Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 28, vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Interjú



Félmilliárd forintra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

E-mail Nyomtatás PDF

Fő szempontunk, hogy könnyen értelmezhetők és kitölthetők legyenek a pályázatok

Három kategóriában hirdetnek pályázatot a térségben – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Kiss-Parciu Péter elmondta, hogy az elsőben a mezőgazdasági tevékenységet támogatják, azon belül is a parasztgazdaságokat, hogy azok versenyképessé válhassanak. A másodikban a kis- és középvállalkozók pályázhatnak eszközbeszerzésre, kisebb beruházásokra. A harmadik célja a turizmus fejlesztése.

Bővebben...
 

Jobbikos korrupciógyanú Ózdon

E-mail Nyomtatás PDF

Egyértelmű az összefüggés a korrupció és Simicska érdekei között

Egy hete volt Janiczak Dávid ózdi jobbikos polgármesternek arra, hogy tisztázza magát a városi ivóvízellátás modernizálásával kapcsolatos beruházás ügyében, de képtelen volt erre – közölte a Magyar Fórummal Németh Szilárd. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: „az országgyűlésben is téma volt, de Vona Gábor pártelnök ugyanúgy hallgatott, mint kezdetben a »KGBéla« ügyben. Kíváncsian várom Vona véleményét is. Lát-e összefüggést korrupció gyanújába keveredett alelnökének ügye és pártja gazdájának, Simicska Lajosnak az érdekei között?” A Fidesz az ügyészséghez fordul az ügyben.

Bővebben...
 

A mágnesszalagok rejtélye

E-mail Nyomtatás PDF

Ügynöklisták márpedig nincsenek

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát, és javasolta titkosításuk feloldását. Az egykori adatbázisok sohasem voltak teljesek, számos alkalommal töröltek adatokat azokból – tudtuk meg a Dr. Máthé Árontól. A NEB elnökhelyettese kiemelte, hogy eleve nem is került bele minden ügynök az adatállományba.

Mit tudhatunk a mágnesszalagokról? Kik és miért állították elő? Mi volt a célja?

– Az egykori kommunista állambiztonság nyilvántartásainak adatállományairól van szó. A ’70-es évek elején az akkori belügyminisztérium a lyukkártyás és a kezdeti elektronikus adatkereső rendszerek fejlesztése során megkezdte – az addig csak papíron létező – különböző nyilvántartásainak gépre vitelét annak érdekében, hogy segítse az azokban való keresést, lekérdezést. Ezt a számítógépes rendszert nevezték Egységes Gépi Prioráló Rendszernek (EGPR-nek). Ez a hatalmas adatbázis azonban korántsem tartalmazott minden – a dossziékban vagy a kartonokon szerepelő – adatot. Az Egységes Gépi Prioráló Rendszer célja nem az akták és kartotékok kiváltása volt, hanem a személyek nyilvántartási adatainak ellenőrzése. Az EGPR-en belül tizennégy, az ABC betűivel jelölt tematikus adattárról beszélünk. A mágnesszalagok ebből három állambiztonsági adattár bizonyos adatait, valamint a róluk készült két-két biztonsági másolatot tartalmazzák.

Bővebben...
 

Fejlesztik a felsőoktatási duális képzéseket

E-mail Nyomtatás PDF

A fiatalok kiszámíthatóbban tervezhetik jövőjüket

A pedagógusok feladata, hogy a színvonalas elméleti anyagon túl olyan gyakorlati készséget biztosítsanak a hallgatók számára, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy szakterületükön azonnal és kiváló hatásfokkal tudják hasznosítani a megszerzett tudást. Ezért olyan szakemberekre van szükség, akik területükön a legfrissebb ismeretekkel rendelkeznek, és ezeket professzionális szinten alkalmazni is tudják – fejtette ki megkeresésünkre Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Duális képzést a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területen találhatunk, de már a szociális munka alapszakra jelentkezők is választhatnak ilyen képzést. Miért éppen a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatásra koncentrálnak?

– Az erős Magyarország korszerű, versenyképes tudást és oktatást biztosít mindenki számára. A Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében című felhívás célja, hogy a felsőoktatási intézményekben olyan oktatási és képzési rendszerek jöjjenek létre, melyek alkalmazkodnak és kiszolgálják a munkaerő-piaci igényeket. Ez lendületet ad azoknak a szakmáknak is, amelyek jelenleg szakemberhiánnyal küzdenek. Ez most főként a szociális munka és a mérnökpedagógia, valamint a szakoktató képzések területén nagyon fontos és kezelendő feladat.

Bővebben...
 

Angyallá vált bohócok

E-mail Nyomtatás PDF

Aki először rendezett kerítéstálatokat

Megfogalmazok egy gondolatot, és amikor festek, használom a bohócruha jellegzetességeit, még akkor is, ha nem bohócokat ábrázolok – természetesen a tájképek kivételt képeznek. Régebben Soroksáron kétutcás búcsúk voltak, ahol a céllövölde fogott meg. Néhány festményemen a céllövöldék hangulatát adom át, de azon már bohócok szerepelnek. Őket lövik… Erdélyi tematikájú képeket is festek; egyiken Csíkrákost, másikon Kézdivásárhelyt láthatja.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség