Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2017. június 22, csütörtök, Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.

Interjú

Ez volt az utolsó csepp a pohárban

E-mail Nyomtatás

Viszont a titkosszolgálatok provokátorokat küldenek a tüntetők közé

Végre a jóhiszemű románok is belátták, hogy 27 éve nincs demokrácia – közölte Kulcsár Terza József, az RMDSZ országgyűlési frakciójának magyar polgári párti képviselője. A politikus a kormány leváltásáról úgy vélekedik, hogy nincs olyan elit gárda, aki a jelenlegit felváltaná. Ellenzék szinte nem is létezik, a liberálisok nagyon gyengék, a többi párt pedig súlytalan a parlamentben. Aki ebben a helyzetben az RMDSZ-t okolja, nem tudja, vagy nem akarja tudni, hogy mi nem vagyunk kormányon. Olyan kezdeményezésekben működünk együtt, amelyek a közösségünk érdekeit szolgálják. Két-három héten belül elkészül az a kisebbségi törvénycsomag, amit benyújtunk a román parlamentbe, és akkor elválik, hogy azt a szociáldemokraták támogatják-e. Amennyiben nem, fel kell bontani az együttműködést.

Bővebben...
 

Történelmi emlékezés és történelmi jövőépítés

E-mail Nyomtatás

Tizenöt éves az Aranycsapat Alapítvány

Tizenöt év már komoly távlat, nagy idő egy civil szerveződés életében. Mutatja annak létjogosultságát, egyben pedig arra is elegendő, hogy sikerüljön maradandót alkotni a tevékenységével. Az Aranycsapat Alapítvány, amely napjainkban ünnepli fennállása tizenötödik évfordulóját, minden értelemben büszke lehet a mögötte lévő másfél évtizedre. Küldetését folyamatosan teljesítve hatalmas munkát végez úgy a világ magyarságának összekovácsolásában, mint a korábbi sportemberek emlékének ápolásában.

Sportrovatunk vendége az Aranycsapat Alapítvány titkára, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja, Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, aki alapítása óta tevékenyen részt vesz az alapítvány munkájában, és nemcsak a mögöttünk hagyott tizenöt évről, de a jövőbeni tervekről is örömmel mesélt lapunknak.

Bővebben...
 

Bronzba zárt áhítat

E-mail Nyomtatás

A legnagyobb baj, ha egy művész túlzottan elégedett magával

A Képzőművészeti Főiskolán felvételi beszélgetés is volt, s a bizottság tagjaként a párttitkár megkérdezte, miért nem vagyok KISZ-tag. Azt feleltem, hogy a bencéseknél nincs KISZ. Felháborodva rákérdezett: maga arra nem gondolt, hogy ezt megszervezhette volna? Nem tudtam, sírjak, vagy nevessek. Úgy hittem, most már semmi esélyem. Egyik mester közbeszólt, és megkérdezte, miket olvasok. Feltaláltam magam, és csupa orosz klasszikust neveztem meg, olyanokat, akiket szerettem is. Főleg Tolsztojt emlegettem. Rá is kérdeztek a Gazda és szolgája című novellára. Meséltem nekik róla, és meg is dicsértek. Ez egy apró jelzés volt a párttitkár felé, hogy a műveltség fontosabb, mint a KISZ-tagság.

Bővebben...
 

Újabb élelmiszerek áfája csökkenhet

E-mail Nyomtatás

A kormány törekvése, hogy a hazai felsőoktatási és szakképzési rendszer hozzá tudjon járulni a fiatalok szakmai sikeréhez

Az áfacsökkentésbe bevonható termékek köre alapvetően a költségvetés teherbíró képességének függvénye. A kormány továbbra is egységesen alacsony áfát kíván alkalmazni a legalapvetőbb élelmiszerek körére. A költségvetési korlátok mellett ezt az éveken átívelő feladatot egy állandóan változó piaci környezetben kell véghezvinni – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány becsapja a vásárlókat, mivel az áfamérséklés csak pár hétig csökkenti az árakat, utána, mint a sertéshús esetében, újra drága lesz a baromfi, a tej és a tojás. Mi erről a véleménye?

– Szó sincs a vásárlók becsapásáról! Amint lapjukban többször is nyilatkozták az agrártárca szakemberei, a kormány határozott adócsökkentési politikát folytat, amiből a Földművelésügyi Minisztérium is kiveszi a részét. Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése évek óta tart, az első lépés az áfa mérséklése volt a sertéságazatban. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy míg a vágósertés ára egy év alatt csaknem 30 százalékkal emelkedett hazánkban, a tőkehúsok esetében csupán 9 százalékos volt a drágulás mértéke. Ezzel szemben az Európai Unió más piacain nem volt ritka a két számjegyű áremelkedés a sertéshúsok esetében. A sertéshúsok fogyasztói ára jelentős mértékben, az áfakülönbözet mértékének megfelelő arányban csökkent, így a világpiaci trendeknek betudható mintegy 9 százalékos drágulás ellenére a sertéshús így is olcsóbb, mint 2015 decemberében volt.

Bővebben...
 

Megmaradtak magyarnak távol a hazájuktól

E-mail Nyomtatás

Az egyházak a helyi magyar élet jelentős központjainak számítanak

Az ausztráliai magyar szervezetek igyekeznek minél több fiatalt bevonni a tevékenységükbe. Működik magyar óvoda, iskola, gyerekfoglalkozások, programjaikkal igyekeznek a fiatal családosokat megszólítani és elérni, hogy részesei és formálói legyenek a helyi magyar közösségi életnek – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, akit arról is kérdeztünk, hogy mennyire fontos, hogy minél több magyarországi fiatal részt vegyen a kinti magyar szervezetek tevékenységében?

Bővebben...
 

Nagyobb figyelmet és hangsúlyt kell helyezni az unió külső határainak védelmére

E-mail Nyomtatás

Érdekünk, hogy a Nagy-Britanniában élő magyar munkavállalókat ne érje semmilyen diszkrimináció

Az unió feladata annak biztosítása, hogy Ukrajna független államként működhessen – tudtuk meg Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkártól, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy Washingtonban elmondott beszédében a visegrádi együttműködés fontosságára, a Közép-Európában rejlő gazdasági potenciálra hívta fel az új amerikai adminisztráció magas rangú képviselőinek figyelmét.

Január közepén Brüsszelben tárgyalt. Ezek bilaterális megbeszélések voltak?

– A Külgazdasági és Külügyminisztériumban a kétoldalú ügyekért felelek, ezért természetesen Brüsszelben is bilaterális megbeszélést folytattam. Meghívást kaptam a brüsszeli külügyminisztériumtól, partneremtől Anick Van Calster asszonytól, a főigazgatótól – ez a poszt nagyjából a magyarországi helyettes államtitkári szintnek felel meg –, aki a kétoldalú kapcsolatokért felel. A konzultációk a külügyminisztériumok között rendszeresek; évente legalább egyszer találkozunk, hogy átbeszéljük a fontosabb külpolitikai, uniós témákat.

Bővebben...
 

A tankerületi központok döntenek

E-mail Nyomtatás

Valamennyi iskolába el szeretnénk menni, hiszen fontos, hogy közvetlen visszajelzést kapjak arról, hogy miként lehet a rendszeren a továbbiakban finomítani – közölte lapunk megkeresésére Dr. Solti Péter a Klebelsberg Központ elnöke.

Január 16-ától áll a Klebelsberg Központ élén. A Kliket megalakulása óta nagyon sokan támadják, ellenzéki politikusok, polgármesterek, felheccelt tanárok egyaránt. Jól átgondolta, hogy milyen feladatra vállalkozik, mert bizonyára nem lesz a legnépszerűbb ember Magyarországon?

– Nem népszerűségi verseny megnyerésére, hanem nagyon komoly és szép feladatra vállalkoztam. Tény, hogy nehéz a feladatom, de megvannak azok a szépségei, amelyeket – bízom benne – az eredmények visszatükröznek.

Mégis milyen szépségei vannak a feladatának?

– Nagyon vonzó lehetőségnek, kihívásnak, szép feladatnak tartom, hogy egy nagyon komoly fenntartó szervezet koncepciója megváltozik, és végig vihetem ezt az átalakítást. A jogszabályi változások egyértelműen mutatják az utat, s biztosítani kell, hogy kialakuljon az a végeredmény, amelynek alapján valamennyi iskola nyugodt körülmények között, megfelelő feltételek mellett tud dolgozni.

Bővebben...
 

Aki bevezette a tűzzománc-oktatást Felvidéken

E-mail Nyomtatás

Ha a magam világát meg tudom teremteni grafikai, festői, zománcozói eszközökkel, akkor senkit sem kell utánoznom, és nem kell az aktuális trendet követnem

13-14 éves koromban kerültem Pozsonyba, kevés szlovák tudással, és így sértett az, amit velem szemben elkövettek. Szlovák tanárom, aki elvárta tőlem, hogy irodalmi szlovák nyelven beszéljek, direkt rossz jegyeket adott. Sérelmeim miatt kértem átvételemet a pozsonyi magyar gimnáziumba, ahol kitűnően érettségiztem.

Bővebben...
 

Dinamikusan nő a gyed extrát igénybe vevők száma

E-mail Nyomtatás

A cél, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen

Fontos alapelv a választás szabadságának biztosítása a kisgyermekes szülők számára. Számunkra a munkába visszatérő kisgyermekes egyenértékű a gyermeke otthoni gondozását választó szülővel – szögezte le Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: „a hat éven aluli gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága alacsony hazánkban európai összehasonlításban, a hat éven felüli gyermeket nevelők körében viszont az EU-s átlagot is meghaladó mértékű.”

2014-ben a gyed extra bevezetése újabb mérföldkő volt a családtámogatások történetében. Lássuk a számokat: eddig mennyien igényelték ezt a támogatási formát?

– A gyed extra újdonságát az jelentette, hogy megadta a választás szabadságát. Mivel a gyes 2010 óta ismét három évig jár, dönthet úgy a szülő, hogy él ezzel a lehetőséggel, és három évig otthon marad gyermekével. A gyed extra óta azonban már azt is megteheti, hogy a féléves gyermek nevelése mellett munkát vállal. A lehetőségen van tehát a hangsúly, ennek az intézkedésnek nem az méri le sikerét, hogy hány édesanya tért vissza a munkahelyére röviddel a szülés után. Ezzel együtt népszerű a lehetőség, a bevezetés évében 47 ezren, 2015-ben 59 ezren, tavaly pedig az előzetes adatok alapján már közel 70 ezren igényelték a támogatási formát, tehát egy kifejezetten hiánypótló lépésnek bizonyult.

Bővebben...
 

Rendőri segítség a kecskeméti tanyavilágban

E-mail Nyomtatás

Az egyenruha együtt jár az emberséggel

Meg kell jelennünk azokon a területeken, ahol kiszolgáltatott, idős emberek élnek és meg kell adni minden segítséget, amivel könnyebbé biztonságosabbá tudjuk tenni életüket – szögezte le Pintér Gábor alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a rendőrök télen tüzelőfa aprításban is segítenek, és termoszban meleg teát visznek ki a tanyán élőknek.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség