Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Interjú

Tervezzük a kárpátaljai pedagógus életpályamodell bevezetését

E-mail Nyomtatás

Kárpátalja lakossága számíthat Magyarország segítségnyújtására

Lezárult a Miniszterelnökség által Kárpátalján ukránok számára meghirdetett ingyenes magyar nyelvoktatási program első szakasza, az ennek elvégzéséről szóló bizonyítványt több mint ezren vették át december 10-én Beregszászon. Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos szerkesztőségünk kérdésére leszögezte, hogy ezzel párhuzamosan indították el a Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési programot, amelynek fő célja, hogy az 1–4. osztályos magyar kisiskolások számát növelni tudják.

Miért annyira lényeges, hogy az ukránok számára magyar nyelvtanfolyamokat szervezzenek, nem a magyar oktatást kéne megerősíteni?

– Nagyon jó a kérdés, különösen ebben az összefüggésben. Két tényre kell rámutatni. Az egyik, hogy folyamatosan csökken a magyar nyelven beszélők száma a Kárpát-medencében, s ez egy hosszú ideje tartó tendencia. A másik: Trianon után 100 évvel azt tapasztaljuk, nem támogatják a magyar nyelv terjedését, sőt ahol csak lehet, a többségi nemzet részéről akadályozzák. Örömmel vettük észre, hogy a Kárpát-medence egyik szegletében, Kárpátalján a magyar nyelv iránti érdeklődés megjelent az iskolarendszeri oktatásban; közel 1500 diák tanul magyarul tanórákon, vagy szakkörök formájában. Készítettünk Kárpátalján egy reprezentatív jellegű felmérést, amelynek januárban lesz a tudományos prezentációja, és azt az érdekes adatot kaptuk, hogy talán a világon egyedülálló módon a magyar nyelv iránt nagyobb az érdeklődés a többségi nemzet részéről, mint az európai és világnyelvnek mondott angol iránt. Ezért indítottuk el a magyar nyelvtanfolyamokat. Eleinte 500-600 jelentkezőre számítottunk, és mindjárt az első jelentkezési hullámban több mint 2000-en jelentkeztek. Végül 1404-en fejezték be a nagyon jól szervezett tanfolyamot, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képzési központja vezetett. Levizsgáztattak 1404 főt, 1187-en feleltek meg a követelményeknek, akik meg is kapták az oklevelet. Már elindítottuk az újabb nyelvtanfolyamot, amire 3518-an jelentkeztek, és további ötszáz főt arra kellett megkérni, hogy ne most, hanem csak a később induló tanfolyamokra adják be a jelentkezésüket. Ami a kérdése másik felére vonatkozik, hogy belőlük nem lesznek magyar nyelvű iskolások, teljes mértékben egyetértek. Ezért indítottuk el a Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési programot, amely szórványprogram, s ennek fő célja, hogy az 1–4. osztályos magyar kisiskolások számát növelni tudjuk. Tehát ez a két program párhuzamosan fut, és egymást erősíti. Hiszen a kormány éppen azt tűzte ki célul, hogy erősítse a magyar identitást a vegyes házasságokban. Az elmúlt 100 év gyakorlata szerint ugyanis a vegyes házasságokban mindig a többségi nemzethez tartozó határozza meg a gyermekek identitásvállalását. Abban reménykedünk, hogy programjaink például szolgálhatnak más határon túli magyar közösségek számára is.

Bővebben...
 

Aki becsomagolta a fröccsöt

E-mail Nyomtatás

A palackozott fröccs nem hizlal

Vasuta Gábor 1976-ban alapította újra a családi céget, s eleinte kazánokkal és fűtéstechnológiával foglalkoztak. A cég kiemelt referencialistája alapján látható, hogy Magyarország stratégiai épületeit szervizelik és üzemeltetik. Négy évvel ezelőtt született meg a palackozott fröccs ötlete. 2015. december 18-án a Hungarikum Védjegy- és Jogvédelmi Bizottság egyhangúlag engedélyezte, hogy a Vasuta fröccs használja a Hungarikum védjegyet. Az új magyar termék nagy sikert aratott a világ legnagyobb nemzetközi élelmiszer szakkiállításán, a FOODEX-en Tokióban, Szingapúrban a Food and Hotel nemzetközi szakkiállításon, és több nemzetközi, diplomáciai fórumon. A Vasuta Zrt. vezérigazgatójának alapfilozófiája, hogy csak jó szakemberekkel szabad dolgozni.

A Vasuta céget dédapja alapította. Közel 150 év alatt milyen termékek gyártásával foglalkoztak?

– A kiegyezés évében alapított Vasuta cég először épületgépészeti, épület-vasszerkezeti – ebbe a körbe tartozik a lépcsőházi korlátok, vasrácsok készítése – munkákat végzett. Részt vettek a Széchenyi fürdő, a Gellért fürdő kivitelezésében. Édesapám a céget kiegészítette olyan csavarárugyárral, ahol kifejezetten fényes csavarokat gyártottak. A több lábon álló céget 1949-ben az elsők között államosították. Apám semmit nem vihetett ki a cég épületéből, még a zsebóráját is ott kellett hagynia. Sas-hegyi villánkat elvették, és a Lövőház utcába költöztették a családot. A cég jelenlegi mérnökirodája volt a lakásunk. Édesapámat a Ganz Villamossági Művekbe helyezték mint beállító lakatost. Tehát a cég tevékenysége megszakadt, majd 1976-ban újraalapítottam. Akkor a Posta Kísérleti Intézet gazdasági hivatalát vezettem. Volt egy úgynevezett egzisztenciális álmom, hogy meg kell alapítanom a kazánok szervizét. Ennek az az alapja, hogy az emberek se éhezni, se fázni nem szeretnek. Ráadásul az éhséget jobban elviseli a szervezetünk. Országos szervizhálózatot hoztam létre, ami annyira eredményes lett, hogy 1989-ben magánszemélyként a hatodik legnagyobb adózó voltam. Világcégeket hoztam be, és majdnem elsőként alapítottam osztrák–magyar vegyes vállalatot. 40% volt a Vasuta-rész, 40% az osztrákoké, és a fennmaradó 20%-ot egyéb magyar részvényesek tették ki. A vegyes vállalat osztrák oldalát 1999-ben kivásároltam, azóta a cég 100%-os családi tulajdonban van. Épületgépészettel, tüzeléstechnikával foglalkozunk; cégünk a forgalomban lévő minden típusú kazán és kazánházi berendezések szervizelését, üzemeltetését és telepítését végzi, hideg és meleg üzemi, emissziós vizsgálatokkal.

Bővebben...
 

A parlament előtt a következő állami rezsicsökkentés

E-mail Nyomtatás

Egyes közigazgatási hatósági eljárások díjának megszüntetésével tavaly 12 milliárd forint megtakarítást értük el

Dr. Kovács Zoltántól, területi közigazgatásért felelős államtitkártól megtudtuk, hogy a járási hivatalok többségében az elsőfokú hatóság feladatait látják el, míg a kormányhivatal végzi a másodfokú hatósági feladatokat, így sok ügykör tekintetében az ügy közelebb marad az ügyfélhez, megyén belül születik meg az elsőfokú határozat, majd esetleges jogorvoslati kérelem után a másodfokú döntés is.

Bővebben...
 

A vidék népességmegtartásáért

E-mail Nyomtatás

A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fiatalabbak körében az uniós átlagnak csak mintegy fele

Az agrárium generációváltását, valamint a vidék népességmegtartó képességét szolgálja a Miniszterelnökség 2016. december 20-án megjelent, mintegy 37,75 milliárd forint keretösszegű pályázata, amely a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását támogatja – közölte megkeresésünkre Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Bővebben...
 

2017 a béremelés folytatásának éve lesz az egészségügyben

E-mail Nyomtatás

Ma már kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni, mint 2010-ben

A többéves bérfejlesztési program azért indult, mert a kormány szeretné megbecsülni az egészségügyben dolgozók munkáját – mondta Dr. Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese. Hozzátette, hogy ez olyan mértékű emelés, amely a mindennapokban is érezhető.

A kormányzat 2012–13-ban már egyszer úgy döntött, tavaly pedig még nagyobb mértékű költségvetési keretet is biztosított arra, hogy a pedagógusok béremelése után az egészségügyben dolgozók számára is jelentős béremelést biztosítson. Tavaly milyen emeléseket hajtottak végre, és ez miként folytatódik 2017-ben?

– A kormány és az érintettek több hónapon át tartó egyeztetéseinek és tárgyalásainak eredményeként többéves bérfejlesztési program indult 2016. szeptember 1-jétől, melynek köszönhetően több mint 97 ezer egészségügyi dolgozó részesül ismét jelentős béremelésben. 2015 tavasza óta rendszeres egyeztetések folynak az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és szakmai kamarákkal annak érdekében, hogy a kormány velük együtt alakítsa ki azokat a további intézkedéseket, amelyekkel a dolgozók élet- és munkakörülményei, valamint a betegellátás színvonala tovább javítható. A béremelési program keretében megállapodás született arról, hogy 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 000 forint alapbéremelésben részesülnek. 2017. november 1-jétől a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bruttó 50 000 forintos béremelésre, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó 100 000 forintos alapbéremelésre számíthatnak. Egy 16-18 éves munkaviszonyban foglalkoztatott aneszteziológiai szakasszisztens alapbére szeptember 1-jétől 47 ezer forinttal emelkedett, a béremelési program végére összesen bruttó 103 ezer forinttal (238 475 forintra) nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik.

Bővebben...
 

Mintegy hatmilliárd forintból indulnak fejlesztések Nagykanizsán

E-mail Nyomtatás

A beruházások a térség gazdaságfejlesztését szolgáló Mura Programmal együtt munkahelyteremtésre és a munkahelyek megtartásra is alkalmasak

A helyi operatív program közel 7,9 milliárd forintos keretösszegéből több mint 5,8 milliárdról született már támogatói döntés, így Nagykanizsán a közeljövőben megindulhatnak az ipari parkot, a belvárost, továbbá intézményfejlesztéseket is szolgáló beruházások. Dénes Sándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere: a nagyobb értékű projektek közé tartozik a Zöld Város – Zöld Nagykanizsa elnevezésű program, amelynek keretében a belváros több terén megújulnak a zöldfelületek.

Bővebben...
 

A közösségépítő

E-mail Nyomtatás

Alapítvány a nemzet javára

Kollégista társam, Kósa László néprajzkutató – aki szobatársaival erdélyi körúton vett részt –, olyan csodálatos dolgokat mesélt Erdélyről, melyeket olvasmányaimból nem ismertem. Egy év múltán Laci elmondta, hogy a Magyar Néprajzi Atlaszhoz Erdélybe megy gyűjteni. Útitársának hívott, amit én boldogan vállaltam. Amíg én „fedőtevékenységként” elöl beszélgettem a háziakkal, addig ő a hátsó fertályban az adatközlőket faggatta. Hivatalosan baráti látogatásokon vettünk részt, amelyeket édesapja erdélyi kollégái, református lelkészek szerveztek. Ez a majdnem 50 napos út egy életre meghatározta, megalapozta Erdélyi irányultságomat, kapcsolataimat, segítőkészségemet és szolidaritásomat.

Bővebben...
 

Nullaszázalékos lakossági energetikai hitel

E-mail Nyomtatás

25 ezer család pályázatára számítunk az első körben

A hitelt nagyon sok célra – például épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére, megújuló energiaforrásokra való áttérésre, illetve az elektromos rendszerek felújítására – könnyített feltételek mellett lehet majd igényelni a Magyar Fejlesztési Bank Pontjain – közölte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, s hozzátette: a keret visszatöltődik, tehát lesz lehetőség arra, hogy később újabb jelentkezők is igényelhessenek ebből a forrásból.

Mi a jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogram lényege?

– A keretből közel 10 milliárd forint jut a központi és több, mint 105 milliárd a többi régiónak. Olyan lehetőséget szeretnénk családi házak, társas házak és lakásszövetkezetek számára teremteni, amivel lehetővé válik, hogy egy 20 éves, a megtakarításokból visszafizethető nullszázalékos kamatozású hitellel, meg tudják oldani a lakosok, például a családi házuk energetikai felújítását. Komoly nagyságrendet vállal a kormány, hiszen a beruházásokhoz csak 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból. A családi házak esetében ez 1–10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy milyen fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani.

Bővebben...
 

A Jobbiknak és az MSZP-nek egy a hangja

E-mail Nyomtatás

A Jobbik 2010-ben egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy az iskolákat állami felügyelet alatt kell működtetni, most viszont azt szajkózzák, amit az MSZP, a DK, az LMP és a többi baloldali párt képvisel

Dr. Pósán László országgyűlési képviselőt, a kulturális bizottság fideszes alelnökét a november végi közoktatási vitanapról, az önkormányzatok és az iskolák kapcsolatáról, a tankönyvpiac állapotáról kérdeztük.

Bővebben...
 

Közösségformáló térmegújítás

E-mail Nyomtatás

Ingatlanfejlesztési nívódíjat kapott Józsefváros

A világ legnagyobb nemzetközi ingatlanszakmai szövetsége, a FIABCI Magyar Tagozata, a Magyar Ingatlanszakmai Egyesület első díjjal jutalmazta közterületi rehabilitáció kategóriában a kerületet a Teleki László tér felújításának színvonalas megvalósításáért. Dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere szerint ez is azt igazolja, hogy a Józsefváros Újjáépül Program jó irányba indult el és érdemes folytatni. Emellett a kerületi fejlesztési tervekről és arról is beszélt, hogy a mikrovállalkozásokat az önkormányzat kamattámogatott hitelhez segíti hozzá.

Gratulálunk az elismeréséhez! Pályázni kellett a díjra?

– A több kategóriában meghirdetett XVIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjra pályázatot kellett beadni. Mi a Teleki téren és a környékén megvalósult valamennyi fejlesztéssel pályáztunk a közterületi rehabilitáció kategóriában, hiszen teljesen újjáépült a piac, számos társasház újult meg, és a Dobozi utca–Fiumei út által behatárolt területen egy teljesen új, a FiDo tér jött létre, és rendeztük a környező utakat.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség