Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Interjú

Nemzetközi szinten is élre törhetünk

E-mail Nyomtatás

Egyesületünk vállalatai egymillió négyzetméternyi ingatlan felépítésére és mindösszesen 1,75 milliárd eurót meghaladó beruházásra számítanak

Milyen évet zár az ingatlanpiac? Folytatódik idén a fellendülés? A lakás-, vagy az irodapiacon várhatóak jelentősebb beruházások? Magyarországon alacsonyabb áron lehet befektetni, mint a V4-ek többi államában? Többek közt ezekre a kérdésekre válaszolt Dr. Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke.

Még tavaly közöltek egy jelentést, miszerint megtörtént a trendforduló, ami 1 millió négyzetméternyi fejlesztést, hatalmas beruházásokat jelent. A gazdasági növekedés hatására lendült föl az ingatlanpiac?

– Több tényező, makrogazdasági körülmény, egyes szektorokra vonatkozó szabályozás együttes pozitív hatása befolyásolta kedvezően az ingatlanpiacot 2016-ban, és minden bizonnyal idén is. Elsőként a makrogazdasági helyzetet kell kiemelni, a stabil költségvetést, az államadósság kezelését, s ezeknek köszönhetően a bóvli kategóriájából befektetésre ajánlott kategóriába sorolták föl a magyar állampapírokat. Emellett a különböző kormányzati intézkedések következtében egyes ingatlanpiaci szektorok erőteljesen növekedtek. Ide tartozik, hogy a csokkal új vásárlói réteg jelent meg a lakáspiacon, az új lakás áfájának 5%-ra való csökkentése miatt pedig megéri lakóprojektekbe kezdeni. Óriási lendületet kapott az új lakások építése, aminek a hatását idén és jövőre lehet majd realizálni, hiszen ezeknek a projekteknek az átfutási ideje másfél év – ennyi idő kell, míg megtörténik a tényleges átadás és a végleges adásvételi szerződés megkötése. Ezenkívül voltak olyan körülmények is, melyek a kormánytól és a költségvetéstől függetlenül kedvezően hatottak az ingatlanpiacra; ilyen az alacsony kamatkörnyezet, nevezetesen bankok által fizetett betéti kamatok és a jegybanki alapkamat is nagyon alacsony, ezért kicsit nagyobb kockázat vállalása mellett a nagyobb hozamért egyre többen fektetnek ingatlanba, vagy kereskedelmi ingatlanokat vásárolnak. Az állampapírhozamok is leestek, így akinek volt megtakarítása, az az ingatlanpiac felé fordult. Ezt bizonyítja, hogy 2016 rekordév volt az ingatlanbefektetési piacon is. Több mint 1,7 milliárd eurónyi befektetési tranzakció született, ami a valaha mért legmagasabb tranzakciós volument is meghaladja. Olyan tranzakciókról van szó, mikor például egy bérlőkkel rendelkező irodaházat vagy egyéb kereskedelmi ingatlant vagy egy ipari ingatlant, egy logisztikai központot megvásárol a tulajdonosától egy intézményi befektető – például ingatlanalap – a bérleti díjbevételből számított hozam reményében. Tehát ezek a tényezők okozták a tavalyi kiugró eredményt és alapozzák meg az optimizmust a 2017-es évre vonatkozólag.

Bővebben...
 

A csökkentett áfakulccsal fehéredik a piac

E-mail Nyomtatás

Az 5%-os áfakulccsal el lehetne érni, hogy a tojásimport, illetve a feketegazdaság jelentősen visszaszoruljon

Mint ismert, a friss tejnél 18 százalékról, a tojásnál és a baromfihúsnál 27 százalékról mérséklődött az áfakulcs 5 százalékra január elsejétől. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója kiemelte, hogy az intézkedés hatására a környező országoknál alacsonyabb lett a forgalmi adó mértéke, a térségben csak Lengyelországban van hasonló mértékű áfa.

Mit nyer a baromfi- és a tojáságazat azzal, hogy 5%-os lett tojás, valamint a baromfihús áfakulcsa?

– Az ágazat ezáltal szerencsére megszabadult egy jelentős fekete-szürke gazdaságtól. Tehát megtisztul a termékpálya, s így a legális piaci szereplők számára nagyobb élettér nyílik, s ők a jövő termelésében és termék-előállításában komolyabb szerepet tudnak vállalni.

Bővebben...
 

Komáromba érkezett az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat ’56-os kiállítása

E-mail Nyomtatás

A magyar menekültek életét a korabeli „lágerekben” készült képek is bemutatják

Magyar református egyházi szolgálatok az 1956-os magyar menekültek között Ausztriában címmel január 3-án nyílt meg az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat, a Komáromi Protestáns Nőegylet és a Csemadok komáromi alapszervezete által közösen rendezett, január 31-ig megtekinthető kiállítás Révkomáromban, a Kossuth téri Csemadok-székházban. Karvansky Mónika, az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat lelkipásztora, lelkigondozója, a kiállítás kurátora szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: 60 év távlatából ’56-os menekültjeink száma sajnos csökken, de még vannak közöttünk. A ’80-as évek erdélyi menekültjei szintén a gyülekezeteink részét alkotják. A két menekülthullám egyháztörténeti hátterének felkutatása folyamatban van.

Bővebben...
 

Emlékeztető szobrok alkotója

E-mail Nyomtatás

1956-ban három diáktársamat elfogta a szeku, és bebörtönözte őket

A művészetet nem lehet elsajátítani. Ezt a reneszánsz idején frappánsan így fogalmazták meg: a művészet ott kezdődik, ahol a mesterség tökélye végződik. Ehhez az elvhez tartotta magát a XIX. század folyamán a művészoktatás is. Ezen túllép az a szemlélet, hogy a tehetséges ember a maga belső gondolatait, érzelmeit, vízióit mesterségbeli tudás nélkül is ki tudja fejezni, vetíteni. Erre is bőven találhatunk példát. A nagy művészek mégiscsak elsajátították a mesterség, a rajz alapjait, gondolhatunk Picassóra, aki szinte állandóan rajzolt. Tehát erre alapozódott a művészet tanulása és gyakorlata.

Bővebben...
 

Összehangolt támadás a komáromi bencés közösség ellen

E-mail Nyomtatás

Nem egyházi ügyek megoldásáról, annak szándékáról van szó Nagyszombat részéről, hanem egyszerű és nagyon csúnya emberi kapzsiságról, vagyonszerzésről, minden jogi korlátot átlépve, pénzügyi lobbival a háttérben.

Lapunkban 2015. január 22-én írtunk először a komáromi bencés rend vagyon és jogfosztásáról. Dr. Szalay György kánonjogásztól a révkomáromi bencés rendház jogi képviselőjétől megtudtuk, hogy két év alatt sajnos nem sikerült jogilag rendezni a kialakult helyzetet. Nemcsak polgárjogi de egyházjogi vonalon is a komáromi bencések küzdenek jogaikért, hiszen még 2014 késő őszén a nagyszombati érsek, Ján Orosch dekrétumával megszüntette a komáromi Szent Benedek Rendet. A Nagyszombati Érsekség és a Szlovák Püspökkari Konferencia háttérdiplomáciája miatt ezt a döntést a Megszentelt Élet és Apostoli Társaság Kongregációja saját dekrétumával 2015. novemberében megerősítette.

Bővebben...
 

Az olimpián is lehet esélyünk

E-mail Nyomtatás

A sikert sikerre halmozó gyorskorcsolyázó szerint fényes jövő előtt áll a sportág Magyarországon

Az elmúlt években a világ közvetlen élmezőnyébe zárkóztak fel férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóink, akik egyéniben és csapatban egyaránt győzelmi esélyekkel lépnek jégre az éppen aktuális világversenyen. A novemberben megkezdődő idényben már két Világkupa-aranyérmet is nyertek versenyzőink, megelőzve a legjobbakat, és kivíva ezzel immár a teljes versenyzői kör megbecsülését. Bár még bő egy év hátravan a következő téli olimpiáig, benne a napokban kezdődő Európa-bajnoksággal, a márciusi világbajnoksággal és további Világkupa-futamokkal, fél szemmel mégis már arra koncentrálnak a válogatott tagjai is, hiszen a jelenlegi erőviszonyok alapján reális esélye lehet a pjongcsangi éremszerzésnek.

Sportrovatunk vendége a magyar férfi gyorskorcsolya-válogatott oszlopos tagja, Knoch Viktor, akivel a sikerek okairól és az olimpiai reményekről is beszélgettünk.

Bővebben...
 

Polgárőrök a környezet védelméért

E-mail Nyomtatás

A társadalom széles rétegeit el tudjuk érni, és meg tudjuk szólítani

Szombathelyen rendezték meg az Országos Polgárőr Szövetség országos környezetvédelmi konferenciáját. Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke lapunk megkeresésére kiemelte: a polgárőrök részvétele a környezet- és természetvédelemben egyszerre környezettudatos magatartásra irányuló figyelemfelhívás, példamutatás és a közösségek összetartó erejének erősítése, az önkéntesség népszerűsítése.

Bővebben...
 

56-os Nemzetőr-szobrot állítottak a XVII. kerületben

E-mail Nyomtatás

A Rákosmenti 56-os Alapítvány és a Rákoskerti Polgári Kör pályázatot írt ki egy ’56-os Nemzetőr-szobor elkészítésére. A pályázatra összesen öt képző- és alkotóművész jelentkezett, akik közül Simorka Sándor nyerte el a szobor elkészítésének lehetőségét. A Pest megyei Káván élő, rendkívül sokrétű képzőművészt a nemrégiben felavatott szobor elkészítéséről és a forradalom képzőművészetben való jelenlétéről kérdeztük.

Bővebben...
 

A szolgáltatók mindent megtesznek, hogy újra „kizsebeljék” a lakosságot

E-mail Nyomtatás

Célunk, hogy a rezsicsökkentés – egész Európában egyedülálló módon – folytatódjon

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, alelnöke: az Európai Bizottság döntött a harmadik energiacsomagról, melynek lényege, hogy az energia eladása egységes elvek alapján történik, és szó sem lehet a lakosságot támogató hatósági árakról, azaz a rezsicsökkentésről, mert az szerintük versenyhátrányt jelent, ami nem felel meg az európai normáknak. Ezek természetesen csak álságos hivatkozási alapok, hogy az energiacégek folyamatosan óriási profithoz jussanak.

Bővebben...
 

Összezárta sorait az erdélyi magyarság

E-mail Nyomtatás

Együttműködésünk nem december 11-éről szólt

Az eddigihez képest hárommal több, 30 törvényhozó szerzett mandátumot az RMDSZ képviselőházi és szenátusi jelöltlistáiról a parlamenti választásokon. Az RMDSZ és az MPP együttműködési megállapodásának megfelelően a polgári pártnak két képviselője lesz az alsóházában. Biró Zsoltot a Magyar Polgári Párt elnökét a jövőbeni frakciómunkáról, a szakbizottságokban való részvételről, s az esetleges kormányzati szerepvállalásról kérdeztük.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség