Interjú

Aki feltárja a szűk belső tereket

E-mail Nyomtatás

Az izgat, hogy a szellem és az anyag miért nem találkozik össze

Az alkotónak párbeszédet kell indukálnia a nézővel a rútról, az alantasról, az emelkedettről, a szépről, a drámairól, a komikusról, de ki kell provokálnia a szellemi együttlétezést – s ha lehet, nem primer szinten. Nem örülnék, ha máris rögtön felismernének mindent a képemet a nézőim. Ezt azért is mondom, mert mozgásszínházzal is foglalkozom. A legfontosabb témákat megfogalmazom, megfestem, és ezután kell a nézővel beszélgetni, közösen gondolkodni, amihez ürügyül használom fel a szakmai tudást.

Bővebben...
 

Támogatni kell a szociális gazdaságot

E-mail Nyomtatás

A társadalmi vállalkozások hídszerepet tölthetnek be

Az a célunk, hogy az ipari termelés minden szereplője számára megteremtsük a fejlődés lehetőségét – mondta Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) által szervezett, a szociális gazdaság fejlesztéséről szóló kétnapos budapesti konferenciát követően, lapunknak nyilatkozva.

Miért tartotta lényegesnek a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy az UNIDO-val közösen szervezzen konferenciát a szociális gazdaság fejlesztéséről?

– Az UNIDO, az ENSZ Iparfejlesztési – egyben egyik legjelentősebb – Szervezete a nemzetközi ipari együttműködés tekintetében központi szerepet tölt be. Fontos, hogy az UNIDO a fenntartható fejlődést mint célt helyezi a középpontba, és a szervezetet ebben az irányban kívánja tovább erősíteni. Magyarország továbbra is nagyra értékeli az UNIDO tevékenységét és számít a hosszú távú együttműködésre. Emellett Magyarország gazdasági fejlődése és különösen a munkaerőpiacon elért eredményei (munkanélküliségi ráta 4,5% alatt) példaként szolgálhatnak az ENSZ fejlődőképes tagállamai számára.

Bővebben...
 

Segítség a meggytermelőknek

E-mail Nyomtatás

Célunk a hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének javítása

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői csakúgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők. A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával. Dr. Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára: a törvény abban segíti a piaci szereplőket, hogy írásba foglalt és így később számon kérhető feltételek mentén értékesítsék a meggyet.

Bővebben...
 

Egyenlő versenyfeltételekért

E-mail Nyomtatás

Stabilizálni kell az uniós mezőgazdasági piacokat

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak rendkívüli ülését rendezték meg június 1–2. között a Varsó melletti Nadarzynban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa és a Szlovák Élelmiszer-ipari és Agrárkamara vezetői találkoztak. Győrffy Balázs, a NAK elnöke érdeklődésünkre többek közt elmondta, hogy Magyarország számára a cukorkvóta eltörlése legalább annyi lehetőséget hordoz magában, mint amennyi kockázattal jár. A 2010 előtti szocialista kormányzás idején a cukorpiacot annyira meggyengítették, hogy cukoripari termelésünk körülbelül egyharmadát fedezi az országos szükségletnek.

Miért kellett rendkívüli találkozót tartani?

– Ekkor tartották a V4 országok agrárminisztereinek a Varsói Élelmiszer-ipari Expo alatt szervezett találkozóját. Tehát a miniszteri találkozóval egy időben rendeztük meg a rendkívüli ülést, ahol több aktuális téma szerepelt napirenden, s közülük kiemelkedett a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni változása, mely hosszú távon mindegyik visegrádi országot érinti.

Bővebben...
 

85 éves a horvátországi magyarság legrégebbi kulturális egyesülete

E-mail Nyomtatás

Legfőbb feladata a magyar kultúra és a hagyományok ápolása

Június 2. és 4. között ünnepelte megalakulásának 85. évfordulóját a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör. Dr. Ranogajec-Komor Mária, az Ady-kör elnök asszonya: A tagok aktivitásának és a kör iránti szeretetének köszönhető, hogy az Ady-kör a zágrábi és a Zágrábba látogató magyarok központi helye lett, ahol a jó összhang, a baráti légkör, egymás segítése, a feladatok önkéntes vállalása, a nyitottság jellemző.

Bővebben...
 

A szín varázslata

E-mail Nyomtatás

Mindenki egyénisége szerint ábrázolja a csodát

Soha nem érdekelt a divat, csak az, amit éreztem. Bosszant, amikor ilyeneket hallok: divat, modern, korszerű. Többen lenézik a hagyományt. Akkor vessük el az összes nagy művészt? Néha egy korszerűnek mondott alkotáson néhány vonal van, és egy műítész magyarázza, mit gondoljon a néző. Ez a művészet módszeres fölszámolása…

Bővebben...
 

A többségi választási rendszer jobban tükrözi a választói akaratot

E-mail Nyomtatás

Stabilabb kormánykoalíció vagy egypárti kormány jöhet létre

Igazi családias közösségben gondolkodtunk. Erős nemzeti alapokra és identitásra épülő szervezetet akartunk felépíteni, aminek alapjait a konzervatív ideológia adja – közölte megkeresésünkre Hágen Ádám, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért (IKoN) főszervezője, akit a szeptemberi, X. Fiatal Politológusok Találkozójának előkészületeiről is kérdeztük.

Bővebben...
 

A szerzetesi gazdálkodást mutatják be Ópusztaszeren, a gyógynövényházban és a foglalkoztató központban

E-mail Nyomtatás

A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a látogatók abban a kertben és foglalkoztató központban, amelyet pünkösdvasárnap nyitottak meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Dr. Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy az elektromos energia egy részét napenergia biztosítja, a csapadékvíz összegyűjtése pedig lehetővé teszi, hogy a kert öntözéséhez ne kelljen vezetékes vizet használni.

Bővebben...
 

Most a kistelepülések következnek

E-mail Nyomtatás

Nem maradhat ki a vidék az energetikai korszerűsítések programjáról sem, nemcsak a panelekre kell rekonstrukciós programot kidolgozni, hanem a kisvárosi, falusi palatetős kockaházakra is – fejtette ki Tasó László. A Miniszterelnökség tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkára szerint lényeges, hogy minél hamarabb elérjék a kistelepülésen élők munkahelyüket, közelebb kerüljenek hozzájuk a szolgáltatások, vagyis célzottabb és a vidéket kedvezőbb helyzetbe hozó közlekedésfejlesztés szükséges, mert kulcsfontosságú a megtartó képesség javítása.

Bővebben...
 

Az internetáfa 5 százalékra való csökkentését kéri…

E-mail Nyomtatás

…Közép-Európa legnagyobb politikával foglalkozó ifjúsági szervezete

Újra Böröcz Lászlót választották a Fidelitas elnökévé a szervezet XIV., tisztújító kongresszusán Székesfehérváron. Böröcz László: „a mostani 20-as, 30-as generációnak a polgári Magyarországról kialakult véleményét, elképzelését vitaanyagban gyűjtjük össze.” Az újjáválasztott elnök szerint mindennek a legalja, amit a jobbikos médiumok terjesztenek róluk, a Párbeszédnek pedig annyira csekély a politikai súlya, hogy kijelentéseivel nem érdemes foglalkozni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség