Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Az ÁSZ komoly aggályokat fogalmazott meg a MÁV Cargo eladása kapcsán

E-mail Nyomtatás

Célszerűtlen és ellentmondásos volt a magyar teherfuvarozási üzletág kiszervezése - derül ki az Állami Számvevőszék immár harmadik, vasúti közlekedést vizsgáló jelentéséből. A MÁV Cargo Zrt. adásvételére a számvevőszék vizsgálatának ellenére még ebben az évben, de legkésőbb a jövő év elején pont kerülhet, az Európai Unió Versenyhivatalának szakvéleménye ugyanis ekkorra készülhet el. Podonyi László, az ÁSZ igazgatóhelyettese elmondta, hogy kiderült: az értékesítés előtt az óriáscégnél nem volt előzetes felmérés, arról pedig, hogy mi lenne jó az államnak, az országnak, ellentmondó koncepciók alakultak ki. Az eladásban résztvevők gyakorlatilag az egész iparágat adták el - 102 milliárd forintért - a jelenlegi anyagi gondok ellensúlyozására. Gyakorlatilag feláldozták az egész teherfuvarozási üzletágat. Podonyi kiemelte, hogy a cég vagyonát nem piaci értéken határozták meg, egyszerűen egy könyvvizsgáló értékelte azt. A vasúti teherfuvarozási üzletág értékesítése célszerűtlen és ellentmondásos volt - tette hozzá a szakember.
A MÁV Cargo Zrt. értékesítésénél a tartósan állami tulajdonban maradó vagyonra vonatkozóan a törvényalkotói szándék nem érvényesült. Az aláírt szerződés a MÁV Zrt. számára indokolatlan kötelezettségeket tartalmaz, míg a vevő által vállalt kötelezettségek aggályosak és több ponton célszerűtlenek a Magyar Államra vonatkozóan. A MÁV Zrt. példája is igazolja, hogy a törvények egyfajta értelmezésével az állami társaság valamennyi tevékenysége országgyűlési kontroll nélkül leánytársaságokba kiszervezhető. Ezt követően - ugyanilyen döntési mechanizmus alapján - az állami vagyont a társasági tulajdonlás hangsúlyozása mellett privatizálják, majd a befolyt bevételt az anyacég feléli. Így a tartós állami tulajdon egy kiüresedett, vagyonát vesztett, funkció nélküli, gazdasági stratégiai jelentőségét tekintve érdektelenné vált céggé válik - adta közre az ÁSZ, melynek jelentései kapcsán több büntetőeljárás is indult.
Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés alapján a kormánynak javaslatokat fogalmazott meg a vasútfejlesztésre és vasúti közlekedésre vonatkozó szabályozással kapcsolatban, valamint a feltárt hibák megszüntetésére és a felelősségre vonásra ajánlott intézkedéseket.
A vizsgálat szerint a cégnél a tulajdonosi felügyelet sem működött megfelelően: a MÁV Zrt.-nél a belső ellenőrzési szervezet feltárta ugyan a visszaéléseket, de érdemi intézkedés nem történt. A MÁV csoportnál az ellenőrzött témakörökben és időszakra vonatkozóan több hatósági eljárás is volt, több jelenleg is tart. Az ellenőrzés kiterjedt a források felhasználására, a szervezeti átalakításokra, a korszerűsítés megvalósítására, a vasúti mellékvonalakra vonatkozó döntésekre is.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség