Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Négyszer nagyobb hiány

E-mail Nyomtatás

A MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei június 6-án, pénteken, közgyűlésen dönthettek arról, hogy akarnak-e pluszban fizetni a biztosító egyesületnek, ahol a gyanú szerint 1 milliárdot sikkasztottak el az előzetesben lévő Kiss Bálint vezető és barátai. A MÁV biztosító áprilisban került a figyelem középpontjába. A biztosítónál a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.
A várt és becsült egymilliárd helyett viszont négyszer nagyobb lett a hiány, amivel a közgyűlésen megjelent tagság a helyszínen szembesülhetett. 4,2 milliárd forint a MÁV Biztosító Egyesület (ÁBE) vesztesége a múlt év végén, a saját tőke hiánya pedig az idei első negyedév végén 5,8 milliárd forintot tett ki - ezt Gazda Pusztai Sándor felügyeleti biztos az egyesület közgyűlésén jelentette be.
A 190 ezer tagból megjelent 170 egyesületi tag a közgyűlés elején szavazással elutasította azt, hogy a rendezvényről kép- és hangfelvétel készüljön, így a kamerák és mikrofonok a helyszínen kívül maradtak, sőt még azt is eldöntötték, hogy az ablakok közelébe sem mehet bárki, nehogy valami kiszivárogjon a bent elhangzottakról.
"Én nem veszek részt ebben a komédiában. Milyen jogon dönthetnék azok helyett, akik még meghívót sem kaptak? Nézze meg, 190 ezerből 170-en vagyunk. Kirakták ide Tatára a közgyűlést munkaidőben, hogy az emberek ne tudjanak lejönni. Biztos vagyok benne, hogy bent is csak az ő embereik vannak túlnyomó részben, és néhány naiv meghívott, mint én" - mondta az egyik, nevét elárulni nem szándékozó elégedetlen tag.
Egy újabb idő előtti távozó a valós pénzhiány miatt háborodott fel: "Mit képzelnek ezek? Egymilliárd forint is sok, és most kiderült, hogy 4,2 milliárd a hiány. Hol a pénz? Senki nem válaszol semmire odabent. Teljesen hülyének néznek minket. Volt olyan, hogy háromszor tettük fel ugyanazt a kérdést, de egyszer sem válaszoltak. Négy órája beszélünk a semmiről. Biztos, hogy nem fogok fizetni ezeknek egy fillért sem."
A MÁV Általános Biztosító veszteségének oka a függőkár- tartalék hiánya, amely a nemzetközi és a személyi sérüléses károk hiányos számbavételéből származik. A MÁV ÁBE-hez közeli forrásból úgy értesültünk, hogy a teljes nemzetközi kárt figyelmen kívül hagyták, a személyi sérüléses károkból pedig a nagy összegűekre nem képeztek tartalékot. Ezek százmilliós nagyságrendűek. Szintén figyelmen kívül hagyták az úgynevezett aktív és szívességi károkat, ezeket más biztosító rendezte, mert például nála volt a károsult kötelező, illetve casco-biztosítása, de a kifizetést a MÁV ÁBE-vel szemben érvényesíti.
A MÁV ÁBE 195266 kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkezik, a casco-szerződések száma 3724 darab. A kgfb száma a múlt évben 132 ezer volt. A múlt évi teljes díjbevétel 7,8 milliárd forintot tett ki, ebből a kgfb díjbevétel 7 milliárd volt.
A közgyűlésen megjelent csekély számú tagság 85 százalékos szavazati aránnyal felmentette Kiss Bálint első számú vezetőt, aki előzetes letartóztatásban van.
Az ellenőrző bizottság jelentését Záhonyi Zsolt terjesztette elő, sokan felvetették a bizottság felelősségét, és a magyarázatok nem győzték meg a közgyűlést, mivel 70,55 százalék nem szavazattal 18,49 igen ellenében nem fogadták el a beszámolót, tehát újat kell készítenie az ellenőrző bizottságnak.
Az állományátruházás kapcsán nagy vita bontakozott ki a közgyűlésen. Gazda Pusztai Sándor ismertette a PSZÁF áprilisi határozatát, amelyben az áll, hogy elő kell készíteni a kgfb állományátruházását. A vita előbb arról folyt, hogy szavazzon-e a közgyűlés az átruházásról. A felügyeleti biztos kalkulációja szerint mintegy 6 milliárd forintba kerülne az egyesület rendbetétele, ami tagonként 30 ezer forint pótbefizetéssel járna, de ez csak elvi lehetőség, ugyanis a nem fizetőktől nehéz lenne behajtani a pótbefizetést.
Feróné Szép Rita, a felügyeleti biztos egyik helyettese elmondta, hogy az átruházásra kiírt pályázatra 6 érdeklődő reagált. Két megoldás lehetséges: vagy csak az állományt veszi meg egy üzleti biztosító, amely annyit fizet érte, hogy abból a korábban keletkezett, de le nem tartalékolt károkat ki lehet fizetni, vagy pedig elviszi a teljes kgfb-üzletágat a meglévő eszközökkel együtt, és akkor maga felel a korábbi károkért.
A vitában elhangzott, hogy ha elmarad az átruházás, akkor azoknak a károkozó biztosítottaknak, akik helyett nem tudott fizetni az egyesület, maguknak kell helytállniuk. Mások az egyesületi tagsághoz ragaszkodtak, két okból is. Úgy vélték, hogy új vezetéssel rentábilisan működtethető a biztosító, s így fenntarthatóak a kedvezményes díjak - egy fuvarozó azzal érvelt, hogy más biztosító évi 2 millió forinttal drágábban vállalná a kocsi biztosítását. A felügyeleti biztos véleménye viszont az volt, hogy a MÁV ÁBE kgfb terméke alulárazott.
A Tata környéki Gyimesi István, majd a budapesti Ács József dühösen távoztak a közgyűlésről. Gyimesi nem bízik a számítógépes szavazásban, attól tart, hogy manipulálják, ezért nem is szavazott. Ács József szerint sok MÁV-biztosítós dolgozó van bent, a haveri gárda, akik mindent megszavaznak. Így 170 ember dönt 190 ezer helyett. A közgyűlés elfogadta, hogy a biztos készítse elő az állományátruházást, annak feltételeit pedig rendkívüli közgyűlésen ismertesse a tagsággal. Az átruházás július végén, augusztus elején várható.
"A felügyeleti biztos erősen irányítja a közgyűlésen zajló eseményeket. Ebből elegem van, otthagyom az egészet!"- mondta indulatosan a szintén távozó dr. Hermann István.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség