Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sárospatakon jól működik a „monoki eljárás”

E-mail Nyomtatás

Hat magyarországi településen, köztük Sárospatakon már alkalmazzák az úgynevezett monoki rendeletet, amely szerint csak az kaphat szociális segélyt, aki közmunkát vállal. Sárospatakon eddig mindenkinek tudtak munkát adni. Időközben a monoki polgármester úgy döntött, népszavazást kezdeményez a szociális törvény módosításával kapcsolatosan. Van, aki hivatalsegéd a polgármesteri titkárságon. Egy lány jegyszedő lett a strandon. Mások parkolóőri állást kaptak, többen a parktakarításban vesznek részt. Közös bennük, hogy eddig mindannyian segélyt kaptak, néhány napja pedig már dolgoznak. A sárospataki önkormányzat minden segélyezettet behív és munkát ajánl nekik. Más formában, mint Monokon. Aki dolgozik, ezentúl nem segélyt kap, hanem közmunkásként munkabért. Aros János, Sárospatak alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, eddig sikeres az új rendszer. Elkezdték kiszűrni azokat, akik segély mellett feltehetően feketemunkát is vállaltak, ők azok, akik nem vállalták el az önkormányzat által felajánlott munkát, így tőlük megvonták a segélyt. A 460 sárospataki segélyezettből alig fél tucatnyian jártak így.
Monokon népszavazásra készülnek
„Egyetért-e ön azzal, hogy a munkaképes korú munkanélküli személyek szociális segélyt közérdekű munkavégzés teljesítése ellenében kapjanak? Egyetért-e ön azzal, hogy a tanköteles korú gyerekek után járó támogatások, kedvezmények megállapításának feltétele a tankötelezettség teljesítése legyen?” Ez az a két kérdés, amelyet a monoki polgármester kezdeményezésére egy ügydöntő népszavazáson feltennének.
Monokon most arra várnak, hogy a kérdéseket az Országos Választási Bizottság jóváhagyja. Addig is szorosan együttműködnek azokkal a településekkel, ahol a monokihoz hasonló rendeletet fogadtak el. Ez eddig Sárospatakon kívül Kerepesen, Drávapiskiben, Ivádon és Sülysápon történt meg. A hat magyarországi település polgármesterei a jövő héten találkoznak, hogy pontos listát készítsenek arról, szerintük hol van szükség a szociális törvény módosítására. Elképzeléseiket eljuttatják a szociális miniszterhez.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség