Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Gaskó: A kormány el akarja lehetetleníteni a vasutasokat

E-mail Nyomtatás

Politikai sértődöttségnek és bosszúnak nevezte a kormány szakszervezetekkel szemben tanúsított viselkedését Gaskó István, a VDSZSZ elnöke egy tévéműsorban. Az elnök szerint a kormány egyértelműen „berágott” a szakszervezetre, amiért az nyíltan felvállalta a küzdelmet az egészségbiztosítási törvénnyel szemben. „A kormány szándéka, hogy ellehetetlenítse a vasutasokat” – fogalmazott Gaskó. Elmondta: a leányvállalatokkal egyetértésben bérkiegészítést követelnek, és előrelépést várnak a szakszervezetek a szükséges és elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert a 2007–2008-as év a kihelyezések éve volt a vasúti vállalatnál, ez mintegy 35 ezer embert érintett. A MÁV a kormány által azonban bezárta a kapukat a pótlékok előtt, és nem hajlandó a szolgáltatásokkal kapcsolatban sem megegyezni. „Így újra és újra előfordulhat például, hogy az utas nem tudja, hogy mikor, melyik vágányról hova fog eljutni” – hangsúlyozta az elnök.
Kijelentette: a kormány egyértelműen „berágott” a VDSZSZ-re, amiért az kiállt az egészségbiztosítási törvénnyel szemben. De mit is várhatna a szakszervezet vagy bárki más egy ilyen kormánytól – tette fel a kérdést Gaskó – , amelynek korábbi gazdasági miniszterével, Kóka Jánossal egyszer már megegyezett arról a szakszervezettel, hogy a MÁV Cargo privatizációjából beérkezett pénzekből részesülnek a dolgozók, azonban a kormánynak ezt az ígéretét sem sikerült betartania.
Arra a műsorvezetői kérdésre pedig, hogy mit szeretnének elérni a sztrájkkal, Gaskó így felelt: „Nem a sztrájkra, hanem a megegyezésre törekszünk. Azt szeretnénk elérni, hogy a kormány adjon nagyobb szabadságot a MÁV menedzsmentjének a tárgyalásokhoz. Ez egyszer már majdnem sikerült januárban a MÁV-Starttal kapcsolatban, de az utolsó pillanatban a szerződést nem engedte aláírni a kormány.”
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség