Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Brüsszel még nem talált megoldást a Görögországba és Olaszországba érkezők elleni fellépésre

E-mail Nyomtatás

Bár Brüsszel tett lépéseket az európai határ- és parti őrség létrehozására, de még nem talált megoldást arra, hogy hatékonyan fellépjen a Görögországba és Olaszországba a tenger felől érkező migránsokkal szemben, ezért javasolta az Európai Bizottság az ideiglenes belső határellenőrzések három hónappal történő meghosszabbítását - mondta Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tett az Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és - a nem EU-tag, de Schengen-tagállam - Norvégia által ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzések további három hónappal való meghosszabbítására. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint bár a helyzet javult, a feltételek még mindig nem adottak a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni rendszer működésének teljes körű helyreállítására.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint mivel továbbra is ellenőrizetlen a migránsok beáramlása Görögországba és Olaszországba, ezért döntött úgy az Európai Bizottság, hogy nem az ezen a határszakaszon történő ellenőrzést erősíti meg, hanem fenntartja a belső határellenőrzéseket.

A főtanácsadó a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy fekvése miatt Magyarországot nehéz elkerülni, az eddig műszaki létesítmények és erő-összpontosítás ellenére is folyamatosak a tiltott határátlépések. Mint mondta, a térségben több ország is arra jutott, hogy a helyzet képlékeny, és ezért akár élőerővel, akár technikai eszközökkel meg kell erősíteni a migránsok mozgásának főirányában lévő államhatárok őrzését. Megjegyezte: ennek része az új kerítés, egy "harmadik védvonal" építése a magyar-szerb határon.

Jelezte: jelenleg egy tíz kilométeres, Bács-Kiskun megyei szakaszon történik a "kísérleti telepítés", két technológiát tesztelnek és később döntenek az új kerítés műszaki specifikációiról. Az új kerítés például nehezebben lesz átvágható, és más lesz a technikai felszereltsége is, például kamerák rögzítik és segítik majd az elkövetők beazonosítását.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint "előremutató és felelősségteljes döntés" a műszaki rendszer megerősítése, a kormányzat elvárása az, hogy az új kerítés a jelenleginél számottevően nagyobb migrációs nyomás esetén is szolgálja Magyarország és Európa biztonságát és megakadályozza, hogy ellenőrzés nélkül, nagy tömegben illegális határátlépők juthassanak az ország és az unió területére.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség