Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Interjú

Változatos programok az Ős-Dráva Látogatóközpontban

E-mail Nyomtatás

Karácsonyi ünnepváró foglalkozásainkon a természetet helyezzük a középpontba

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, majorral, tanösvényekkel és változatos programokkal várja a közönséget. De vajon télen, az ünnepek előtt, milyen foglalkozásokat szerveznek? – kérdeztük Komlós Attilától, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság marketing és kommunikációs menedzserétől.

Amikor többen a karácsonyi vásárlás lázában égnek, várják az újévet, tartanak a nagy havazásoktól, mennyien gondolnak arra, hogy ellátogassanak a Duna–Dráva Nemzeti Park területére?

– Télen az időjárási viszonyoknak megfelelően főleg beltéri programokat hirdetünk meg. Az ünnepek közeledtével „karácsonyváró szöszmötölést” szervezünk, s a foglalkozáson a gyerekek természetes anyagokból készítenek karácsonyfadíszeket és apró ajándékokat. Ami külső program, az a téli madáretetés. Ezáltal lehetőséget biztosítunk arra, hogy a madáretetők téli vendégeinek életébe bepillantást nyerjenek a látogatók, akik megtudhatják, milyen táplálékkal szabad etetni a télen itt maradt kismadarakat és saját etetőt is készíthetnek. Ezek a programok inkább a családokat vonzzák és nem a szervezett formában érkező osztályokat, vendégcsoportokat.

Bővebben...
 

Nem kell tartanunk a kohéziós pénzek megvonásától

E-mail Nyomtatás

Szeretnék, ha egy-egy nagyprojekt kivitelezésében a helyi vállalkozások sokkal nagyobb szerepet kapnának

Akkor jár el helyesen a kormány, ha „felveszi a kesztyűt”, és a magyar vállalkozások érdekében megküzd Brüsszellel – szögezte le Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, s hozzátette, hogy a magyar vállalkozások rengeteg új forrásra, több mint 2000 milliárd forintra számíthatnak 2017-ben.

Milyen fejlesztéspolitikai sikereket értek el idén?

– 2016-ot kettő, az év elején meghatározott célkitűzés mentén értékelhetjük. Az egyik a fejlesztéspolitika tartalmi módszereinek megváltoztatásáról szól, miszerint a felesleges látványberuházások helyett vagy munkahelyteremtést, vagy gazdasági növekedést célzó beruházásokat támogatunk. Ezt a célkitűzésünket teljes mértékben sikerült teljesíteni: ha az új nyertes projekteket vizsgáljuk, akkor szinte csak ilyen típusú beruházásokról beszélhetünk. A másik feladat az volt, hogy a pénzek kihelyezési ütemét meg tudjuk-e változtatni, s ezzel Magyarországot egy jobb helyre juttatni a nemzetközi versenyben. Ezeket az érdekeket a Magyar Kormány egész évben következetesen képviselte, és eredményességünket mutatják az olyan adatok is, mint például, hogy a visegrádi négyek viszonylatában a legtöbb pályázati kiírás az országnak járó keret függvényében hazánkban jelent meg. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a 75%-át írtuk ki a Magyarország rendelkezésére álló pénzügyi forrásoknak. Mindezek által annak a kormányzati vállalásnak tettünk eleget, ami szerint 2017 közepéig a 2014–2020-as fejlesztési ciklus összes pályázatát meghirdetjük.

Bővebben...
 

Az univerzumban a harmónia örök törvény

E-mail Nyomtatás

Nem bűn a közérthetőségre való törekvés

A bizsu, a divatékszer anyagában ugyan olcsóbb, de attól lehet különleges és egyedi. Coco Chanel, Christian Dior, Miriam Haskell csodás ékszereket terveztek arany és ezüst nélkül, de ragyogó ásványokat használva. Én is drága- és féldrágakövekkel dolgozom. Az ékszereim pedig mindig tartalmaznak ásványokat.

Bővebben...
 

Az új gazdasági övezetben további tízezer új munkahely jön létre

E-mail Nyomtatás

Felújítjuk a Csokonai Színházat, és új színház épül Debrecenben

Papp László, Debrecen polgármestere: nem csak a multinacionális, nagy ipari termelőegységek bővültek Debrecenben, hanem a kkv-szektor is. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt hetekben több középvállalkozói üzemet adtunk át.

Többször beszámoltunk az Új Főnix Tervről. Most, az év végéhez közeledve, tartsunk összegzést; kérem, mutassa be az eddigi eredményeket. Egyes beruházások befejeződtek?

– A legjelentősebb előrehaladást a közlekedési és úthálózat-fejlesztési programban értük el. 52 utca felújítását és 11 új út megépítését határoztuk el. Ebből 40-et sikerült befejeznünk a felújítással érintett programrészben, és az új utakat is megépítettük. A fennmaradók felújítására jövőre kerül sor. Elindult az oktatási programunk is, eddig felújítottuk két nagyobb intézményünket, az Ady Endre Gimnáziumot és a Hatvani István Általános Iskolát. Emellett több programunk tervezési fázisban van, és a kivitelezési munkák jelentős része 2017-ben veszi kezdetét. A jövőre elinduló munka önmagában 22 milliárdos csomagot jelent.

Bővebben...
 

A történelemtanárok többsége elégedett a jelenlegi érettségi rendszerrel

E-mail Nyomtatás

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete általános felmérést készít

November végén konferenciát tartott a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete a kétszintű történelemérettségi eddigi tapasztalatairól, valamint a 2017-től életbe lépő változtatásokról. Nánay Mihálytól, az Egyesület elnökétől azt is kérdeztük, miért vált szükségessé a vizsgaleírás és a követelmények megváltoztatása, és hogy milyen kilátásai vannak ezen a pályán a fiataloknak.

Bővebben...
 

Jelentős az ország árvízi és belvízi veszélyeztetettsége

E-mail Nyomtatás

Az OMSZ legfontosabb feladatai élet- és vagyonvédelmi célokat szolgálnak

Petteri Taalas a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és Dr. Nagy István tárgyalása során a földművelésügyi miniszterhelyettes közölte, hogy az a céljuk, hogy a vízről is úgy beszéljenek, mint a legfontosabb, ugyanakkor az egyik legveszélyeztetettebb erőforrásról. Miniszterhelyettes úrtól megtudtuk, hogy a Meteorológiai Világszervezet genfi központjában sok évtized után újra magyar meteorológus dolgozhat.

Bővebben...
 

Fékezni kell az élelmiszer-pazarlást

E-mail Nyomtatás

Évente 100 milliárd forintnyi feleslegesen megvásárolt élelmiszert dobnak ki a magyar fogyasztók

Tudatosítani kell a problémát az emberekben. A háztartásonkénti napi néhány száz forintos veszteség ugyanis fel sem tűnik sokak számára – szögezte le Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint: azok, akik eltávolodtak az élelmiszer-termelés helyszíneitől – különösen a fiatalabbak – kevésbé becsülik meg azt a munkát és azokat a természeti erőforrásokat, amelyeket egy darab kenyér vagy egy tál étel előállítása megkíván.

Bővebben...
 

Csökken a civil szféra adminisztrációs terhe

E-mail Nyomtatás

Ezáltal jelentős összeget takaríthatnak meg

Sajnos sokkal többet beszélünk azokról a civil szervezetekről, akik – álcivilként – konkrétan jogvédelemmel, politikai tevékenységgel foglalkoznak, mint azokról az önkéntesekről, a csendes többségről, akik idejüket, energiájukat, pénzüket áldozzák fel egy nemes ügyért – fogalmazott Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, akit az eljárási egyszerűsítésekről is kérdeztünk.

Bővebben...
 

Javaslat a „visegrádi termék” bevezetésére

E-mail Nyomtatás

Kassán hangolták össze a jövőt a régió fiataljai

A Fidelitas harmadszorra rendezte meg a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát, ezúttal a felvidéki magyar Via Nova és a szlovák KDMS (Szlovákiai Kereszténydemokrata Fiatalok) szervezettel közösen. A november 17. és 20. közt zajló rendezvény helyszíne Kassa városa volt. Varró Zsolttól, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinet vezetőjétől megtudtuk, hogy a tanácskozás a közép-kelet-európai fiatalságot érintő főbb kérdések, továbbá a migráció és a visegrádi országok gazdasági együttműködésének témája köré csoportosult.

Bővebben...
 

A barát kritikája mindig építő

E-mail Nyomtatás

A Szentatya szavait – kiragadva környezetéből – más kontextusban sokan pont az ellenkezőjére használják föl, mint amire irányulnak

A KÉSZ 27 esztendeje mint civil egyesület a maga minden eszközével segíti az egyházakat az evangelizációban – közölte a Magyar Fórummal Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) nemrég megválasztott új elnöke. A görögkatolikus parókussal a szervezet feladatairól, az Idők jelei 2016 vitairatról, és a magyar keresztény felekezetek helyzetéről beszélgettünk.

Az a tény, hogy fiatal görögkatolikus parókust választottak a KÉSZ élére, őrség-és generációváltást is jelent?

– Nem látok abban semmilyen különlegességet, hogy személyemben görögkatolikus pap vezeti a KÉSZ-t, ebből a szempontból az őrségváltás csupán személyi jellegű. Más görögkatolikus paptestvérek is töltenek be felelős hivatalokat az egyházban és civil közösségekben. Bizánci rítusunk különbözik a latin rítustól, ennek ellenére, vagy inkább ezzel együtt teljes közösségben vagyunk a katolikus egyházzal, a római pápával. Ami a fiatalítást illeti érdekes, hogy elődöm, Osztie Zoltán atya fiatalabb volt, mint én, amikor húsz évvel ezelőtt átvette az elnökséget. A KÉSZ előző vezetése bölcsen felismerte, hogy a további fejlődéshez alkalmas időben valóban „őrséget kell váltani”. Nem kényszerből vagy rossz jelek alapján hozták meg ezt a döntést, hanem az ügyért elkötelezett vezető előrelátásával. A fiatalítás reményeink szerint lépésről-lépésre az egész szövetségben érezhető lesz majd, de nem úgy, hogy az idősebbek kilépnek, hanem úgy, hogy fiatalok érkeznek a tagság körébe.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség