Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Az egész országban véget ért a vasutassztrájk

E-mail Nyomtatás


Sikeresnek, de eredménytelennek értékelte a hétfői sztrájkot délutáni sajtótájékoztatóján Gaskó István, a VDSzSz elnöke. Azt a hétfő reggeli tárgyalások eredménytelenségével magyarázta, hogy miért nem volt érdemes fenntartani a munkabeszüntetést. Gaskó István hozzátette: követeléseikből nem engednek, és akár újra sztrájkba lépnek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor. Annyi biztos, hogy a szakszervezet és a MÁV kedden reggel 8 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ül.

Az éjfélkor kezdődött sztrájk alatt is egyeztetett a MÁV és a VDSzSz. Hétfőn reggel 10-kor kezdődött a tárgyalás, 11 előtt pár perccel azonban be is fejeződött, eredménytelenül. Ezt követően döntött úgy a szakszervezet, hogy nem érdemes fenntartani a munkabeszüntetést, így 11 órakor felfüggesztették azt. Négy megyében - Szabolcsban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Borsod-Abaúj-Zemplénben - azonban tovább folytatták a sztrájkot 13 óráig.

A sztrájk sikeres volt, de eredménytelen - fogalmazott a szakszervezet elnöke. Gaskó István szerint nem teljesíthetetlenek a követeléseik. Az érdekvédelmi vezető úgy érvelt: ezt a munkabeszüntetést nem számolva, az elmúlt négy sztrájk miatt 1,5 milliárd forint kár érte a vasúttársaságot. Ez az összeg fedezte volna az általuk követelt 10 százalékos kiszervezési pótlékot. Gaskó István úgy látja, forrás lenne, de a kormány nem engedi a MÁV vezetőinek, hogy megállapodjanak a szakszervezettel.

A szakszervezet elnöke szerint nem engednek követeléseikből, ha kell, újra sztrájkba lépnek. Technikailag és taktikailag is hatékonyabb a nyomásgyakorlás, ha több rövid sztrájkot tartanak, így például többször kell számolni a közlekedés helyreállításának idejével, míg egy hosszabb sztrájk esetén csak egyszer okozna ez gondot - mondta a VDSzSz elnöke.

Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke újságírók előtt azt mondta: a mostani sztrájk alatt is történtek szabálytalanságok a vasúttrásaság részéről, ezeket ki fogják vizsgáltatni.

A MÁV és a VDSzSz közötti tárgyalások kedden reggel 8 órakor folytatódnak.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője közölte: a budapesti elővárosi vonatok menetrendje este 6-7 órára, míg a teljes vasúti forgalom kedd hajnalra állhat helyre.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség