Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Szövetségesei lehetnek Magyarországnak az egykor itt végzett diákok

E-mail Nyomtatás

Magyarország azt szeretné, ha a korábban itt végzett külföldi hallgatók nemcsak vendégei, barátai, hanem szövetségesei is lennének hazánknak - emelte ki Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere a Nemzetközi Alumni Találkozó nyitónapján, Budapesten. Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában azt mondta, szeretnének egy régi utat újra megnyitni, és újra felvenni azt a fonalat, ami a 90-es éveke elején "megszakadt, leesett, megszűnt". Szeretnék, ha a volt külföldi hallgatók nemcsak barátok, vendégek, hanem szövetségesek is lennének, a magyar ügyekben, saját államaik ügyeiben és az országok közötti az együttműködésben.

A miniszter rámutatott: ma a legfontosabb krízisnek a világban a migrációt tartják, s erre határozott választ ad Magyarország, amely vallja: ez nem egy jó folyamat. Azt jelzi, valami baj van a világban, nem egészséges a munkamegosztás a népek között.

A tárca vezetője azt mondta, ez a mostani találkozó, amelyre több mint 40 országból hívtak vendégeket, azért is fontos, mert jelezni szeretnék azt is: Magyarország egy nyitott ország, nemcsak az oktatáspolitikája nyitott, hanem a kül-, nemzetpolitikája is, és minden szempontból érdekelt a nemzetközi együttműködésekben.

Kifejtette: továbbra is várjuk azokat, akik ide szeretnének jönni, ennek megvan a törvényes útja. Azt szeretnék, akik vendégként idejönnek, úgy is viselkednének, "betartanák a törvényeinket és érvényesülne a kölcsönös tisztelet, akkor is, ha más kultúrából érkeztek, más a vallásuk" - hangzott el.

A miniszter kitért a magyar kormány által 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum programra és arra: jelenleg 3500 olyan diák tanul Magyarországon, akinek tanulmányait a magyar állam állja. A 2017-es költségvetésben e célra 6 millió dollárt szánnak - közölte. Megerősítette: az ide érkező külföldi hallgatók számát 10 évben belül szeretnék megkétszerezni.

Azt szeretnék, ha az ajtó kelet, délkelet és délnyugat, azaz a Távol-Kelet, Délkelet-, és Délnyugat-Ázsia felé is nyitva lenne - jelezte, kiemelve: a magyar állam kétoldalú megállapodások keretében országonként ösztöndíjas helyeket ajánl fel, és ezen államok is biztosítanak helyeket magyar diákoknak.

Balog Zoltán felidézte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot is, és azt mondta: ez egy olyan tapasztalat volt, hogy egyedül vagyunk a világban. Elbukott a szabadságharc, nem sietettek a segítségünkre azok, akiktől vártuk, akiket szerettük volna, hogy ne jöjjenek, újra idejöttek és elfoglalták az országot - mondta.

A tárcavezető szerint ugyanakkor amikor elkezdték a 60. évfordulóra a megemlékezések szervezését, azt a felfedezést tették, hogy százak, ezrek és százezrek álltak a magyarok mellé, nem a nagypolitikusok közül kizárólag, hanem művészek, a kultúra hordozói, egyetemi tanárok, egyszerű állampolgárok, segítőszervezetek, családok. Kiderült mennyi barátunk van a világban - mondta a miniszter, aki egy afrikai mondással zárta előadását:"ha gyorsan akarsz haladni egyedül menjél, ha messzire akarsz eljutni, akkor menjetek együtt". Mi együtt szeretnénk menni azokkal az országokkal, ahol Magyarországnak barátai, szövetségesei, üzleti, politikai partnerei vannak - fogalmazott.

Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjében kiemelte: Magyarország méltán büszke a volt külföldi hallgatóira, akiknek sikeres karrierje a biztosítéka és bizonyítéka annak, hogy Magyarországon versenyképes tudást lehet szerezni, s a magyar tudomány és oktatás világszínvonalú. Reményét fejezte ki, a most itt tanulók a hagyományt tovább folytatják.

Jorgosz Vasziliu, Ciprus korábbi elnöke - aki magyarul szólt a jelenlévőkhöz - azt mondta: nagyon örül annak, hogy itt tanulhatott, a "forradalom egyetemén" a Műegyetemen. A magyar forradalom 1956-ban kezdete volt a világ megváltozásának - mutatott rá, hozzátéve: együtt remélték, hogy egy új világot lehet építeni. Olyan világot, amelyben az emberek valóban szabadok - fűzte hozzá.

Kiemelte: a magyaroknak büszkék kell lenniük arra is, mennyit adtak akár a zene, akár a műszaki tudományok területén.

Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kulcsfontosságúnak nevezte a társadalmi tőkét. Kitért arra, hogy az elmúlt években sok diák végezte Magyarországon a felsőfokú tanulmányait, s országaikkal jó kapcsolatot lehetett kiépíteni. Ezeket szeretnék kihasználni a kapcsolatok további erősítése érdekében - jelezte.

A találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség