Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Milliós büntetés a Gyurcsány fiú iskolájának

E-mail Nyomtatás

Egymillió forintra bírságolta az Oktatási Hivatal (OH) a Montessori Iskolát, mert a tanári karban nem volt elég szakképzett pedagógus, és akik ott dolgoztak, azokat is szabálytalanul foglalkoztatták. Nem tartották be a csoportbontásra, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekekre vonatkozó szabályokat sem. Mindezek miatt az OH az intézmény működési engedélyének felülvizsgálatára kérte a fővárosi főjegyzőt, illetve a Magyar Államkincstárnál és a Fővárosi Főügyészségnél is eljárást kért az ügyben. A Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola annak idején azzal került a figyelem középpontjába, hogy ott állítólag kivételeztek Gyurcsány Ferenc fiával az érettségin. A szülők bejelentése nyomán az OH vizsgálatot indított az ügyben, meghallgatta a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is.
A hivatal végül nem talált olyan törvénysértést, amely az érettségi vizsga eredményeinek megsemmisítését indokolná, a vizsgálat azonban megállapította: az iskola működésével több ponton is megsértette az közoktatási törvényt. A pedagógusok csaknem háromnegyedét például megbízásos szerződéssel foglalkoztatták - pedig a közoktatási törvény azt írja elő, hogy a tanárok legalább 70 százalékának tartós munkaviszonyt kell biztosítani. Egy másik szabály azt írja elő, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeket csak a szakemberek által javasolt iskolák egyikébe lehet beíratni - az Oktatási Hivatal ezzel szemben több gyereket is talált, akiket nem vehetett volna fel a Montessori, mert oda nem javasolták őket - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Bakonyi László, az OH elnöke.
Az iskolát kedden értesítették a döntésről, amely a kézhezvételtől számított 15 napon belül lép hatályba. A hiányosságok egy részét azonnal, a többit a szeptemberi iskolakezdésig kell pótolnia az intézménynek - ezt az OH még ősszel újra ellenőrzi majd. A bírság ellen az oktatási minisztériumnál fellebbezhet az iskola. Ha ezt elutasítják, és nem tud fizetni, végső esetben az OH is behajthatja a büntetést a bíróság, illetve az államkincstár segítségével. A működési engedély felfüggesztéséről, illetve visszavonásáról a fővárosi főjegyző dönthet, de csak bírósági eljárás után.
(Lánchíd Rádió, FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség