Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Az új polgári perrendtartásról tartott előadást Völner Pál

E-mail Nyomtatás

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitóbeszédet mondott a 28. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon 2016. november 11-én. A szakmai rendezvény központi témája az új polgári perrendtartás volt.

Az Igazságügyi Minisztérium nem egy igazgatási-szervezési központ, hanem - ahogyan azt Trócsányi László igazságügyi miniszter már 2014-ben meg is fogalmazta elvárásként - valódi és megkerülhetetlen kodifikációs műhely, és ez a tulajdonsága az új polgári perrendtartás kidolgozása során is megmutatkozott, mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a 28. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon elmondott beszédében 2016. november 11-én. Ugyanakkor, tette hozzá az államtitkár, a tárca a Kódex megalkotásakor mindvégig támaszkodott a szakma, a jogászi hivatásrendek, az egyetemi-tudományos közeg javaslataira.

„A legjobb törvény, pláne egy perrend, mely oly sokat kénytelen a bíróság és a felek dispositiójára bízni, elfajul, ha nincs meg a kellő környezete” – idézte Völner Pál Plósz Sándor egykori akadémikust, igazságügy-minisztert. Mint mondta, „ennek a megfelelő környezetnek a kialakítása vár az Igazságügyi Minisztériumra a törvényjavaslat elfogadása után”. Hozzátette, legalább egyéves felkészülési időt kell biztosítani a jogalkalmazók számára is, míg megtörténik a jogrendszer hozzáigazítása az új szabályokhoz.

„Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt évek szakmai munkájának a gyümölcse, az Országgyűlés által néhány napon belül elfogadásra kerülő új Polgári Perrendtartás kiállja az idő próbáját, és kívánom, hogy elődjéhez hasonlóan, legalább egy fél évszázadon keresztül határozza meg a magyar jogalkalmazók mindennapjait” – zárta beszédét a politikus.

A szakmai rendezvényen felszólalt még Molnár Balázs, a Győri Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám, a MOKK elnöke, Németh János, a Pp. Kodifikációs Főbizottság elnöke, egyben professor emeritus, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Wopera Zsuzsa, az IM miniszteri biztosa, Varga István, a Pp. Kodifikációs Főbizottság tudományos titkára, Szabó Imre, az IM Szerkesztőbizottság elnöke, Éless Tamás, c. egyetemi tanár, ügyvéd, Köblös Adél, az NKE tudományos főmunkatársa és Csillám Katalin, a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese.

 

(Igazságügyi Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség