Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Szocialista bojkott: elmaradt Veres meghallgatás az Advertumról

E-mail Nyomtatás


Elmaradt Veres János meghallgatása az Advertum-ügyben, mert a pénzügyminiszter és az MSZP-s képviselők sem jelentek meg az Országgyűlés kulturális és sportbizottságának összevont ülésén. A Fidesz továbbra is elfogadhatatlannak tartja a nyírségi cégcsoportnak adott ötmilliárdos kormányzati kezességvállalást.

Tekintse meg a HírTV összefoglalóját

Nem kötött szerződést a kormány az Advertum-csoporttal, így még nem vállalt kötelezettséget az ötmilliárd forintos hitel állami kezességvállalására - így mentegetőzött a pénzügyi államtitkár a kudarcba fulladt összevont bizottsági meghallgatás után. Keller László, akit Veres János pénzügyminiszter küldött maga helyett a meghallgatásra, megpróbálta az Orbán-kormányra tolni a felelősséget a nyíregyházi cégnek nyújtott kezességvállalásért. Egy 2001-ben meghozott kormányhatározatra hivatkozott, amelyben 8,3 milliárd forint értékben vállalt hitelgaranciát az akkori kabinet a Profi Liga Kft. adósságaira. Ennek azonban semmi köze ahhoz a mostani kormányhatározathoz, amely ötmilliárdos kezességet vállalt az Advertum hitelfeltételére. A cégcsoportot egyébként korábban az a Szíky Gyula irányította, aki a Profi Liga vezetésében is szerepet vállalt. Keller tagadta, hogy a cég a pénzből kétmilliárd forintot költhetne saját médiabirodalmának fejlesztésére.
A szocialista képviselők bojkottálták a kulturális és sportbizottság csütörtöki összevont ülését, ezért azt határozatképtelenség miatt jövő hétre halasztották. A Fidesz egyébként cáfolja, hogy az Orbán-kormány felelős lenne azért az ötmilliárdos állami kezességvállalásért, amiről idén januárban határozott a Gyurcsány-kormány. Halász János, a kulturális bizottság fideszes tagja szerint most kizárólag erről a döntésről van szó.
Tagadják, hogy tudtak volna bűncselekménygyanús ügyekről
A pénzügyi államtitkár szerdán a Hír Televíziónak tagadta, hogy tudtak volna a bűncselekménygyanús ügyekről. Egy, a kormánynak készült titkos jelentésből úgy értesült a Hír Televízió, hogy biztonsági kockázatot vet fel a nyíregyházi cégcsoportnak adott hitelgarancia. A dokumentum azt is valószínűsíti, hogy a vállalkozó a kormányzati kezességgel lehívott milliárdos hitelből 500 milliót offshore cégeken keresztül akar kimenteni.
(hírTV)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség