Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Magosz: maffiamódszerrel teszik tönkre a meggytermelőket

E-mail Nyomtatás


Maffiamódszert alkalmaznak a feldolgozók, kartellbe tömörülve az önköltségi ár felét ajánlják a meggyért, hogy megfizettessék a gazdákkal a tavalyi magas árakat - közölte pénteken sajtótájékoztatón Jakab István, a Magosz elnöke, parlamenti képviselő. Az érdekvédelmi szervezet a kormány és a versenyhivatal közbeavatkozását kéri, és nyomásgyakorlást is kilátásba helyez.

A tét az, hogy körülbelül 60 milliárd forint értékben 60 ezer tonna meggy a fákon marad, és tönkremegy 10-15 ezer család. Tavaly a termés több, mint fele elfagyott, a részleges kártérítéssel a termelők épphogy túlélték az évet, az árak pedig magasak lettek. Ezzel szemben idén átlagos termés várható Magyarországon, s a gazdák tisztességes árban reménykedtek, különösen úgy, hogy Nyugat-Európában 30-40, Lengyelországban 50 százalékos terméskiesés miatt alapanyaghiány lesz. Ennek ellenére a feldolgozók egymással egyeztetve az önköltségi ár feléért vinnék el az ipari meggyet - jellemezte a helyzetet Jakab István.

Budai: Nincs mozgástere a kormánynak
A kormány ismeri a meggytermelők problémáját - miszerint a felvásárlók túl alacsony áron veszik át a gyümölcsöt - azonban a kabinetnek nincs mozgástere a kérdésben, csak közvetíteni tud a gazdák és a felhasználók között - reagált Budai Bernadett kormányszóvivő a Magosz elnökének pénteki tájékoztatójára.

A meggy kilónkénti önköltségi ára a szedés módjától és területtől is függően 90-120 forint, a feldolgozók 60-80-at kínálnak - mondta Jakab. Idén 58-60 ezer tonna termés lehetséges, 100 forintos átlagos önköltségi árral számolva 58-60 milliárd forint értékű áru mehet veszendőbe. Bicskanyitogatónak nevezte az eljárást ifjabb Kis Miklós, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, maga is termelő. Szerinte ebbe tönkremennek, és az sem lehet megoldás, hogy leállnak a munkával, mert az ültetésekhez kapott állami támogatás fejében vállalták, hogy fenntartják a termelést. Jakab szerint végső soron arra megy ki a feldolgozók eljárása, hogy tönkretegyék a gazdákat, majd átvegyék tőlük az ültetvényeket.
A jövő szerdai gyümölcstermékpálya-bizottsági ülésen megoldást várnak, a Magosz a kormánytól is segítséget vár, és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a feldolgozók egyeztetett áralkalmazása miatt - mondta Jakab István. Ha nem lesz fordulat, akkor készek nyomásgyakorláshoz folyamodni, bővebbet azonban nem árult el az elnök. Szavaiból az kiderült viszont, hogy - uniós forrást is igénybe véve - jövőre már képesek lesznek a termelők arra, hogy legalább az elsődleges feldolgozást maguk elvégezzék. Jelenleg pedig dolgoznak a direkt nyugat-európai exporton, de dolgukat nehezíti, hogy ehhez nem értenek, és a meggy csak pár napot bír ki a leszedés után.
A GVH nem indít vizsgálatot
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem kapott bejelentést a gyümölcsöt felvásárló feldolgozók árkartelle kapcsán, ezért nem indít vizsgálatot. Saját hatáskörben indíthatnának eljárást, de nincs arra utaló információjuk, hogy lenne összehangolt gyakorlat - mondta a Független Hírügynökségnek Mihálovits András, a GVH szóvivője.
(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség