Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Liga: a kormány már megint nem egyeztetett, csak bejelentett

E-mail Nyomtatás

A Liga Szakszervezetek szerint a kormány nem tanul: a hét végén ismét olyan bejelentéseket tett, amelyek komolyan sértik a munkavállalók érdekeit, és amelyeket megint nem egyeztetett az érdekeiket védő szakszervezetekkel. A Liga közleménye szerint a kormány - ígéreteit ismét megszegve - bejelentette, hogy a közszférában nemhogy reálbér-emelkedés, de egyáltalán béremelés sem várható 2009-ben. A szakszervezet úgy véli: egyre kevésbé csodálkozhatunk azon, hogy ígéreteit sorra megszegi a kormány, hiszen az egyeztetés is csak látszólagos volt a részéről. Tegnaptól – a közlemény szerint – azonban még ennyit sem tesz, hiszen Bajnai Gordon bejelentette, hogy megalakította a Gazdasági Egyeztető Fórumot a kormány és a munkaadók számára „kedves képviselőinek” részvételével. „Szemtelenül hozzátéve, hogy az OÉT munkavállalói oldalának egy képviselője is meghívottja a fórumnak (vajon ezúttal melyik vazallusát hívja meg Gyurcsány Ferenc?)” – írják a közleményben.
A Liga úgy látja, a kormány ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a szociális érdekek helyett a tőkét kívánja szolgálni. Hiába marad fenn az Országos Érdekegyeztető Tanács, ha annak pusztán cirkuszi szerepet szánnak – állítják –, hiszen mint az a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvasható, az új egyeztető fórum a munka törvénykönyve módosításával és a minimálbérrel foglalkozna többek között. A közlemény szerint érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a kormány és a nagytőkések úgy akarják élénkíteni (?) a gazdaságot a saját javukra, hogy arról a terheket viselő és elviselő munkavállalók csak utólag értesülnek törvények és rendeletek formájában. Érthetetlen a kisebbségi kormányzat szándéka, amikor épp amiatt kerültek ebbe a kormányzásra alig alkalmas helyzetbe, hogy egy másik „reformcsomag” kitalálásakor kihagyták az egyeztetésből az érintetteket.
A Liga Szakszervezetek teljes mértékben elutasítja a közszféra bérfejlesztési tervétől való legkisebb negatív irányú eltérést is, és minden eszközzel azon lesz, hogy a kormány betartsa megállapodásait. Amennyiben a kormány nem tartja magát a jövőben az ígéreteihez, azt a következtetést lesznek kénytelenek a munkavállalók országszerte minden ágazatban levonni, hogy nem érdemes a kormánnyal semmilyen szinten együttműködni – áll a közleményben. Ez pedig – olvasható – végzetes lehet nemcsak a jelenlegi kormányra, de akár az ország alkotmányos rendjére nézve is.
Ezért a Liga Szakszervezetek felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetési tervezetet, és tegyen egyértelmű szándéknyilatkozatot arról, hogy a jövőben betartja a szociális partnerekkel kötött megállapodásait. Ezen megállapodások nyilvánossága és igazságossága érdekében felszólítják továbbá a kormányt, hogy a Gazdasági Egyeztető Fórumot ne hozza létre, hanem folytasson érdemi egyeztetéseket az ezzel a céllal működő Országos Érdekegyeztető Tanácsban.
(MNO)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség