Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Interjú

A forradalom grafikusa

E-mail Nyomtatás

Mansfeld Péter vádló tekintete

Az 56-os Emlékbizottság országszerte nagyon sok eseményt támogatott. Az más kérdés, hogy mindez az egyénhez miként jut el, és hogyan épül be 1956 a magyarság tudatába. Remélem, hogy a művészek üzenete minél többekhez eljut, és a fiatalok is megértik annak jelentőségét, hogy 60 évvel ezelőtt a tizenéves lányok, srácok az életüket is feláldozták a magyar szabadságért.

Bővebben...
 

Drog és elmagányosodás

E-mail Nyomtatás

Nem csak az a cél, hogy az emberek ne drogozzanak, hanem, hogy életvitelüket is megváltoztassák

A ferencvárosi Kábítószer Egyeztető Fórum célja, hogy a kerületben működő civil, egyházi és önkormányzati szervezetek munkáját összehangolja, s így a felek megismerhetik egymás tevékenységét. Ezért szervezték meg a KEF októberi ülését a Magyarországi Református Egyház Drogmissziója által működtetett Török Pál utcai ADNA Caféban. Erdős Eszter református lelkész, intézményvezető, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének alelnöke a Magyar Fórum számára elmondta: „a kávézóban a józanság márkáját kívánjuk népszerűsíteni”, s hozzátette: „sokszor arról írnak, hogy csak a terjesztőket büntessék, és a fogyasztókat ne. 1984 óta dolgozom hivatásszerűen a drogmisszióban, s még nem találkoztam olyan drogfüggővel, aki ne lett volna egyben terjesztő is.”

Bővebben...
 

Az európai juhágazat támogatás nélkül képtelen fennmaradni

E-mail Nyomtatás

Szükséges a marketing, amire szintén vannak terveink, melyeket valószínűleg támogat a kormány

Amennyiben az a cél, hogy Európa juhtermelésben önfenntartó legyen, akkor emelni kell a támogatás mértékét. Ha létrejönne az USA és Magyarország között a szabad kereskedelem, akkor a magyar juh – az ágazatok közül szinte egyedüliként –nyertes termék lehetne, mert Amerika is behozatalra szorul – közölte szerkesztőségünkkel Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke.

Bővebben...
 

„Képzelheti, hogy nem kaptam röhögőgörcsöt, de…”

E-mail Nyomtatás

Széles Sándor nem hagyja magát padlóra küldeni

Néhány hét leforgása alatt nagyot fordult a világ az egyik legeredményesebb magyar úszóedzővel, Széles Sándorral. Előbb olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tanítványa, Gyurta Dániel jelentette be, hogy tizenhét év után edzőt vált és a továbbiakban nem vele, hanem Nagy Józseffel kíván felkészülni, majd pedig klubja, az Újpesti TE szüntette meg a mesteredző munkaviszonyát. Széles Sándort az események hátteréről és jövőbeni terveiről kérdeztük meg.

Bővebben...
 

Biztosítani kell a magyar nyelvű oktatást Szerbiában

E-mail Nyomtatás

Az új belgrádi kormány elkötelezte magát a Kisebbségi Akcióterv végrehajtása mellett

A nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozó frakcióközi munkacsoport október végén Strasbourgban a szerbiai kisebbségek helyzetével, valamint a szerbiai Kisebbségi Akcióterv bemutatásával foglalkozott. Deli Andor délvidéki néppárti képviselő: „a legfontosabb, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és minden lehetséges módon befolyásoljuk azokat olyan módon, hogy az kedvező legyen a délvidéki magyarság, de más kisebbségek számára is Szerbiában.”

Még februárban témaként megjelent a Kisebbségi Akcióterv az Európai Parlamentben, és rá néhány héttel a szakértői bizottság vezetője Brüsszelben a tagállamok állandó képviseletének be is mutatta a Kisebbségi Akcióterv utolsónak mondott változatát. Azóta ezen nem is változtattak? Hiszen már új összetételű a szerbiai kormány.

– A Kisebbségi Akcióterven nem változtattak az elfogadása óta, és véleményem szerint nem is fognak, mivel egy stratégiai dokumentumról van szó, amely szoros kapcsolatban áll a 23-as tárgyalási fejezet cselekvési tervével, amely már jóváhagyásra került a tárgyaló felek részéről. Valóban új kormány alakult a tavaszi időközi választások után, viszont a kormányösszetétel változatlan maradt. A személyek, akik korábban részt vettek az akcióterv kidolgozásában, ők dolgoznak most a megvalósításon is, ez a másik ok, ami miatt úgy gondolom, hogy a régi-új kormány Belgrádban továbbra is elkötelezett marad a korábban elfogadott cselekvési terv végrehajtása mellett.

Bővebben...
 

A felminősítéssel olcsóbbá válik a finanszírozás

E-mail Nyomtatás

Most a versenyképesség terén kell fordulatot elérni

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései, a Moody’s nemzetközi hitelminősítő felminősítésében visszaköszönnek a legfontosabb területeken elért eredmények. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke: „a hitelesség, a bizalom helyreállítása sokkal hosszabb időt vesz igénybe. A leminősítés egy pillanat alatt megtörtént, és több évig kellett dolgozni azon, hogy hazánk visszatérjen a befektetésre ajánlott kategóriába.”

Számítani lehetett arra, hogy immár a harmadik nagy hitelminősítő, a Moody’s is visszahelyezi Magyarországot a befektetésre ajánlott pozícióba?

– Több okból is lehetett erre számítani. Egyrészt azok az úgynevezett kemény mutatók, melyek a magyar gazdasági, államháztartási teljesítményt jellemzik, hosszabb ideje pozitívak voltak – ezek alapján több éve fel lehetett volna minősíteni Magyarországot. A szubjektív mutatók tekintetében pedig a bizalom, a hitelesség helyreállítása, a stratégiai környezet megváltoztatása érdekében egy sor lépés történt, így a különadók és a különböző támogatások vonatkozásában, ami stabilizálta az országot. A harmadik ok, hogy a hitelminősítők figyelik egymás ajánlásait, és ha kettő már azt mondja, hogy igen, akkor a harmadiknak jelentősége már nem olyan nagy, mert a kettő véleménye alapján már sok minden működhet a piacon.

Bővebben...
 

Több bölcsőde több diplomás nevelővel

E-mail Nyomtatás

Jövőre is emelkedik a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők bére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik célja, hogy a jövőben minél többen válasszák a bölcsődei pályát, és a most középfokú végzettségű kisgyermeknevelők közül minél többen szereznének felsőoktatási végzettséget. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár: azzal, hogy egyre több településen lesz elérhető a bölcsődei ellátás, éppen a szülők gyermekneveléssel összefüggő kiadásait csökkentjük, tekintettel arra, hogy jelenleg a bölcsődébe járó gyermekek mintegy 71%-a ingyenes étkeztetésben részesül.

Mit mutatnak a számok, mennyien végzik el a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakot?

– Tekintettel arra, hogy a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak 2009-ben indult először és a képző intézmények száma is csak ezt követően emelkedett, így az elmúlt években az alapszakra jelentkezők száma az első helyes jelentkezések körében 2012–2015 között átlagosan 640 fő volt. Jelenleg már 12 képzést folytató felsőoktatási intézmény keretén belül lesz lehetőség az alapszakon diplomát szerezni.

Bővebben...
 

Az életmentés az egyetlen cél a nagy mínuszokban

E-mail Nyomtatás

24 órás egészségügyi centrumunkba bármikor betérhetnek a hajléktalanok

Budapesten több utcai gondozószolgálatot működtetünk, ezek elsősorban az utcákat, parkokat, kapualjakat járják sorra, és az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberekről gondoskodnak – nyilatkozta lapunknak Molnár Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti hajléktalanellátásért felelős vezetője.

Bővebben...
 

Útfelújítás és béremelés

E-mail Nyomtatás

A bérfejlesztés elősegíti a szakemberek megtartását, az üres álláshelyek betöltését

Hol tartunk a közúthálózat felújításában? Jövőre miként és mekkora összegből folytatódik a program? Megtörténik a Magyar Közútnál a bérfelzárkóztatás? – ezekkel a kérdésekkel kerestük fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát. Tasó László közölte, hogy 2017-ben a kormány a tervek szerint 100 milliárd forintot ad a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek további 850 kilométernyi közút korszerűsítésére.

Lezárult az idei Komplex útfelújítási program. Mekkora forrásból, és hány kilométer út újult meg?

– 2016-ban 173 helyszínen zajlottak beruházások, október végéig 7 szakasz híján mindenütt lezárultak a munkálatok. A fennmaradt helyszíneken is napokon belül végeznek a kivitelezők. Egyetlen eset marad, ahol egy szennyvízhálózati fejlesztés miatt át kellett ütemezni a felújítást, amely ezért 2017 elején zárul majd le. 69 milliárd forintnyi költségvetési forrásból 568 kilométer közúthálózat újult meg idén. Ebből 444 kilométer első és másodrendű főút, és a maradék 124 kilométer pedig a mellékutak, a 3-4-5 számjegyű utak hosszúsága összességében.

Bővebben...
 

A képi világ humora

E-mail Nyomtatás

A legtöbb rendezvényt, kiállítást önerőből oldjuk meg

A képregénynek nem annak az irányzatára kell gondolni, amit ma ismerünk, tehát nem egy „szuperhősös”, amerikai jellegű, comics-szerű vonulatra, hanem arra a típusra, amit nagyon jó grafikusművészek készítenek, és önálló grafikai művekként is élvezhetőek, megállják a helyüket. Nálunk ez az irányzat kevésbé ismert, de például Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban ennek nagy múltja és megbecsültsége van. Igen komoly grafikusművészek is foglalkoztak, foglalkoznak ott ezzel a műfajjal.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség