Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

40 hónapja bővül a kiskereskedelem

E-mail Nyomtatás

Idén októberben 2,6, az év első tíz hónapjában 4.8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, így már negyven hónapja tart a bővülése. A következő években tovább gyorsulhat a háztartások fogyasztásának dinamikája, amelyet az alacsony infláció és a családokat támogató legújabb kormányzati intézkedések is támogatnak.

A kiskereskedelmi forgalom 2016 októberében naptárhatással igazított és igazítatlan adatok alapján egyaránt 2.6 százalékos növekedést mutat. A forgalom összetevőit tekintve a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 4.4 százalékos növekedés volt éves alapon, melyen belül a textil-, ruházati és lábbeli- 7,9 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- 4,4 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes kereskedelem 3,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,6 százalékkal nőtt októberben.

2010 januárja óta a kiskereskedelmi forgalom 17 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 14,1 százalékkal nőtt Magyarországon, amivel a régiós országok között is előkelő helyet foglal el. A javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a fogyasztás 2003 óta nem látott ütemben bővült 2016 első felében. Mindez arra utal, hogy a háztartások a válság során elhalasztott kiadásaikat elkezdték pótolni. Ezt megerősíti, hogy a hitelezésben már megmutatkoztak az erőteljes élénkülés jelei, a lakossági hitelek volumene jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. A masszív bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a Konvergencia Programban előre jelzett 3,9 százaléknál nagyobb mértékben növekedhet.

Várakozásaink szerint a novemberi, hatéves bérmegállapodás – amelynek részeként a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő 2017-ben, 2018-ban pedig a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik – a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül gyorsíthatja a fogyasztás növekedését, és ezáltal a GDP bővülését is.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség