Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Az Antenna Hungária üzemeltetheti a digitális tévéadásokat

E-mail Nyomtatás

A várakozásoknak megfelelően az Antenna Hungária Zrt. (AH) nyerte el az öt digitális televízió műsorszóró hálózat és az egy VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére kiírt pályázatot, így Magyarországon is elkezdődhet az analógról a digitális televíziózásra és rádiózásra történő átállás, amely várhatóan 2014-ig befejeződik - döntött pénteki zárt ülésén az Országgyűlés digitális eseti bizottsága. A döntés nyomán akár megtízszereződhet a csatornák száma, jobb lesz a képminőség, tisztább, több csatornás lesz a hangzás, akár kommunikálhatunk is a szolgáltatóval, és mobilon is lehet majd tévézni. A régi tévéktől nem kell megválni, viszont - mivel 2011 december 31-én megszűnik az analóg televíziós sugárzás - aki tévézni akar, annak fizetnie kell a digitális jeleket vevő készülékért. A digitális szolgáltatások egy része csak modern tévéken lesz elérhető.
Az Európai Unió 2012-ig szeretné beszüntetni az analóg tévé- és rádiósugárzást az Európai Bizottság. Magyarországon a digitális átállásról szóló 2007-es törvény alapján 2011. december 31-ig a televíziós, 2014 végéig pedig a rádiós műsorszórást kell teljes mértékben digitalizálni.
A televíziós és rádiós műsorok sugárzása így a jövőben digitális módon történik, olyan formátumban, mely az eddigi egy frekvencián sugározható egy csatorna helyett egyszerre akár nyolc-tízféle csatorna egyidejű továbbítását is lehetővé teszi, melyeken a kép és hang mellett plusz szolgáltatások is elérhetőek.
Az eseti bizottság pénteki döntésével jóváhagyó állásfoglalását megadta a Nemzeti Hírközlési Hatáság (NHH) által tett szakmai javaslathoz . Az NHH a bizottságnak korábban azt javasolta, hogy a legtöbb pontot elérő AH Zrt. legyen a nyertese mindkét kategóriának.
Az eseti bizottság a digitális átállásról szóló törvény alapján hozzájáruló állásfoglalását kizárólag jogszabálysértésre hivatkozva tagadhatta volna meg. A bizottság ülésén megállapította, hogy a pályázati kiírás és eljárás során jogszabálysértést nem észlelt. A bizottság állásfoglalását a törvényben meghatározott szavazattöbbséggel hozta meg.
Az NHH 2008. március 25-én írt ki tendert, amelyre az április 24-i határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az AH és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az AH és a Magyar Rádió Zrt. pályázott. Alaki kifogás egyetlen pályázattal szemben sem merült fel. A pályázati kiírás szerint a nyertes 12 évre szóló jogosultságot szerez a digitális programcsokrok üzemeltetésére.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség