Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Ombudsman: jogtalan kizárni a tanárverőt az összes kerületi iskolából

E-mail Nyomtatás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa önkényes, törvénysértő lépésnek nevezte azt, hogy az újpesti polgármester a kerület összes iskolájából kitiltotta azt a diákot, akit egy tanár bántalmazása miatt állítottak fegyelmi bizottság elé még tavasszal. Az ombudsman hétfőn közzétett állásfoglalásában azt írja: az eset súlyára való tekintettel kezdeményezte a legfőbb ügyésznél, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében az önkormányzatnál tegye meg az általa szükségesnek tartott lépéseket. A 15 éves fiú állítólag vitázni kezdett a pedagógussal, majd többször megütötte a tanárt. Az újpesti polgármester ezért 2008. február 13-án levelet küldött a diák szüleinek arról, hogy gyermekük a továbbiakban a kerület egyik önkormányzati fenntartású iskolájában sem tanulhat. Derce Tamás még aznap szólt a diák általános iskolájának, hogy a fiú oda többé nem járhat, és ezzel egy időben az összes önkormányzati fenntartású újpesti iskolának megtiltotta, hogy átvegyék a kicsapott diákot. Az ügyben Szabó Máté, a gyermekek jogaiért is felelős ombudsmanként hivatalból indított vizsgálatot. A vizsgálat elhúzódását magyarázza, hogy a polgármester érdemben csak a harmadszori megkeresésre válaszolt, akkor is a jegyző útján - derül ki az ombudsman hétfői közleményéből.
Az ombudsman szerint az intézkedés ellentétes a jogállamiság elvével, illetve a jogbiztonság követelményével. A fegyelmi eljárás törvényi garanciáinak átlépése miatt a döntés a tisztességes eljáráshoz való joggal, a jogorvoslathoz való joggal és a gyermekek védelemhez való jogával összefüggő visszásságot is okoz - állapította meg az állampolgári jogok biztosa. Jelentésében Szabó Máté utal arra, hogy aggasztónak és veszélyesnek tartja az iskolai erőszak terjedését. A diákok súlyos cselekedetei miatt azonban semmilyen körülmények között nem lehet megsérteni a fiatalkorúak alapvető jogait - szögezi le.
A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője már az ügy kipattanása idején úgy foglalt állást, hogy a városvezető nem adhatott volna ilyen utasítást, hisz ez az adott intézmény vezetőjének kizárólagos hatásköre. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pedig azt mondta, hogy csak akkor lehet egy diákot 16 éves kora előtt kizárni egy iskolából, ha egy másik befogadja.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség