Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Püspökké szentelték Német Lászlót

E-mail Nyomtatás


Nagybecskereki püspökké szentelte Német Lászlót, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi titkárát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szerbiai Nagybecskerek székesegyházában.A ceremónián részt vett a magyar püspöki konferencia és a volt jugoszláviai tagköztársaságok katolikus főpapjait tömörítő Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia legtöbb főpapja, két ortodox, két evangélikus és egy református püspök, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője.

Erdő Péter bíboros - aki a ceremóniát Juliusz Janusz, a Szentszék magyarországi apostoli nunciusa és Huzsvár László előző nagybecskereki püspök közreműködésével végezte - a felszentelt papság munkájáról szólva kijelentette: "olyan életet kell élnünk, hogy rajtunk ismerje meg az Isten a világban jelenlévő Krisztust, és ezért szeretettel nézzen a világra, megkegyelmezzen a világnak." Az egyházi embereknek Krisztushoz kell hasonlóvá válniuk, ami különösen is igaz a püspöki tisztségviselőkre. A papoknak ugyanakkor közérthetően kell szólnia az emberekhez - hangsúlyozta.

Német László munkájának egyik legfontosabb elemeként említette, hogy "hivatása lesz az is, hogy minden papját, minden hívét egyformán szeresse", beleértve az ökumenikus törekvéseket. Az MKPK titkáraként végzett munkájáról elmondta: "széleskörű nemzetközi tapasztalata, nyelvtudása, barátságossága, igazi szerzetesi rugalmassága és független gondolkodása nagy érték volt a számunkra".

Az új nagybecskereki püspök első köszöntő beszédében a szerbiai politikai helyzetet elemezve kitért arra, hogy a múlt bűneiért Isten ítélkezzen, az emberek a jelennel és a jövővel foglalkozzanak, amit aktívan tudnak befolyásolni. Azt is megemlítette, hogy a Nagybecskerek központú Bánátot határoló Tisza ne elválassza, hanem összekösse az itt élő embereket, nemzetiségeket.

A magyarországi apostoli nunciatúra idén április 23-án tudatta közleményében, hogy XVI. Benedek pápa Német Lászlót nagybecskereki (szerb nevén Zrenjanin) megyéspüspökké nevezte ki.

Az MKPK leköszönő titkára 1956. szeptember 7-én született az akkori Jugoszláviához tartozó vajdasági Hódságon (Odzaci), Szabadkán érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Lengyelországban végezte szerzetesi, filozófiai és teológiai tanulmányait. Szerzetesi örökfogadalmat 1982. szeptember 8-án tett, pappá 1983-ban szentelték. Két évig a mai Horvátország területén tevékenykedett, később elöljárói további tanulmányokra Rómába küldték (1985-1987), majd három évig katolikus egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken. A római Gergely Egyetemen dogmatikából doktorált 1994-ben, ezután tíz évig az osztrák rendtartományban élt.

Német Lászlót a verbiták általános rendfőnöke 2004 februárjában kinevezte magyarországi tartományfőnöknek, amit 2007. május 1-ig látott el. Az MKPK 2006. július 15-én választotta titkárává és a testület szóvivőjévé. Ebben a minőségében utoljára az Európai Püspöki Konferenciák főtitkárainak, titkárainak a spanyolországi Covadongában tartott találkozóján vett részt június 26-30. között.

A nagybecskereki katolikus egyházmegye a trianoni békeszerződés (1920) után alakult ki az akkori csanádi egyházmegyéből. Eleinte apostoli kormányzóságként a belgrádi érsekség alá tartozott; püspöki rangban pedig először 1986-tól Huzsvár László állt az élén. A nagybecskereki püspökség 70 ezer katolikus hívőt számlál, 90 plébániája és 40 filiája van. Papjai közül 24 magyar, a többiek szerb, bolgár, illetve cseh nemzetiségűek.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség