Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sikerrel zárult a „Helyből jobb!” konferenciasorozat

E-mail Nyomtatás

Öt év alatt megháromszorozódott a helyi termelők száma Magyarországon, míg 2010 elején a helyi termelők száma nem érte el az 5000 főt, 2015 végétől már közel 15.000-en dolgoztak e területen, egyre többen vágnak tehát bele a kistermelőként végezhető élelmiszer előállításba és értékesítésbe - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Zsigó Róbert a „Helyből jobb” konferenciasorozat záró rendezvényén.

A hatóságoknál és intézeteknél összegyűjtött tapasztalatokkal és tudással a helyi termelők munkáját segítő „Helyből Jobb!” néven elindított Helyi Termék Éve szakmai fórumsorozatot az FM 2016-ban a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen, második alkalommal szervezte meg. A rendezvénysorozat hét szakmai fórumán kevesebb, mint két hónap alatt (2016. október 12. és 2016. december 2. között) 500 érdeklődő vett részt.

A fórumokon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Művelődési Intézet szakembereinek szakmai előadásai mellett a helyi termelők is bemutatkozhattak.

Ez évben a fórumsorozat tematikája kiegészült a Nemzeti Művelődési Intézet hagyomány, érték, helyi termék, mint büszkeségeink, valamint a Nemzeti Parki Termék védjegy bemutatásával is. A védjegyrendszer a térségi szereplőkkel való együttműködés erősítését hivatott szolgálni.

A Nemzeti Park Termék védjegy használatát olyan szolgáltatók vagy termelők nyerhetik el, akik védett természeti, vagy Natura 2000 területeken állítják elő terméküket vagy nyújtják szolgáltatásukat, és megfelelnek a tanúsítványi feltételeknek. A védjegy garanciát jelent a vásárlók számára, hogy a megvásárolt termék, igénybe vett szolgáltatás valóban az adott régióból származik, környezetkímélő módón állították elő, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik. Jelenleg 158 gazdálkodó több mint 600 terméke viseli méltón a jelölést.

Az államtitkár zárógondolatai között arról beszélt, hogy 2017 szeptemberében 78. alkalommal nyitja meg kapuit az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, amelynek koncepciója ezúttal a kistájakra koncentrál. Zsigó Róbert kiemelte: az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság ezúttal is meghirdeti az OMÉK Helyi Termék Díj pályázatát.

 

(FM Sajtóiroda)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség