Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Magyarország támogatja Macedónia euroatlanti integrációját

E-mail Nyomtatás

Magyarország támogatja Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozását, ugyanis Macedónia stabilitása nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem egész Közép-Európa biztonsága szempontjából nagy jelentőséggel bír - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szkopjei útjáról adott telefonos nyilatkozatában. Egy újabb bevándorlási hullám esetén Macedónia a legdélebbi ország, amelyre számítani lehet a bevándorlók megállításában - tette hozzá. Szijjártó Péter megjegyezte, nem lehet tudni, az EU és Törökország megállapodása a migránsok megállításáról meddig fog kitartani, ám ha "váratlan események történnek, és egy újabb bevándorlási hullám érkezik a Nyugat-Balkánra, akkor Macedóniára számíthatunk elsőként".

Az integrációs folyamat által az ország megerősödik, még stabilabbá válik, és egy esetleges bevándorlási hullám során nagyobb eséllyel tudja megvédeni Közép-Európát - magyarázta.

Szijjártó Péter szerint Brüsszelnek mindenképp meg kell kezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szkopjéval, és a magyar kormány arra kéri Görögországot, hogy ezúttal ne vétózza meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését. "Úgy gondoljuk, hogy nem helyes, ha egy EU-s tagország kétoldalú viták miatt most már évek óta blokkolja egy tagjelölt országgal a csatlakozási tárgyalások megkezdését" - vélekedett Szijjártó Péter, s hozzátette, hogy Macedóniának az Európai Unióban lenne a helye.

A magyar diplomácia vezetője nyomatékosította, annak érdekében, hogy Szkopje továbbra is meg tudja védeni a déli határokat, Magyarország továbbra is segítséget nyújt. "Ez azt jelenti, hogy a jövő évben is fognak szolgálni magyar rendőrök Macedónia déli határán, a macedón-görög határon, mint ahogy szolgáltak az eddigiekben. Ezért a segítségért Macedónia nagyon hálás" - részletezte a külgazdasági és külügyminiszter. Tiszteletben kellene tartani a nem NATO-tag Macedónia szerepét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének hadműveleteiben, ezért a NATO-csatlakozási folyamat megindítását is támogatja Magyarország - tette hozzá.

A két ország közötti kapcsolatrendszer javulását bizonyítja, hogy az idei esztendő első nyolc hónapjában 40 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 150 millió eurót, és a magyar export is 25 százalékkal nőtt. Emellett pedig a megállapodások szerint áprilistól közvetlen repülőjárat köti majd össze a magyar és a macedón fővárost - fűzte hozzá a politikus.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség