Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Egy jobb világ közeledik az új elnökkel

E-mail Nyomtatás

Egy jobb világ közeledtét várja a magyar kormány az Egyesült Államok új elnökének megválasztásával - értékelte Donald Trump megválasztását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 69. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Lázár János kijelentette: a kormány reménye, hogy korrekt partnerség alakulhat ki a két ország között. Emlékeztetett: Magyarországnak ugyan voltak eddig vitái az Egyesült Államokkal, de nem annak népével, hanem az amerikai Demokrata Párttal. Szerinte ezek abból adódtak, hogy a Fidesz és a nemzeti oldal nem értett egyet velük abban, milyen értékek mentén szervezze újjá az országot 2010 után, de a magyar kormány bevándorlás ellenes politikáját is kritika érte. "Jó pár alkalommal kaptunk kioktatást - fogalmazott -, leckéztették Magyarországot" a demokraták.

Az új elnökséget azonban új kezdetnek tekinti Magyarország, és az a világ számára is reményekkel teli lehet, stabilitást hozhat- fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben Magyarország és a kormánya megkapja a neki járó tiszteletet. Hozzátette: Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági és katonai együttműködése eddig is kiváló volt.

Orbán Viktor miniszterelnök még nem beszélt az új amerikai elnökkel - válaszolta kérdésre, ugyanakkor közölte azt is: az amerikai választási eredmény szerinte nem választható el a demokrata elnök, Barack Obama teljesítményétől, amely a társadalom egyes rétegeiben súlyos károkat okozott, de attól sem, hogy a Demokrata Párt olyan témákat preferált, amelyek nem a választók nagy részéről szóltak.

Tanulságosnak ítélte még, hogy aki a sajtóból akarta megérteni az Egyesült Államok életét az elmúlt egy évben, "az rossz lóra tett, mert a sajtó elveszítette azt a képességét, hogy a valós helyzetről tájékoztassa az olvasót". Ehelyett az amerikai sajtó szerinte a valóság alakításának egyik főszereplője lett.

Lázár János beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök szerdai Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott londoni tárgyalásáról, ahol a miniszter szerint sikerült a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogi védelmét garantálni a Brexit után is. Kifejtette: amennyiben britek megkapják azt a jogot, hogy állampolgárai munkát vállalhassanak az EU-ban, akkor a viszonosság elve alapján ezt saját területén is biztosítani fogja a magyaroknak.

Közölte, Európának az az érdeke, hogy sikeres Brexit legyen, Nagy-Britanniának pedig az az érdeke, hogy sikeres legyen a Brexit után is. Magyarország szerint létezik olyan megoldás, amellyel Európa és Nagy-Britannia is nyerhet - mondta. Úgy összegzett: Washington és London reményteli a magyar jövő szempontjából.

A kohéziós forrásokat Magyarország használja fel a legjobban

Lázár János az uniós pénzfelhasználást ért kritikákkal kapcsolatban hangot adott annak az álláspontnak, miszerint a kohéziós források és a bevándorlással kapcsolatos szolidaritás egymással nem függ össze.

Szerinte a kohéziós forrásokat Magyarország használja fel a legjobban és a leggyorsabban, a vitákat rendezendő azonban - ahogy korábban is többször - , szerdán egyeztetett a kormány és az Európai Bizottság (EB). Kijelentette: az EB konstruktívan viszonyult a kérdéshez. Úgy fogalmazott: a kritikák általában Magyarországról érkező feljelentésen alapulnak, és megjegyezte azt is: a legtöbb feljelentés Magyarországról érkezik Brüsszelbe.

A török uniós vízummentességet firtató kérdésre úgy felelt: azzal kapcsolatban még komoly vitákra számít az unióban, mert számos európai politikai erő fejezi ki aggodalmát, a többi közt Ausztria, de Németországban is vannak kritikusai.

A közbeszerzési törvény parlament előtt lévő módosításáról azt mondta: nyitottak a civil, akár a nemzetközi civil szervezetek véleményére is azzal kapcsolatban. A szigorítást, az egyszerűsítést és a beruházások gyorsítását nevezte a változtatás céljának, valamint azt, hogy a közpénzeket a lehető legszigorúbb szabályok szerint, pontos elszámolás mellett használják fel. Lényege, hogy 1 millió forint felett csak verseny mellett használhassák fel a forrásokat, hogy nagyobb versenyt teremtsenek és kiküszöböljék a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásokat. Megjegyezte: a javaslat parlamenti vitájában szerinte az ellenzék szakmai észrevételeket nem tudott tenni.

Változás várható az építési szabályozásban - ismertette, miután számos építésszel tárgyalt a bevezetett új jogszabályokról. Mint mondta, mind a tervezőknek, mint a kivitelezőknek felelősségbiztosítással kell rendelkezniük a jövőben a tervek szerint.

Azok a városok részesülhetnek a Modern Városok Program megemelt 30 milliárd forintos támogatásából, amelyek programját már jóváhagyta a kormány - ismertette, hozzátéve: Orbán Viktor miniszterelnök eddig 18 városban járt.

Beszámolt arról, hogy a kormány mérlegelni fogja Grezsa István kormánybiztost javaslatait egy Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indításáról, illetve bérkiegészítés bevezetéséről Kárpátalján a közművelődésben, a könyvtárakban, a színházakban, a szerkesztőségekben dolgozóknak. Hozzátette: magyar házakat építenek Kárpátalján.

Elmondta, végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni stratégiát hagy jóvá majd a kormány a stratégiai kabinet előterjesztésére. Ismertetése szerint jövőre újabb díjak és illetékek csökkennek és új statisztikai törvényjavaslatot is benyújtanak. Jelezte, köztestületként jönne létre a Magyar Corvin-lánc Testület.

Kitért arra, hogy a stratégiai kabinet tárgyalt a Liszt Ferenc-repülőtér kötöttpályás összeköttetéséről. A cél az - mondta -, hogy belátható időn belül megvalósuljon a vasúti összeköttetés. Két lehetőséget ismertetett: a ceglédi vonal áthelyezését és egy ingajárat kialakítását. Közölte: az első javaslathoz uniós támogatást is igénybe lehetne venni, a két megoldás mindegyike 110-150 milliárd forintba kerülne.

Miért a Jobbikhoz fordult az amerikai nagykövetség egy parlamenti felszólalást kérve az ügyben, és miért nem a Belügyminisztertől kérte a letartóztatását? - tette fel a kérdést. Hogy ezt a feltételezést mire alapozza, Lázár János Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalására utalt, amely szerint a Jobbik képviselője tisztában volt azzal, hogy az amerikai nagykövet mit mondott a belügyminiszternek.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség