Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A Parlamentben is téma volt a környezetvédelem a Föld napján

E-mail Nyomtatás
Katona Kálmán MDF-es és Gusztos Péter szabad demokrata képviselő is a környezetvédelemmel kapcsolatban szólalt fel kedden, a Föld napján a Parlamentben. Katona Kálmán a már megalkotott politikai és gazdasági programok után gyakorlati lépéseket sürgetett, Gusztos Péter pedig a hétvégi Critical Mass akció kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2013-ig 2000 milliárd forint uniós és hazai forrást lehet bicikliutak építésére fordítani. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter válaszában azt mondta, a közlekedési tárcával közösen készített programjukban az szerepel, hogy hét év alatt megduplázzák a bicikliutak és sávok hosszát, ami jelenleg 2000 km.Katona Kálmán arról beszélt, hogy a felszín alatti vízkészletek feltárása és védelem alá helyezése mellett olyan kis lépésekkel is hozzá lehetne járulni a környezet védelméhez, mint például kerékpártárolók építése. Megemlítette: a Képviselői Irodaháznál sincs kerékpártároló. Az MDF-es politikus szerint ideje lenne valódi energiatakarékossági programokat hirdetni, valóban megszüntetni a hulladéklerakókat és fejleszteni kellene a közösségi közlekedést is. Arra is felhívta a figyelmet: felszólalása alatt a parlamenti ülésteremben tartózkodó körülbelül 35 ember miatt 3500 lámpa ég.

80 ezer ember üzent a hétvégén, a politika süket, ha nem hallja meg a szavukat - mondta Gusztos Péter, utalva a hétvégi Critical Mass felvonulásra, amit civil kerékpáros szervezetek rendeztek meg, és amelyen a szervezők szerint idén már 80 ezren vettek részt. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese a kerékpárutak hosszának növelése mellett a személyes példamutatást is sürgette, pozitívumként említve, hogy a környezetvédelmi miniszter is szokott metróval járni a tárca épülete és a Parlament között.

A környezetvédelmi miniszter válaszában kitért arra, hogy Magyarországot földrajzi elhelyezkedése miatt az átlagnál jobban érinti a globális felmelegedés, 1950 óta már egy fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. Fodor Gábor megismételte: Magyarország a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában vállalta, hogy 18 százalékkal csökkenti a szén-monoxid kibocsátását. Gusztos Péter felszólalására adott válaszában elmondta, hogy 2013-ig a tervek szerint megduplázzák a bicikliutak és biciklisávok hosszát. A tárca részéről szimbolikus lépéseket is tettek már - mondta a politikus, példaként említve, hogy a minisztérium előtt olyan biciklitárolót alakítottak ki, ami nem a járdából foglal el helyet, hanem az úttest szélén kialakított parkolóban van, illetve hogy ma már nem épül úgy gát Magyarországon, hogy ne lenne rajta bicikliút.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség