Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Hétfőn sztrájkba kezdenek a postai kézbesítők

E-mail Nyomtatás

Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek hétfőtől a postai kézbesítők. A leveleket, csomagokat és a nyugdíjakat kiviszik az ügyfeleknek, de sorsjegyet nem árulnak, és címközvetítést sem végeznek. Így akarják elérni, hogy a postai dolgozóknak ne legyen kötelező értékesítési tevékenységet is végezniük, csak azok tegyék ezt, akik önként vállalják. A Posta szerint nincs szó sztrájkról, mivel a kézbesítés nem áll le, hétfőn ugyanakkor a társaság vezetői leülnek tárgyalni a szakszervezetekkel. A kézbesítők sztrájkja most korlátozott munkavégzést jelent majd, az emberek szinte semmit nem vesznek észre belőle: a munkaköri előírásokat betartják, a leveleket, küldeményeket, utalványokat és a nyugdíjakat kiviszik, de értékesítési, ajánlási és címközvetítési feladatokat nem végeznek, terveik szerint az egész országban. Azaz nem kínálnak majd az ügyfeleknek sorsjegyet vagy például biztosítást - magyarázta a Független Hírügynökségnek a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke.
Tusz Ferenc azt mondta: bérkövetelésük most nincs, azt akarják elérni, hogy ne legyen kötelező az értékesítés az érintett postai dolgozóknak. Nincs mindenkinek érzéke ehhez - fogalmazott. Az érvek között szerepel az is, hogy bizonyos környékeken nem tudnak sorsjegyeket eladni, mert nincs erre pénzük az embereknek. Ugyanakkor bizonyos esetekben szankcionálhatják a dolgozókat, ha nem végzik megfelelően az értékesítést - jegyezte meg a szakszervezeti elnök.
Tusz Ferenc nem árulta el, hány tagja van a Kézbesítők Szakszervezetének, szerinte ez most lényegtelen. Nem tudni azt sem, mekkora a támogatottsága a dolgozók között a hétfőn kezdődő akciónak. A postával szerdán kezdett tárgyalni az érdekképviselet, de eddig nem jutottak dűlőre - tette hozzá.
A Magyar Posta szóvivője szerint nincs szó sztrájkról, mivel hétfőn a Kézbesítők Szakszervezetének tagjai is felveszik a munkát, a szolgáltatás folyamatos lesz. A posta hétfőn mind a 9 szakszervezettel megkezdik a tárgyalásokat az értékesítésről - mondta a Független Hírügynökségnek Tomecskó Tamás.
A szóvivő szerint az értékesítést nem tudják elhagyni, mert csak a csekkfeladásból és levelek, csomagok kézbesítéséből nem lenne elég bevétele a Postának. A társaság most nyereséges, az értékesítés leállításával viszont már az adott évben veszteséges lenne - tette hozzá.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség