Interjú

Otthonra lelni a távolban is

E-mail Nyomtatás

50 éves a római Szent István Zarándokház

A Szent István zarándokház elődjét Szent István magyar király alapította. Országalapító királyunk a Szent Péter-bazilika mellett, a pápától kapott magyar nemzeti templom szomszédságában szállást építtetett magyar zarándokoknak. 1776-ban a templomot és a zarándokházat lebontották a bazilika sekrestyéjének az építése érdekében. Utódját, a mai Szent István Zarándokházat 1967-ben szentelték fel. A Szent István Zarándokház igazgatóját, Dr. Németh László itáliai magyar főlelkészt kérdeztük az intézmény múltjáról, jelentőségéről.

A Szent István Ház honlapján azt olvasom, hogy „kényelem 1965 óta” Mégis 50 éves évfordulót ünneplünk. Mi az évszámbeli eltérés oka?

–Mindszenty József bíboros kezdeményezésére a II. világháború után, a Szent István Házat többször létre akarták hozni. Az 1964-es Magyarország és a Vatikán között létrejött részleges megállapodás után, amikor az emigráns magyar papok kiköltöztek a Pápai Magyar Intézetből, adódott egy lehetőség; a Genfben élő magyar nemesasszony, Fáy Erzsébet megírta Zágon József atyának, hogy egy örökségből felépíti a zarándokházat, amennyiben a magyar emigráció telket bocsát erre a célra. Zágon József 1965. december 15-én hozta létre a római Szent István Alapítványt, amely megvásárolta a telket, 1966. november 19-én tették le az alapkövet, és 1967. augusztus 20-ára készült el a ház első ütemet, ekkor adták át használatra az alapítványnak, és szentelték fel a kápolnát. Tehát 2015-ben volt félszáz éves az alapítvány, idén pedig a ház felszentelésének 50. évfordulóját ünnepeljük.

Bővebben...
 

A megkeresztelkedetteket küldenék a biztos halálba

E-mail Nyomtatás

Mi szívesen befogadjuk Aideen Strandssont

Aideen Strandsson esete is nagyon sokat elárul arról, hogy milyen torz irányba fordult a multikulturalizmus. Azokat idegeníti el a multikulturális társadalom, akik alkalmazkodni, integrálódni szeretnének. Őket a halálba küldenék, míg a többiek, akik nem akarnak a társadalom hasznos tagjaivá válni, boldogan élhetnek– közölte lapunkkal Dr. Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa.

Hogyan lehet, hogy éppen abból a Svédországból akarnak kitoloncolni egy kétszer is menekültstátuszt kérő keresztény iráni nőt, melyet a liberalizmus mintaállamának neveznek? Ez a nagy szabadság? Mohamedán migránsok jöhetnek, keresztények nem?

–Ez egy nagyon furcsa, szinte fordított multikulturalizmus, tehát józan ésszel fel nem fogható az eset. A hölgy Svédországban tért át a keresztény hitre. Nem az a kérdés, hogy a keresztényeket miként fogadják be, mert néhány közel-keleti, iszlám országban megtűrik a keresztényeket. Viszont aki áttér az iszlámról a kereszténységre, a saría – muszlim vallásjog – szerint halálbüntetést érdemel. Hihetetlen, hogy a svéd hatóság Aideen Strandsson-t a biztos halálba küldené vissza.

Bővebben...
 

Szita Károly: a cél az, hogy jobban éljenek a kaposváriak

E-mail Nyomtatás

Csak erős önkormányzati kontroll mellett lehessen kihelyezni a plakátokat

Javában zajlanak Kaposváron azok a beruházások, amelyekről alig két éve állapodott meg Szita Károly polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök – mondta lapunknak a somogyi megyeszékhely vezetője. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke határozottan állítja: ahogyan a Kaposváron, úgy a többi megyeszékhelyen zajló fejlesztések sem csak az adott városban, hanem a térségben élőket is szolgálják. Azt, hogy a beruházások biztos megélhetést nyújtsanak, s ötről a hatra juthasson mindenki.

Kezdjük egy országos vonatkozású témával! Június 23-án a településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését. Miért lenne jó egy még szigorúbb plakáttörvény, ami főleg a nagyvárosokra vonatkozna?

–Ha röviden kell válaszolnom, csak annyit mondanék, a rendért. Ha ma megnézi a magyar városok útjait, akkor láthatja a közlekedési táblákat – ezek szükségesek is a biztonságos közlekedéshez –, az óriásplakátokat, és megannyi más hirdetési felületet, vagyis ragaszt boldog-boldogtalan. Ha pedig politikai hirdetés jelenik meg, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan vagy megszaggatják, vagy összefirkálják, függetlenül attól, hogy melyik párt plakátjáról van szó. Ez mind rontja a városképet.

Bővebben...
 

50 település gazdagodik tanuszodával

E-mail Nyomtatás

A sikeres vizes világbajnokság hatalmas motivációt jelent a gyermekeknek is

A beruházások teljes mértékben kormányzati forrásból valósulnak meg, a helyi önkormányzatoknak nem kellett önerőt biztosítaniuk – nyilatkozta az EMMI államtitkár asszonya. Dr. Szabó Tünde a tárca sportért felelős államtitkára hozzátette: az átadások a következő hónapokban történnek meg, többnyire az új tanév elején, több helyütt pedig 2018 tavaszán.

Bővebben...
 

Megvalósult gyermekkori álom

E-mail Nyomtatás

Nem a való, hanem annak égi mása

Ritkaság, ha valaki 27 pörölycápával merül le a vízbe. Ez ihlette a 2015-ös Pörölyeim festményemet. 17 éve vagyok az Amphora Búvár Klub tagja, s amikor tízen merülünk, és a cápákat fel is veszi a merülőtársam, csodának számít. 27 cápát nem lehet jól elhelyezni egy festményen, így 13 került rá. De festettem rókacápát is. A Pörölyeim sok fiatal kedvence, ami meglepő, mert alapvetően egy élményt festettem meg. Nemrég 55-60 méter mélyen voltunk az Adrián, ami azt jelenti, hogy az ottani vízivilágot lefesteni újfent egy nagy élmény lesz.

Bővebben...
 

A központi zenei erő képviselője

E-mail Nyomtatás

Képzeljük el, hogyan szólalna meg egy grandiózus és sokszereplős darab, ha nem volna senki, aki irányít, és a zenekari tagok magukra vagy a zenésztársukra hagyatkozva igyekeznének követni a darabot, megtalálni, hogy éppen hol is tartanak a zenei folyamatban, és milyen tempóban kellene belépniük. Elengedhetetlen, hogy a zenekar minden tagja a karmester intésére lépjen be, rossz belegondolni, mi történne, ha a hátrább elhelyezkedő szólamokban, vagy azokban, ahol éppen hosszabb szünet volt előírva, csak akkor kapnának észbe a zenészek, ha már a másik hangszer hangja odaért hozzájuk.

Bővebben...
 

Zomborban tiltakoztak a befogadó központok ellen

E-mail Nyomtatás

A nyugat-balkáni integráció kulcsfontosságú Európa jövője és a béke szempontjából

Egyre nagyobb problémát jelent a migránsok jelenléte, annak ellenére, hogy Szerbia csak tranzitország, sokan „állomásoznak” főleg Belgrádban, de Délvidék-szerte is – közölte Deli Andor. A délvidéki néppárti képviselő kiemelte: ha figyelembe vesszük a pénzügyi és az infrastrukturális hiányosságokat, valamint az egyes nyugat-európai országok által kifejtett nyomást, akkor megállapíthatjuk, hogy a körülményekhez képest a szerb kormány nincs könnyű helyzetben.

Bővebben...
 

A kormány idén 18 milliárdot hozott Érdre

E-mail Nyomtatás

Szeretnénk, ha lakosaink a városban találnának munkát, vagyis nem csak aludni járnának haza

Modern Városok Program beruházásainak köszönhetően Érd még élhetőbb és gazdaságilag stabilabb várossá válik az elkövetkező években. A Modern Városok Program érdi fejlesztéseire összesen 64 milliárd forintot fordít a magyar kormány, amelyről az elmúlt napokban írtak alá támogatói megállapodást. De mit fejlesztenek ebből az összegből? – tudakoltuk T. Mészáros András polgármestertől.

Bővebben...
 

Silányabb élelmiszereket kapunk

E-mail Nyomtatás

Kampány indul a gyengébb minőségű áruk ellen

A kettős élelmiszer-minőség kapcsán Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára kiemelte: a silányabb termékek forgalmazása az európai közös piac problémája, amelynek mielőbbi megoldásához széles körű összefogásra van szükség. Hozzátette, hogy a fogyasztók érdekét védi a Brüsszelnek elküldött jogszabályi javaslat is, amely szerint a gyártóknak jelölniük kell, ha termékük a többi országétól eltérő minőségben kerül Magyarországra.

Bővebben...
 

Elkészült a nemzeti kastély- és várlánc arculata

E-mail Nyomtatás

Bevezetünk egy kastélykártya programot, amely kedvezményeket biztosít

Egyedileg fejlesztett, európai uniós forrással támogatott attrakciófejlesztés zajlik a többi V4 országban is, azonban ezek nem szerveződnek olyan módon projekt- és fenntartási láncba, mint hazánkban, ahol kiemelten jelentős az állami szerepvállalás az épített örökség megújításában – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztosa. Dr. Virág Zsolt hozzátette: kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló műtárgyprogramról is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség