Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Nyugdíjcsoda: hová tűnt a 250 milliós támogatás?

E-mail Nyomtatás

250 millió forint állami pénzt kapott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság arra, hogy az egy- és kétforintosok kivonása miatti kerekítési kötelezettségének eleget tudjon tenni. Mivel Magyarországon nagyjából 3 millió nyugdíjas van, a kerekítésre magára – 4 forintokkal számolva – maximum 12 millió forintot lehetett elkölteni. Amint felszabadult a költségvetési tartalék második félévi kerete, a kormány döntött is kétmilliárd forint felhasználásáról. Ebből a pénzből a Nyugdíjbiztosítási Alap 249,7 millió forint többlettámogatást kapott, ugyanis az egy- és kétforintos érmék miatt ennyivel nőtt az alap nyugdíjkiadása – adta hírül a Napi Gazdaság.
A kerekítési szabályokat az országgyűlés úgy fogadta el, hogy a szociális kiadásokat csak fölfelé lehet kerekíteni, tehát az egy forintot 5-re, míg a hat forintot 10-re. Ha tehát ezekkel a 4 forintokkal számolunk, akkor a 250 millió forintot 62 425 000 nyugdíjasnak kellett volna elosztani Magyarországon. Világos, hogy ezt a 250 milliót nem postázták ki a nyugdíjasoknak. Azt, hogy mire költötték pontosan, az MNO megkérdezte a főigazgatóság illetékesétől is, akinek válasza egyenlőre nem érkezett meg.
Az állami szervezet egyik tisztviselője korábban arról beszélt, hogy a kerekítési programok kialakítására költötték el a pénzt. Részleteket tőle – nyilatkozási jogkör hiányában – nem tudhattunk meg, így csak sejteni lehet, hogy a számítógépes rendszerre, annak átállítására, új szoftverre – esetleg néhány erről szóló tanulmányra – mehetett el a pénz.
(MNO)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség