Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2018. január 18, csütörtök, Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.

Interjú

Most a kistelepülések következnek

E-mail Nyomtatás

Nem maradhat ki a vidék az energetikai korszerűsítések programjáról sem, nemcsak a panelekre kell rekonstrukciós programot kidolgozni, hanem a kisvárosi, falusi palatetős kockaházakra is – fejtette ki Tasó László. A Miniszterelnökség tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkára szerint lényeges, hogy minél hamarabb elérjék a kistelepülésen élők munkahelyüket, közelebb kerüljenek hozzájuk a szolgáltatások, vagyis célzottabb és a vidéket kedvezőbb helyzetbe hozó közlekedésfejlesztés szükséges, mert kulcsfontosságú a megtartó képesség javítása.

Bővebben...
 

Az internetáfa 5 százalékra való csökkentését kéri…

E-mail Nyomtatás

…Közép-Európa legnagyobb politikával foglalkozó ifjúsági szervezete

Újra Böröcz Lászlót választották a Fidelitas elnökévé a szervezet XIV., tisztújító kongresszusán Székesfehérváron. Böröcz László: „a mostani 20-as, 30-as generációnak a polgári Magyarországról kialakult véleményét, elképzelését vitaanyagban gyűjtjük össze.” Az újjáválasztott elnök szerint mindennek a legalja, amit a jobbikos médiumok terjesztenek róluk, a Párbeszédnek pedig annyira csekély a politikai súlya, hogy kijelentéseivel nem érdemes foglalkozni.

Bővebben...
 

Informálni, integrálni, inspirálni

E-mail Nyomtatás

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjteményével, szolgáltatásaival, tereivel, kezdeményezéseivel, rendezvényeivel és szervezeti kultúrájával kreativitásra, alkotásra, fejlődésre, együttműködésre ösztönöz. Segíti az információs műveltség megszerzését, fejleszti az olvasási készséget és a szövegértést. A könyvtár nagyarányú beruházásokra készül, Terézvárosban új tagkönyvtárat hoznak létre, rekonstruálják a Pálffy-palotát, oktatóbázist alakítanak ki. Dr. Fodor Péter főigazgató lapunknak kiemelte, hogy olyan mintaprogramot indítanak, amelyben összegyűjtik az ország sikeres könyvtárainak módszereit.

A Fővárosi Önkormányzat döntött a Pálffy-palota rekonstrukciójáról, ahol Zenei Gyűjteményük működik. Mikor kezdődik a felújítás, és a munkálatok ideje alatt elköltöztetik a gyűjteményt?

– Nagy várakozással tekintünk az Ybl Miklós által tervezett Pálffyné –palota felújítása elé. Itt kapott helyet 1998-ban a Zenei Gyűjtemény, és a Gazdasági-műszaki igazgatóság. A gyűjteményt a felújítás ideje alatt, ami előreláthatólag különböző időszakokban, 2017–18-ban valósul meg, amikor a munkálatok olyan fázisba érnek, áthozzuk a központi épületbe, a Wenckheim-palotába. Kijelöltük a helyét; hiszen nem szeretnénk a Zenei Gyűjtemény olvasóit, használóit, diákokat, kutatókat olyan helyzetbe hozni, hogy ne álljon rendelkezésükre ez a nagyon exkluzív, népszerű és értékes anyag.

Bővebben...
 

Nem a számokkal, hanem a kötelező jelleggel van gondunk

E-mail Nyomtatás

Nem írhatjuk felül az Európai Tanács döntését Brüsszel javaslatára

Az uniós energiaügyi miniszterek az európai energiahatékonysági célról tanácskoztak az Energia Tanács informális találkozóján, a máltai Vallettában, május 18-án. A tagállamok az energiahatékonyságról szóló irányelv módosítását kezdeményező európai bizottsági javaslatot vitatták meg, amely a tavaly novemberben közzétett, „Tiszta energiát minden európainak” jogszabálycsomag részét képezi. Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy nemcsak a 3%-os kötelező emelés a kérdéses, hanem az is, hogy hozzájárulunk-e ahhoz a gyakorlathoz, hogy az Európai Tanács dönt valamiről, majd egy másik testület (ebben az esetben az Energia Tanács) felülírja ezt a döntést az Európai Bizottság javaslatára.

Bővebben...
 

Mára megrepedeztek a képzőművészetben az erkölcsi korlátok

E-mail Nyomtatás

A Tavaszi hadjáratot megelőzte a Charta Bellica (Hadi kártya) című képsorozatom. Ez egy különleges 56 lapos kártya, melyben a színjelek a magyar, német, török – mert a 16 század vége a törökellenes harc kora – és lengyel – a baráti nép – nemzetek címerei. A kártya lapjain a 16. század második felének udvari tisztségei, katonák, polgárok jelennek meg. A lapok 1-től 10-ig római számokkal vannak jelezve, így a polgárok, ezek felett van királynő, király, az egyes nemzetek fővárosainak látképe, a legerősebb lapokon pedig papok láthatók. Tehát egy teljes társadalmat mutatok be. Ennek sikere is motivált arra, hogy egy 1848–49-es kártyasorozatot fessek.

Bővebben...
 

A népszínházi modellt követjük

E-mail Nyomtatás

Eddigi legmagasabb nézőszámát érte el a zalaegerszegi színház

A szezonban 270 előadást játszottak, a produkciókat több mint 76 ezren látták, és a bérletesek száma meghaladta a 11 ezret – közölte Besenczi Árpád a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, s hozzátette: „Vigh László országgyűlési képviselő úr polgármester úrral azon lobbizik miniszterelnök úrnál, hogy történjen meg a színház régóta húzódó rekonstrukciója. A színpad, a színpadtechnika, illetve a kiszolgáló egység állapota nagyon leromlott.”

Elöljáróban értékelje a most véget érő évadot, beszéljen a nézőszámról, és a bérletesek számának alakulásáról. Az utóbbi eléggé meghatározza egy színház életét, mert az abból származó bevételek alapot jelentenek a következő évadra.

– Ebből a szempontból is sikeres évadot zártunk, mert ennyire magas nézőszám még soha nem volt színházunk életében. 11 ezer 170 bérletesünk, közel 77 ezer nézőnk volt és 270 előadást játszottunk. Tehát növekedtek bevételeink, és ennyi bérletet még sosem adtunk el. A 2016–2017-es évadban kissé túlsúlyba kerültek a könnyedebb, szórakoztatóbb műfajok, de kínáltunk magvasabb, gondolatébresztő darabokat is. Elég nehéz a nagyszínpadi előadások kapcsán megtalálni azt az egyensúlyt, hogy mindenkinek a kedvében járjunk. Úgy tűnik, most ez sikerült, mert ezek a magas nézőszámok azt mutatják, hogy nézőink szeretik a színházat, és „lábukkal” szavaznak mellettünk.

Bővebben...
 

A katasztrófavédelem területén élen jár Magyarország

E-mail Nyomtatás

A HUNOR számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett részt

Sikeresen zárult az újraminősítés: a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet is teljesítette az ENSZ INSARAG követelményeket, így az elkövetkező öt évben az előbbi továbbra is nehéz, utóbbi pedig közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezetként vehet részt, akár nemzetközi mentésekben is. „A túlbuzgó segítő szándék olykor néha nagyobb kárt tud okozni, mint amennyi hasznot hoz. A cél, hogy csak felkészült és minősített nemzetközi mentőcsapatok nyújtsanak segítséget. Ezt a minősítést ötévente meg kell újítani” – közölte lapunkkal Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR Mentőszervezet parancsnoka.

Bővebben...
 

Gazdaságilag támogatjuk határon túli testvéreinket

E-mail Nyomtatás

Felismerték a magyar szakképző intézmények stratégiai jelentőségét

Potápi Árpád János: „az elmúlt két évben 104 tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogatta a magyar kormány a Kárpát-medencében több mint 738 millió forint felhasználásával a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében.” A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lapunkkal közölte, hogy céljuk, hogy minden intézményben a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakok, valamint a szükséges eszközök rendelkezésre álljanak ahhoz, hogy a diákok és a pedagógusok magas színvonalú munkát tudjanak végezni.

A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság három évvel ezelőtt jelentette be, hogy „2015 a külhoni magyar szakképzés éve”. Két év alatt mennyi határon túli tanműhelyt és tangazdaságot tudtak támogatni?

– A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” tematikus év keretében 2015-ben és 2016-ban összesen 104 felszerelt tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogattuk a Kárpát-medencében több mint 738 millió forint felhasználásával. Bízunk benne, hogy ezek mindegyike jól szolgálja majd a tematikus év fő célkitűzését és hozzájárul ahhoz, hogy a külhoni magyar szakképzésben résztvevő diákok magasabb színvonalú képzésben részesülhessenek és lehetőségük legyen modern eszközökön tanulni, ami elősegíti majd sikeres elhelyezkedésüket és szülőföldön való boldogulásukat.

Bővebben...
 

Alkotmányos védelmet adtunk a magyar földnek

E-mail Nyomtatás

Az ellenzék Brüsszellel karöltve támadja a magyar gazdák támogatására épülő földpolitikát

A kormány elkötelezett a magyar vidék felemelkedése érdekében. Erős Magyarország csak erős vidékkel együtt képzelhető el, a magyar települések pedig az ország kiemelkedő erőforrásai – fejtette ki lapunknak a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Dr. Nagy Istvántól azt is megkérdeztük, mennyire működik az új földpolitika, s mekkora összeget fordítanak vidékfejlesztésre.

Bővebben...
 

A műanyag hulladékok ártalmai

E-mail Nyomtatás

Az uniós műanyag-stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra

Ahogy lapunk előző számában beszámoltunk róla, az EU környezetvédelmi miniszterei Máltában tanácskoztak a műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről. A magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára vezette, aki szerint Magyarország is elkötelezett a tengeri hulladékok csökkentésére vonatkozó cél mellett, ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tengerekben lévő hulladék nagy része nem a tengerben keletkezik, hanem szárazföldi forrásokból származik.

Miben értettek egyet az uniós miniszterek?

– Legfőképpen abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére. Az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség