Interjú

A gépek modernek, viszont kevés a képzett szakember

E-mail Nyomtatás

Sok esetben hiányzik a diákokból a szakmai érdeklődés

Hiányoznak a mezőgazdaságigép-kezelők az agráriumból, a szakmai szövetség szerint pedig ez hosszú távon komoly következményekkel járhat. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének igazgatója: lényeges a mezőgépész utánpótlás biztosítása és a vidéki foglalkoztatottság javítása. Ezáltal elérjük a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzését, illetve növelését.

Bővebben...
 

A diákzsaruk példamutatása

E-mail Nyomtatás

Már a kisdiákokat is a helyes közlekedésre neveljük

A program célja, hogy az általános iskolás diákok a balesetek megelőzése érdekében megismerkedjenek a rendőri karjelzésekkel, elsajátítsák a gyalogos közlekedés szabályait – főleg a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő átkelést –, így példát mutathatnak társaiknak – közölte szerkesztőségünkkel Orosz Zoltán rendőr százados, a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből arra következtethetünk, hogy már egy meglévő program folytatásáról van szó. Mikor és milyen céllal indították el a szolnoki Diák-Zsaru programot?

– Szolnok városában, a Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén – kisebb-nagyobb megszakításokkal – több mint 15 éve működik ez a program, ami konkrétan egy adott tanévre szól. A célja, hogy az általános iskolás diákok a balesetek megelőzése érdekében megismerkedjenek a rendőri karjelzésekkel, elsajátítsák a gyalogos közlekedés szabályait – főleg a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő átkelést –, így példát mutathatnak társaiknak. Azzal, hogy rendőr mellett segítik a gyalogosok átkelését, felhívják a többi közlekedő figyelmét a gyalogátkelőhelyek biztonságára is. Reggelente, 7 és 8 óra között – heti váltásban – kisdiák zsaruk állnak az iskolák környékén, illetve az iskolákhoz vezető kijelölt gyalogátkelőhelyen. Fényvisszaverő mellényben, jelzőtárcsával a kezükben segítik a rendőrök munkáját a közlekedők biztonsága érdekében.

Bővebben...
 

Példaértékű magyar modell

E-mail Nyomtatás

A tehetségpontok komplex hálózatos formában működjenek együtt, hiszen tevékenységük így hasznosul legjobban a fiatal tehetségek érdekében

Ma már csaknem 1500 tehetségpont található a Kárpát-medencében, így 30-40 kilométeren belül mindenhol található szakember, aki segít a csatlakozásban a Nemzeti Tehetség Program és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) programjaihoz. Bajor Pétert, a Matehetsz ügyvezető elnökét az elmúlt 10 év eredményeiről kérdeztük.

Bővebben...
 

Magyar nyelvű vígoperákkal kéne a műfajt népszerűsíteni

E-mail Nyomtatás

Énekelhetek a maximumon, ha a közönség unja a játékomat, akkor nem vagyok jó operaénekes

Mindenképpen önálló, egyedi személyiségként akarom megoldani a feladatokat. Lehet, hogy mások nem így tesznek, de nálam ez egyértelmű. Természetesen a rendezések segítenek a karakter megszületésében, ezért is lesz az egyedi.

Bővebben...
 

A vorkutai szovjet lágerek rabja

E-mail Nyomtatás

Kárpátalja hitvalló görög katolikus papja

A szovjet időszakban évtizedeken át üldözött kárpátaljai magyar görög katolikus pap, Ortutay Elemér életéről és a kárpátaljai görög katolikus egyházban betöltött szerepéről tartottak emlékkonferenciát születésének 100. évfordulója alkalmából október közepén Beregszászon. Marosi István parókust, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola görög katolikus főiskolai lelkészét arra kértük, hogy mutassa be Ortutay Elemér életútját, és „katakomba”-tevékenységét.

Dicsőség Jézus Krisztusnak! Parókus úr, mi lehet az oka, hogy míg Boldog Romzsa Tódorról sokat lehet hallani, olvasni, addig Ortutay Elemérről jóval kevesebbet?

– Romzsa Tódorról azért is tudunk többet, mert a katolikus egyház boldoggá avatta. 1947-ben vértanúhalált halt, majd a rendszerváltás, illetve a görög katolikus egyház legalizációja után kezdődött el boldoggá avatási pere, amelyben természetszerűen nyilvánosságot kapott az életútja. Ahhoz, hogy valakit boldoggá avasson az egyház, vagyis kifejezze, hogy egy erényt hősies fokon gyakorolt, vizsgálatokra és életútja tanulmányozására van szükség. A vértanúhalállal kapcsolatos kánoni vizsgálatok és adatgyűjtések a figyelem középpontjába helyezték Tódor püspök személyét. Az ő vértanúságának kinyilvánítása, s annak emlékezete az emberek szemében és lelkében is a példaértékű emberek közé emelte a püspököt. Ortutay Elemér teljesen más jellegű egyéniség volt, aki inkább a hitvalló pap kategóriájába helyezhető. 81 évesen természetes halállal hunyt el, így nem került annyira az egyházi és civil figyelem középpontjába. Elemér atya az Ortutay család utolsó kárpátaljai képviselője, s pont a születési évfordulója jelenti azt a pillanatot, hogy hősiessége, nemzettudata, egyházias gondolkodása a követendő példák sorába emelje őt!

Bővebben...
 

Ellőni a józan ész határán is túlra

E-mail Nyomtatás

A Farkas idén is mindent megnyert

Hovatovább már nem lesz hírértéke újabb és újabb győzelmeinek, mert akárhány versenyen indul el, mindenhonnan aranyéremmel tér haza. A lövésekkel elért sikerei mellett tanítványai nagyszerű teljesítményére, telt házas előadásaira, valamint a kitüntetéseire is egyaránt büszke lehet. A világ legjobb harci- és távlövő íjásza, a Farkas, azaz Mónus József felkérésünkre mögöttünk hagyott idényét értékelte.

– Milyen volt az idei esztendő eddig eltelt része?

– Egyrészről fárasztó volt, hiszen nagyon nehéz feladatokat tűztem ki magam elé, másrészt pedig sikeres, mert a saját győzelmeim mellett a tanítványaim által elért első helyezéseknek, világrekordoknak is örülhettünk. Ha címszavakban akarnám összefoglalni, akkor a versenyek, bemutatók, előadások, bástyalövések, kitüntetések jellemezték a 2016-os évemet.

Bővebben...
 

Az atomenergia az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben

E-mail Nyomtatás

A fizikai védelmi ranglistán hazánk a világ élmezőnyében végzett

Magyarország üdvözli a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) döntését, amely szerint a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja a jövőben a NAÜ hivatalos Együttműködő Központja lesz a nukleáris törvényszéki analitika területén. Aradszki Andrást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkárát a nukleáris energia békés célú felhasználásáról és a nukleáris terrorizmus veszélyeiről is kérdeztük.

Bővebben...
 

Egyre jelentősebb szerephez jut az ökológiai gazdálkodás

E-mail Nyomtatás

Kedvező adottságaink ellenére még nem használtuk ki kellő mértékben az ökológiai gazdálkodásban és a GMO-mentességben rejlő lehetőségeket

Az agrárium jövőjének egyre inkább kiemelt és fontos része a biogazdálkodás – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hanságligetben rendezett VIII. Bionapon. Dr. Nagy István szerkesztőségünknek megerősítette, hogy korunkban a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme, a felelős, fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése egymástól elválaszthatatlan, s egyre inkább felértékelődik.

Amikor megkezdte országjáró útját a Coop Rally, akkor közölte velünk, hogy a fogyasztók már egyre inkább a minőségi magyar termékeket keresik. Így van ez a biotermékek esetében is?

– Nem csak a biotermékek esetében várják el a fogyasztók, hogy pénzükért minőségi terméket kaphassanak. Tény, hogy az élelmiszer-vásárlásnál egyre meghatározóbb szerepe van a származási helynek és a megbízhatóságnak. Ennek eredményeképp jól megfigyelhető, hogy világszerte folyamatosan emelkedik a biotermékek iránti kereslet. Az ökológiai gazdálkodás lényege, hogy a gazdák nem használnak szintetikus növényvédő szereket, műtrágyát és géntechnológiával módosított szervezeteket.

Bővebben...
 

A botránykeltők városunknak okoznak kárt

E-mail Nyomtatás

A piaci ár alatt senki nem lehet haszonélvezője Hajdúnánás javainak

A botránykeltés, rémhírkeltés politikai célokat szolgált, és ezekben az esetekben legtöbbször, amikor a nyilvánosság számára minden részlet világossá válik, rájövünk, hogy hegyek vajúdtak, és csak egy egér született – nyilatkozta Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, s hozzátette: „ha lecsupaszítjuk ezt a helyzetet, mindenféle politikai mázat leveszünk róla, az alaphelyzet pusztán az, hogy a gyógyfürdő területén lévő üdülőövezetben bérleti díjat emelt a tulajdonos az érvényben lévő bérleti szerződés alapján.”

Néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, egyik céljuk, hogy a Hajdúnánási Gyógyfürdő megkapja a gyógyhellyé minősítést. Nemrég viszont ramazuriról cikkeztek a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban. Kikből és milyen indulatokat váltott ki a fejlesztéshez kapcsolódó környezetrendezés?

Bővebben...
 

Megfélemlítő akció

E-mail Nyomtatás

El kell távolítani az adományozott székely zászlót

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke, a megye önkormányzati képviselője a tanács februári ülésén tűzte ki a székely zászlót a román és az uniós zászló mellé, és egy hónappal később a testület határozatban is elfogadta adományát. Mint akkor fogalmazott, erre azért volt szükség, mert így a megye ingó vagyonába került a zászló, és kisebb a veszélye, hogy Sebastian Cucu prefektus eltünteti az ülésteremből. A prefektus viszont ebbe nem nyugodott bele, és így a Kovászna Megyei Törvényszék október 6-ai ítéletével arra kötelezi a Kovászna Megyei Tanácsot, hogy távolítsa el a székely zászlót a gyűlésteremből.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség