Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban

E-mail Nyomtatás


Egy ideig nem vesznek részt a magyar tűzszerészek robbanószerkezetek hatástalanításában Afganisztánban. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ugyanis jóváhagyta Sándor Tamás, a kint szolgáló magyar csoport parancsnokhelyettesének kérését egy szombat esti videokonferencián, melyen a tárcavezető tájékozódott a szombati baleset részleteiről. A 32 éves Nemes Krisztián tűzszerész századost, aki életét vesztette a robbanás során, a miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő. Szekeres Imre utasítására vizsgálóbizottságot hoznak létre a mostani és az egy hónappal ezelőtti tragédia kivizsgálására.

Sándor Tamás alezredes, a Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokhelyettese szombat este videokonferencián tájékoztatta Szekeres Imre honvédelmi minisztert, Benkő Tibor vezérőrnagyot és Mikita János altábornagyot a részletekről. Elmondta, hogy a tűzszerész részleg magyar idő szerint szombat reggel hat órakor kapott bejelentést, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. Később kiderült, két házi készítésű robbanóeszközre bukkantak.

Először a német egység ment a helyszínre: zavaróeszközöket telepítettek ki, biztosították, majd átvizsgálták a terepet - mondta el Sándor Tamás. Ezután a magyarokkal kiegészült csapat az afgán rendőrökkel együtt azonosította a robbanószerkezeteket. A robbanás 16 óra 20 perckor következett be, azt, hogy hogyan, még nem tudni. A magyar tűzszerészek parancsnoka, a 32 éves Nemes Krisztián életét vesztette, egy helyi rendőr megsérült. Már eszméleténél van, kihallgatása tart. A helyszínen németek, horvátok és belgák is voltak, velük próbálják kideríteni, mi történhetett.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta, hogy Nemes Krisztiánt hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő. Hozzátette, hogy utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkari főnökét, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. A bizottság, amint lehetséges Afganisztánba utazik. A vizsgálatot Benkő Tibor vezérőrnagy vezeti majd, akinek a szombati és a június 10-i balesetről is részletes jelentést kell majd tennie. A honvédelmi miniszter tájékoztatta Sólyom László államfőt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét. A Párizsban tartózkodó kormányfő részvétét fejezi ki a történtek miatt, és támogatja a honvédelmi miniszter intézkedéseit. A köztársasági elnök levélben fejezi ki részvétét a tűzszerész hozzátartozóinak.

Szekeres Imre jóváhagyta Sándor Tamás kérését, hogy egy ideig a magyar tűzszerészek ne vegyenek részt Afganisztánban robbanószerkezetek felderítésében, hatástalanításában. A kint teljesítő magyar tűzszerészekkel pszichológus és lelkész foglalkozik. Elhangzott, hogy a most elhunyt parancsnok helyére küldenek majd ki valakit, de részleteket egyelőre nem tudni.

A most elhunyt 32 éves Nemes Krisztián százados váltotta Afganisztánban Kovács Gyula hadnagyot, aki egy hónappal ezelőtt halt meg, egy bomba hatástalanítása közben. Ő az afganisztáni misszió második halálos áldozata.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség