora forrást tudtunk felhasználni.

Bővebben...
 

A lengyel–magyar barátságot erősíti az alapítvány

E-mail Nyomtatás

Partnereink az egyházak és az azokkal együttműködő civil szervezetek

Az évszázadok óta megóvandó értéknek tartott lengyel–magyar barátság erősítését célozza a Waclaw Felczak Alapítvány – mondta az erről szóló előterjesztést ismertetve Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Mire adja a 12 milliárdos fejlesztési forrást a kormány az egyházi és civil szervezeteknek?

– A kormány a lehető legnagyobb mértékben támogatja azokat a civil és egyházi szervezeteket, amelyek a társadalmi esélyegyenlőség javítása érdekében látják el feladataikat. A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével című felhívásban meghirdetett 12 milliárd forint fejlesztési forrással elsősorban azokat a tevékenységeket támogatjuk, amelyek célja az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés támogatása, a társadalmi esélyteremtés biztosítása. Az egyházak már régóta részt vesznek ebben a munkában, ezért volt természetes a kormány részéről, hogy támogatjuk őket munkájukban, segítséget adunk számukra a szervezeti és működési fejlődésükhöz. Nem is beszélve arról a hatalmas előnyről, hogy az egyházak jelen vannak az ország egész területén, egy-egy jó példa, működő projekt könnyen el tud terjedni akár országos szinten is. A programok megvalósításával erősödik a közösségi szerepvállalás, az egyházak közösségépítő tevékenységei pedig hozzájárulnak a civil társadalom megerősödéséhez. Úgy látjuk, hogy az egyházak is érzik a társadalmi felelősségüket, hiszen 383 támogatási kérelem érkezett be több mint 18 milliárd forintos igénnyel, ezek közül 249 projektet tudunk támogatni. A nyertesek maximum 50 millió forint támogatást kapnak, a projektek megvalósítási ideje pedig három év.

Bővebben...
 

Kaposvár Solar-díjas

E-mail Nyomtatás

Követendő példaként okosítják a városüzemeltetési rendszereket

Egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energia a kaposvári városüzemeltetésben, a környezet megóvását és a takarékos energiafelhasználást azonban nemcsak a kor követelményeinek megfelelő új beruházásokkal erősíti a város, hanem az okos megoldások alkalmazásával, így épületfelügyeleti rendszerek, programozható, intelligens hálózatok kiépítésével is – nyilatkozta lapunknak Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere. Hogy Kaposvár jó úton jár, bizonyítja az a tény is, hogy képviselői november közepén Bécsben átvehették az Európai Napenergia (Solar) Díjat.

Kaposvár már modern város – ha úgy tekintjük, hogy szerepel a Modern Városok Programjában –, de mit jelent az, hogy okos is lesz? Egyáltalán, egy település miként lehet okos?

– A kormány azt a célt tűzte ki, hogy megerősíti a térségi központokat, mert úgy véli – szerintem helyesen –, hogy a vidék felemelésének ez sokkal hatékonyabb módja, mintha elapróznák a forrásokat. Modernizálásról van tehát szó, sok-sok olyan beruházással és fejlesztéssel, amely megadja a lehetőséget arra, hogy a helyi gazdaságok megélénküljenek, a vállalkozások megerősödjenek, a polgárok gyarapodjanak. Mindezt nálunk, Kaposváron a Németh István Program fogja össze, benne többek között a gazdaságfejlesztést, a kulturális- és sportéletet, illetve az egészségügyet szolgáló konkrét lépésekkel. A célunk az, hogy ezek megvalósítása után a kaposváriak jobban élhessenek. Ehhez tud nagyban hozzájárulni még a beruházásokkal részben összefüggő, részben az azokkal párhuzamosan zajló folyamat, a városüzemeltetés okosítása.

Bővebben...
 

Nemzeti kincseink védelme

E-mail Nyomtatás

Az első Kárpát-medencén kívüli magyar értéktár Prágában jön létre

Várom, hogy az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság javasolja a tordai országgyűlés szellemiségét, vallásszabadságról szóló határozatait a hungarikumok közé, mert ez a döntés megerősíthet bennünket egy olyan időszakban, amikor az ország újabb komoly kihívásokkal néz szembe- közölte szerkesztőségünkkel Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

Bővebben...
 

Értékteremtő egyszemélyes színház

E-mail Nyomtatás

A legkisebb faluba is el kell juttatni a kultúrát

Az önellátásra állítottam be életünket, kertünkben gazdálkodom, a pince és a kamra teli. A székely előtervező életmódot sajátítottam el, s azt követem. Megtermelem, ami szükséges, és elraktározom azokat, így alig járok üzletbe. Ezzel időt spórolok meg, mert nem töltök órákat a neonfényes bevásárlóközpontokban. Sőt hasznomra válik a heti két-háromszori gyomlálás, kapálás – megéri kertészkedni, mert közben mozgok a friss levegőn.

Bővebben...
 

Nem engedünk a Soros-tervnek

E-mail Nyomtatás

Brüsszel Európa migránsokkal való betelepítése mellett kampányol

Nyíltan bevándorlóországot akarnak Magyarországból csinálni a lakosság akarata ellenére, ezért az Országgyűlésnek joga van erről véleményt alkotni – szögezte le a Fidesz-frakció szóvivője. Halász János kiemelte: az ellenzék, Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig, bármire képes a hatalomért és a pénzért.

Az Európai Parlament – Soros György szövetségesei és a magyar baloldali képviselők hathatós támogatásával – milyen veszélyes határozatot hozott?

– Az Európai Parlament – a dublini reformtervezettel kapcsolatos határozata alapján – létrehozna egy állandó, felső létszám- és időkorlát nélküli betelepítési rendszert. Beláthatatlan következményei lennének annak, ha az EP által elfogadott határozat ebben a formában lépne hatályba: tömeges migrációt hozhat Európára és olyan integrációs problémákat, amelyeket Közép-Európában eddig nem kellett megtapasztalni. Ráadásul Brüsszel Európa migránsokkal való betelepítése mellett kampányol.

Bővebben...
 

A kultúra egyik legkelendőbb exportcikkünk

E-mail Nyomtatás

Megerősödött a lengyel-magyar nép eddig is kiváló kapcsolata

A ’90-es évek elején halványulni kezdtek a hagyományos lengyel-magyar kapcsolatok, de ezeknek a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad új lendületet adott és újra közel vitte a lengyelekhez a magyar kultúra értékeit – fogalmazott Íjgyártó István államtitkára, akit egy kiállítás kapcsán arról is faggattuk, hogy mi a budapesti Osztrák Kulturális Fórum, illetve a bécsi Collegium Hungaricum főbb tevékenysége.

Nemrég nyitották meg a Magyarország díszvendégségével zajló katowicei könyvvásárt. Ennek apropójából kérdezem: eredményes volt eddig a lengyelországi magyar kulturális évad?

–Nagyon eredményesnek ítélem ezt az évadot, melynek programjai igencsak népszerűek és látogatottak voltak. Sikerült a maga rendkívüli sokszínűségében felmutatni a magyar kultúra értékeit. Ehhez sok támogatást, segítséget kaptunk a lengyel féltől. Bebizonyosodott, hogy a két nép barátságát legendásan jónak méltató észrevételek, vélemények megállják a helyüket. Hiszen nem csak rendkívül nyitottak voltak a magyar kulturális megjelenésekre, hanem már-már versengtek a települések a programokért. Szinte nem is tudtunk megfelelni a rengeteg kívánságnak. A lengyel fél sok esetben nem csak erkölcsi, hanem anyagi támogatást is nyújtott egy-egy program sikere érdekében. Tehát teljes mértékben elégedett vagyok, mert a céljaink, hogy hosszú idő után ismét ráirányítsuk a magyar kultúrára a figyelmet Lengyelországban, és hogy megerősödjön a két nép hagyományosan kiváló kapcsolata, megvalósultak.

Bővebben...
 

Óriási terhet jelentene a kvótarendszer

E-mail Nyomtatás

Nem akarjuk, hogy Magyarországot külső szereplők irányítsák

A migránsok jelentős részének legális munkahelyük sincsen, a közteherviselésben nem vesznek részt. A kormány sohasem fog hozzájárulni, hogy Magyarországot bevándorlóország gá változtassák – szögezte le Rétvári Bence és hozzátette: hazánk az okos segítséget választotta, ami azt jelenti, hogy helyben segítünk. A bevándorlókra fordított támogatás akár a négy-ötszörösét is jelentheti helyben, mint itt, Európában.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség