Interjú

A műanyag hulladékok ártalmai

E-mail Nyomtatás

Az uniós műanyag-stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra

Ahogy lapunk előző számában beszámoltunk róla, az EU környezetvédelmi miniszterei Máltában tanácskoztak a műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről. A magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára vezette, aki szerint Magyarország is elkötelezett a tengeri hulladékok csökkentésére vonatkozó cél mellett, ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tengerekben lévő hulladék nagy része nem a tengerben keletkezik, hanem szárazföldi forrásokból származik.

Miben értettek egyet az uniós miniszterek?

– Legfőképpen abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére. Az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira.

Bővebben...
 

Népirtás áldozatává válnak a keresztények, a Nyugat hallgatása mellett

E-mail Nyomtatás

Az egyházak vezetői az üldözésért egybehangzóan a közel-keleti államok politikai életébe való nyugati beavatkozást okolják. Az úgynevezett „arab-tavasz” és az ezt követő belpolitikai instabilitás vezetett a legtöbb országban oda, hogy teret nyerhettek az ISIS és az őket támogató szélsőséges szervezetek – szögezte le Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár.

Győrfi Károly Keresztényüldözés a 21. század elején című könyvében kifejti, hogy a keresztény a legnagyobb üldözött vallási közösség. De sajnos az emberek túlnyomó része ezt nem is sejti. Egyetért ezzel a megállapítással?

– Sajnálatos tény, hogy a keresztények megpróbáltatásai – akár a Közel-Keleten, akár Ázsiában akár Afrikában – nem képezik a részét a sajtó fősodrának. Az elmúlt héten Hilarion metropolita Washingtonban a „hallgatás összeesküvéséről” beszélt, amely mintegy mellőzni próbálja a keresztényüldözésről közölt híradásokat. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jelenségre, hiszen megismétlődni látszik a történelemnek egy olyan sötét időszaka, amikor vallásuk és örökségük miatt fizikai bántalmazás és népirtás áldozatává válik egy közösség, a Nyugat hallgatása mellett.

Bővebben...
 

Nemcsak testi valónkban vagyunk jelen a világban

E-mail Nyomtatás

Alkotásain a természetet szervező erők jelennek meg

Bár mi, szobrászok a portré szót fenntartjuk a személyhez kötődő emberábrázolásra, de nem idegen tőlem ez a rokonítás. Maga a szobor jó példa arra, hogy rátalálok egy természeti formára, és felvetődik bennem, ezzel szobrászként is kell foglalkoznom. Ennek a vízinövénynek jellegzetes a levele, karakteres formájú a termése. A tüskés termés megbújik az iszapban. Ha eredeti arányban készítem róla a szobrot, akkor más méretű lett volna a tüskéje, de nekem ez többletjelentéssel is bíró forma, ezért rövidebbek a hegyei.

Bővebben...
 

1900 milliárd forinttal támogatják jövőre a családokat

E-mail Nyomtatás

Példamutató a magyar családtámogatás az unión belül

A kormány egyik legnépszerűbb intézkedésére, a Nők 40 programra, a „nagymamanyugdíjra” jövőre 26 milliárd forinttal több jut, összesen 260 milliárd forint. A rendkívül népszerűnek bizonyult családpolitikai intézkedés célja, hogy visszaadja a családoknak a nagymamákat, akik így többet lehetnek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a szülők életét. Eddig százezres nagyságrendben éltek ezzel a lehetőséggel – közölte Dr. Beneda Attila. Az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a termékenységi ráta, azaz a gyermekvállalási kedv a 2010-es 1,23-as mélypontról mostanra 1,48-ra emelkedett.

Bővebben...
 

Diplomás ápolók mesterfokú képzése a betegellátás javulásáért

E-mail Nyomtatás

A fejlesztés szükséges, a szakmai tevékenység pontosítása időszerű és fontos

Az OECD két éve indított vizsgálatot 39 országban, köztük az Európai Unió 28 tagállamában azért, hogy felmérje annak a feladatátadási rendszernek a hatékonyságát, melyhez hasonlót mi is bevezetnénk. Az adatok szerint nőtt a betegek elégedettsége, csökkent az elkerülhető okból bekövetkező halálozás és az ellátórendszer költséghatékonyabban működik – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Dr. Betlehem József népegészségügyi és az egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Miért szeretnék bevezetni a diplomás ápolók mesterfokú képzését?

– A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer minőségének javítása, hatékonyabbá tétele, a betegellátás javulása érhető el a humán erőforrás oldal szakdolgozói részének megerősítésével. Ráadásul mindezt olyan területeken kívánjuk megvalósítani, ahol a magyar egészségügyi ellátórendszerben a legnagyobb az igénybevétel. Ilyen az aneszteziológia, az intenzív terápia, a perioperatív terület, a sürgősség, az alapellátás és a geriátria.

Bővebben...
 

Újbuda kiemelten gondoskodik az idősekről

E-mail Nyomtatás

Minden hatvan feletti lakosa egészséges, aktív életet élhet

Az Egészséges és Aktív Időskor projekt nem klasszikus értelemben vett házi segítségnyújtásra épül és lényeges szervezeti eleme az Újbuda 60+ Programnak. Utóbbi havonta átlagosan 300 programot és még további szolgáltatásokat biztosít az időskorú kerületi polgároknak, legyen az sport, kultúra, közösségi program, mentálhigiénés szolgáltatás, kedvezményes vásárlás és tanulási lehetőség – hangsúlyozta megkeresésünkre Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

Tavaly készítettem interjút egy Újbudán élő színésznővel, aki elmesélte, hogy a kerületben egyre több olyan szabadtéri sportelemet építettek, melyeket idősek is használhatnak. Mikor döntöttek arról, hogy a XI. kerületben élő idősek számára biztosítják az egészséges és aktív életet?

– 2008. október 1-jén indult el az aktív idős korra építő Újbuda 60+ Program, melyet azóta folyamatosan fejlesztünk, bővítünk. A kerületünk erőssége a közösségben rejlik, ezért is fontos, hogy az időskor ne jelentsen egyet az elszigeteltséggel és a magánnyal, hanem olyan életformává váljon, amely minőségileg nem rosszabb, csak természetszerűleg más.

Bővebben...
 

A balliberálisok újra belerúgtak a határon túli magyarokba

E-mail Nyomtatás

A magyar szisztéma a szintén vegyes német rendszer példáját követi

Ismét elővette az ellenzék, illetve a hozzá köthető médiumok, hogy a 2010 után kialakított választási rendszer aránytalan, a Fidesz–KDNP-nek kedvez, csökkentve a kormányváltásra készülő erők győzelmi esélyeit. Dr. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli, „bár a választási rendszereket szokás kategorizálni, de tisztán sem többségi, sem arányos rendszer nem létezik, és a vegyesek között is óriási a szórás: ahány ország, annyi választási rendszer.”

Bővebben...
 

A horvátok nem akarnak előrehozott választásokat

E-mail Nyomtatás

A magyarság gazdasági erejének növelésével biztosítható a szülőföldön való boldogulás

A stratégia megszövegezésekor megpróbáltunk az itteni magyar vállalkozók és gazdálkodók kedvében járni, ismerve igényüket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a magyarok lakta vidék legyen Horvátország legszegényebb területe – szögezte le Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke, akit a horvát kormányválságról is kérdeztünk.

Bővebben...
 

A valódi alkotás szakrális – ima

E-mail Nyomtatás

Mindenkiben ott rejtőzik az alkotás képessége és a teremtő készség

Mikor egy szobrász elgondol egy alkotást, már eleve anyagban gondolja el. Hiszen mi folyamatosan kapcsolatban vagyunk az anyaggal, mint médiummal, amibe, és amivel megfogalmazzuk gondolatainkat. Az adott gondolat, pedig meghatározza saját anyagát.

Bővebben...
 

Igazi népszínházi repertoárt állítottunk össze

E-mail Nyomtatás

Nézőszámunk a sok pótszékes előadásnak köszönhetően 103,7%-os volt

„Tragikomédia, nagyoperett, rockmusical, commedia dell’arte, tánc, zenés vígjáték, mesedarabok, kísérleti stúdió-előadások szerepelnek kínálatunkban – úgy gondolom, meg tudunk felelni az elvárásoknak” – jelezte megkeresésünkre Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora.

A nyár elején véget érő évadra a „Színház a Színházban” tematikát hirdette meg. Mindez mennyire volt sikeres? Hogyan fogadták a nézők a darabokat?

– Sikeres évad vége felé közeledünk, előadásainkat a közönség részéről nagy érdeklődés kísérte, a nézői visszajelzések igen pozitívak.

A sikert lemérhetjük abban is, hogy a társulat tagjai országos szakmai elismerést vívtak ki?

– Nagy öröm, hogy társulatunk négy tagja komoly szakmai elismerésben részesült: Jászai Mari-díjat kapott Saárossy Kinga színművésznő, Aase-díjat Dimanopulu Afrodite színművésznő, Magyar Teátrum-díjat jelmeztárvezetőnk, Szaniszló Tamásné, s Emődi Attila táncművészt választotta a Magyar Táncművészek Szövetsége modern kortárstánc kategóriában az évad legjobb táncosának. Büszkék vagyunk rájuk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség